You are here: Home » Eten & Drinken » De lekkerste Gin en Tonic recepten

De lekkerste Gin en Tonic recepten

door Constance

Er is 1 cocktail die elk hip en trendy restaurant of bar op de kaart heeft staan en dat is de Gin en Tonic. Een aantal jaren geleden was de GT nog iets ’typical British’. En de GT was dan ook hét aperitief voor de Upperclass.

Inmiddels is de Gin en Tonic (ook wel Gin Tonic of GT genoemd) overal te krijgen en is het scala aan gins, met bijbehorend garnituur, niet meer weg te denken. Deze trend is, in 2011, begonnen in Spanje en dan te bedenken dat gin haar ontstaan in Nederland heeft. Want de jeneverbes wordt niet alleen gebruikt voor het maken van jenever maar ook voor gin.

De oorsprong van Gin

Jenever wordt al sinds mensenheugenis gemaakt en werd rond 1269 gezien als medicijn. En in 1585 werd dit ‘geneesmiddel’ vanuit België meegenomen naar Nederland. En in de Gouden Eeuw kwam de jeneverproductie, in Nederland goed op gang en dat kwam mede doordat België werd drooggelegd. Het centrum van de jeneverindustrie werd Schiedam.

Tijdens de 30-jarige oorlog (1618–1648) waren Engelse soldaten gelegerd in ‘de Zuidelijke Nederlanden’ (nu bekend als België), en zij borrelden graag met jenever. En van hen kreeg jenever de bijnaam Dutch courage maar ook ginniver en dit werd afgekort tot gin. En deze soldaten namen onze jenever mee naar Engeland. Vanaf dat moment werd gin in Engeland razend populair en gingen de Engelsen aan de slag met hun eigen destilleermethode, waardoor de echte Engelse gin werd ontwikkeld.

Hoe wordt Gin gemaakt?

Gin wordt gemaakt met neutrale alcohol dat tot 96% gedestilleerd wordt. Hier worden allerlei kruiden (botanicals) en specerijen aan toegevoegd. Zoals de jeneverbes, kaneel, rode cranberry en kardemom. Deze hebben vaak zo’n 2 jaar liggen rijpen. Dit maakt de drank voller en geeft het smaak maar behoud een mild complex resultaat.

Er zijn verschillende methodes om Gin  te maken, en dit zijn de 3 meest voorkomende productiemethoden: stoken in een koperen alambiek, kolomdestillatie en vacuümdestillatie. Gedestilleerde gin wordt gearomatiseerd met kruiden, planten, bloemen, vruchten, zest van citrusvruchten, of andere toevoegingen. Deze ingrediënten worden botanicals genoemd.

Hoe komt het dat er zoveel prijsverschil tussen Gins is?

De meest bekende Gin is London Gin. Heel veel populaire en bekende merken gin worden gemaakt met London Gin als basis. Hier is niets mis mee maar de echte Gin lover zal een gin, op basis van London Gin, niet zo snel kopen.

De Gin addict zal veel eerder kiezen voor een premium gin of een ‘small batch’ gin. Een small batch gin wordt vaak nog met de hand gestookt en in hele kleine oplage gemaakt. Een premium gin wordt altijd nog op de oude manier gestookt en bevat vaak een aantal bijzondere botanicals die de gin haar eigen bijzondere smaak geven. Met andere woorden hoe duurder de gin, hoe exclusiever haar ingrediënten of bereidingswijze.

De perfecte Gin en Tonic

Gin wordt eigenlijk nooit puur gedronken, maar veelal gecombineerd met (premium) tonic en ook horen daar weer bijzondere garnituren bij. Natuurlijk is het schijfje tonic of limoen bekend, maar je kunt gin ook combineren met komkommer, kaneel, rode appel, meloen, jeneverbessen, munt, rode peper, rozemarijn of zeezout.Verder wordt gin altijd met veel ijs gedronken, de echte gin purist zal hiervoor nooit leidingwater gebruiken, maar ijsblokjes maken van speciaal water, bijvoorbeeld uit Scandinavië of Schotland.

Er zijn zelfs speciale Gin en Tonic kits te koop met daarin een aantal garnituren, grote bolvormige glazen en een spiraalvormige lepel. Deze lepel zet je rechtop in je glas en daarna giet je rustig de tonic, via de lepel, bij de gin met ijsblokjes. Vervolgens geef je de Gin en Tonic een ‘swirl’ met de lepel, je voegt de garnituren toe en voilá de perfecte Gin en Tonic is gemaakt.

Welke combinatie van Gin en garnituur kan ik het beste kiezen?

Kruidige en citrus; kies voor een neutrale tonic. En je kan deze combineren met rode appel/jeneverbes/sinaasappel/verse gember/tijm/rozemarijn/basilicum.

Citrus en zoet; kies voor een neutrale of een bloemige tonic. En combineer deze met lavendel/roos/citroen/jeneverbes.

Zoet en bloemig: kies dan een bloemige (lavendel of oranjebloesem) of een fruitige (sinaasappel of citroen) tonic. Deze zijn het beste te combineren met steranijs/jeneverbes/vlierbloesem/citroen.

Bloemig en kruidig: kies een neutrale tonic. En deze kan je dan het beste combineren met komkommer/framboos/ rozenblaadjes/zwarte peper/lychee/grapefruit.

En eigenlijk kan je met een mooie Gin en een premium Tonic nooit de mist ingaan. Ga gewoon lekker experimenteren met diverse merken en smaken. Proost!

Related Articles