You are here: Home » Beauty » De interessantste feiten (én fabels) over haargroei

De interessantste feiten (én fabels) over haargroei

door danny
De interessantste feiten (én fabels) over haargroei

We hebben er allemaal wel eens van gehoord: je haar groeit sneller als je het regelmatig knipt. Maar is dit eigenlijk wel echt zo? In dit artikel zetten we de feiten én fabels over haar en haargroei op een rij.

1. Je haar groeit sneller als je je haar regelmatig knipt

Fabel: Voor eens en voor altijd: dit is niet waar. Je haar groeit net zo snel als je het niet laat bijpunten, namelijk zo’n 0,35 millimeter per dag. Wat dus neerkomt op ongeveer een centimeter per maand. Toch is het wel aan te raden je haar ongeveer elke 4 à 6 weken te knippen, want een knipbeurt geeft je haar wél een boost en maakt het gezonder. Wanneer de lelijke, gespleten haarpunten af zijn geknipt lijkt je haar namelijk een stuk voller.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere tips die je kunt opvolgen om je haargroei te bevorderen én haaruitval te verminderen. Je leest er alles over op de website van NIVEA.

2. Je wordt sneller kaal als je je haar vaak wast

Fabel: Ook dit is gelukkig niet waar. Iedereen verliest immers tussen de 40 en 100 haren per dag, ongeacht of je het nu elke dag wast of één of twee keer per week. 

3. Je kunt je haren het beste iedere dag wassen

Fabel: Hoewel we hierboven schreven dat het voor de mate van haaruitval niet uitmaakt of je het nu elke dag wast of slechts één of twee keer per week is het evengoed niet aan te raden je haren iedere dag te wassen. Vooral je hoofdhuid en je haren zijn hier namelijk niet blij mee. Wanneer je iedere dag je haar was activeer je namelijk de talgproductie van je hoofdhuid, wat ervoor zorgt dat je haar er vettig uit gaat zien.

Je kunt je haren het beste iedere dag wassen

4. Van roken krijg je grijze haren

Feit: Jawel, dit is echt waar. Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat de kans om grijs te worden vier keer zo groot is als je rookt.

5. Als je dood bent groeit je haar nog even door

Fabel: Je haren groeien door de celdeling in je haarzakjes en aangezien deze celdeling onmiddellijk stopt wanneer je dood bent, stopt ook de haargroei.

6. Je haren leven

Fabel: Als dit waar zou zijn, zou het ontzettend veel pijn doen als je je haren knipt. Het enige gedeelte van je haar dat leeft is het gedeelte in het haarzakje, maar alles wat daarbuiten groeit is dood.

7. Kaalheid erf je alleen van je vaders kant

Fabel: Ook dit klopt niet. Je kunt kaalheid namelijk van beide ouders erven. Of en hoe je haaruitval kunt tegengaan of verminderen? NIVEA legt het je hier uit voor de heren en hier voor de dames.

8. Mensen met bruin en zwart haar hebben minder haar dan blonde mensen

Feit: Er zit inderdaad verschil in de hoeveelheid haar per haarkleur. Mensen met bruin of zwart haar hebben minder haar dan mensen met blond haar. En roodharige mensen hebben de minste haren van allemaal.

Related Articles