You are here: Home » Geld » De mogelijkheden en voordelen van het doen van een schenking aan je kleinkind

De mogelijkheden en voordelen van het doen van een schenking aan je kleinkind

door danny
De mogelijkheden en voordelen van het doen van een schenking aan je kleinkind

Veel mensen timmeren tijdens hun volwassen leven flink aan de weg en zitten als gevolg daarvan op hun oudere dag op een mooi vermogen. De vraag is dan alleen wat je met dat vermogen wilt doen, want vanaf een vermogen van 50.000 euro (of 100.000 euro als je een fiscale partner hebt) moet je vermogensbelasting gaan betalen, en dat is toch een beetje weggegooid geld. Heb je kleinkinderen, dan kun je overwegen om een schenking te doen aan een kleinkind. We bespreken de mogelijkheden daarvoor en de voordelen van zo’n schenking.

Belastingvrij schenken

Als grootouder mag je jaarlijks een schenking doen aan je kleinkind zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Dit noemt men de schenkingsvrijstelling. De hoogte van dit belastingvrije bedrag wordt jaarlijks aangepast door de Belastingdienst, maar in 2021 gaat het om een bedrag van 3.244 euro. Over dit bedrag hoeft je kleinkind dan ook geen schenk- of erfbelasting te betalen. Eenmalig mag je als grootouder ook een bedrag belastingvrij schenken aan je kleinkind voor de aankoop van een eigen huis, mits het kleinkind in kwestie tussen de 18 en 40 jaar is. In 2021 is het maximale belastingvrije bedrag voor deze eenmalige schenking 105.302 euro. Wil je hogere bedragen schenken, dan krijg je te maken met schenkingsbelasting. De ontvanger van de schenking is verplicht om aangifte te doen van de schenking en betaalt meestal ook de schenkbelasting, maar de schenker zelf kan er ook voor kiezen om de schenkbelasting te betalen.

Voordelen van een schenking doen

Voordelen van een schenking doen

Geld schenken aan je kleinkind is niet alleen prettig voor het kleinkind, maar kan ook voor jou voordelen opleveren. Het bedrag dat je schenkt gaat immers van je vermogen af. Hierdoor is het mogelijk dat je minder vermogensbelasting hoeft te betalen (maar let op: als je schenkt aan kinderen onder de 18 wordt hun bankrekening opgeteld bij jouw vermogen). Ook de eigen bijdrage voor zorg uit de Wet langdurige zorg wordt berekend op basis van inkomen en vermogen. Als je je vermogen verlaagt door een schenking te doen, is het mogelijk dat de eigen bijdrage die je moet afdragen lager is. Verder kan het ook nog zo zijn dat door jouw lagere vermogen je erfgenamen na jouw overlijden minder erfbelasting hoeven te betalen.

Je kunt een schenking doen door simpelweg eenmalig geld over te maken naar je kleinkind, maar er zijn ook alternatieven. Door jaarlijks met Evi van Lanschot te schenken aan een kleinkind kun je je kleinkind een mooi vermogen op laten bouwen, wat met een aparte rekening met beleggingsplan zelfs nog verder kan oplopen. Zo weet je dat geld goed terechtkomt: je helpt om de financiële toekomst van je kleinkind te verzekeren!

Related Articles