You are here: Home » Beauty » Een elektrische tandenborstel kopen: waar moet ik op letten?

Een elektrische tandenborstel kopen: waar moet ik op letten?

door Constance

Tanden poetsen is een van de meest belangrijke schoonheidsrituelen en het is dan ook bekend dat als je mond in goede conditie is, en je je mond in goede conditie houdt, je gezondheid hier absoluut baat bij heeft.

Tegenwoordig heeft bijna elk huishouden wel 1 of meerdere elektrische tandenborstels op de wastafel staan. Nu denk je misschien dat een elektrische borstel een ‘uitvinding’ is van de laatste jaren, maar in 1880 zijn de eerste modellen al ontwikkeld en deze waren bestemd voor mensen met een motorische beperking want zij konden niet goed overweg met een normale borstel. En met een elektrisch model werden zij een tandje geholpen. Maar pas sinds eind jaren 80 (van de vorige eeuw) is de opmars van de elektrische borstel echt begonnen.

Een elektrische borstel, iets voor mij?

Waarom zou ik een elektrische tandenborstel kopen? Een elektrische borstel heeft meer poetskracht en met een handtandenborstel kan je nooit net zoveel poetsbewegingen maken als met de elektrische versie.

Wat is het verschil in techniek in 2D, 3D en een sonische tandenborstel?

Een 2D borstel roteert en de kop maakt alleen een draaiende beweging, terwijl een borstel met 3D technologie pulseert, roteert en oscilleert en de kop draait én gaat op en neer. Een sonisch model werkt met trillingen.

Je hebt bij de aanschaf van een Oral B tandenborstel de keuze uit verschillende opties. Zo is er de poetsdruksensor en zo’n sensor zorgt ervoor dat je niet hard duwt en drukt tijdens het poetsen. Want te hard poetsen kan je tandvlees beschadigen.

Ook zijn er modellen met een keuzemenu, in het handvat, voor verschillende poets standen. Zoals whitening, daily clean, gum care, sensitive, pro clean en tongue clean.

En de meest luxe uitvoeringen hebben een Bluetooth-verbinding waarbij je je vorderingen kan bekijken via een speciale app. Zo worden je poetsbewegingen bijgehouden en kan je ook zien wanneer het tijd wordt om je borsteltje te vervangen. En je kunt de resultaten uit de app laten zien aan je tandarts, mondhygiënist of preventie-assistente. 

En als je vaak op reis bent, is het heel handig om een model te kiezen waar een USB reisetui bijgeleverd wordt, want hierin is je borstel niet alleen goed beschermd, maar een dergelijk etui laadt je borstel en je telefoon tegelijkertijd weer op. 

Welke opzetborstel is voor mij de beste?

Er is tegenwoordig heel veel keuze uit verschillende opzetborstels. De ronde borstelkop is de bekendste en deze passen op bijna alle modellen van Oral-B. Sonische tandenborstels hebben een ovale borstelkop.

Maar er zijn ook opzetborstels voor gevoelige tanden, om tandplak te verwijderen en om je gebit mooi te kunnen polijsten of witter te krijgen.

Hoe jong moet je beginnen met een elektrische borstel?

Het antwoord is eenvoudig, zo jong mogelijk. Natuurlijk kan je beginnen met een normale handtandenborstel, maar dan moeten je kinderen na verloop van tijd weer wennen aan elektrisch poetsen. De ideale leeftijd om over te stappen op een elektrische borstel is vanaf 3 jaar, als er begonnen wordt met wisselen.

Een kindermodel is op een aantal punten anders dan het volwassen-model. Zo is de borstelkop kleiner, net als het handvat. De poetskracht is minder hard en ook de borstel zelf is zachter. En om je kinderen te stimuleren om te gaan poetsen zijn er verschillende modellen die verbonden worden met een kinderapp en wordt er, tijdens het poetsen, een spelletje gespeeld.

 

Related Articles