You are here: Home » Business » Een ton voor je laten werken

Een ton voor je laten werken

door danny
Een ton voor je laten werken

Met geld kun je geld maken. Een vermogen opbouwen met een vermogen meer dan € 100.000 gaat sneller dan een vermogen opbouwen met € 1.000. Alleen hoe krijg je die eerste € 100.000 bij elkaar? Het maakt niet uit wat je ervoor doet. Of je nu iedere dag overal lopend heen gaat, of je alleen maar aanbiedingen eet, vind maar een manier om € 100.000 zegt Charlie Munger.

Munger kan het weten: hij schraapte uiteindelijk zo’n € 1,7 miljard bij elkaar. Maar wat bedoelt hij nou precies met “daarna wordt het veel makkelijker”?

Maar wat bedoelen we nou met geld maakt geld. Stel je hebt € 100.000 en je laat dat 10 jaar staan tegen een rendement van 4%. Je komt dan uit op € 148.024, dat is een grote winst. Als je met € 1.000 precies hetzelfde doet dan kom je op € 1.480. Bij een hogere investering is je opbrengst ook hoger in euro’s. Daarnaast speelt het achtste wereldwonder; het rente-op-rente effect ook een rol bij een groot vermogen.

Maar hoe maak je geld?

Nu we weten dat het met veel geld makkelijker is om mee geld te maken is de belangrijkste vraag; hoe maak je meer geld? Hieronder een aantal tips.

1. Investeren

Om vermogen op te bouwen is het van belang dat je het gaat investeren, bijvoorbeeld in vastgoed. Ga je een huis kopen kost dat vaak meer dan € 100.000 maar je kan ook kleiner beginnen met bijvoorbeeld een garagebox. Die je eventueel weer kunt verhuren voor opslag. Het is wel belangrijk om kennis van vastgoed te hebben als je hierin wilt gaan investeren.

Je kunt je geld ook investeren in ondernemingen van anderen. Dit kan bijvoorbeeld door via crowdfunding geld te lenen aan een startup waar je in gelooft. Of door via de beurs te investeren in aandelen van bedrijven. Het voordeel van deze manier van investeren is dat je met een klein bedrag kan instappen en je investeringen beter kan spreiden. Dit zorgt voor een lager risico. Een deel van je investeringen doet het misschien heel goed, een ander deel minder goed. Op de lange termijn levert een goed gespreide portefeuille in de meeste gevallen meer rendement op dan geld op je spaarrekening zetten.

2. Geef je vermogen genoeg aandacht

Geef je vermogen genoeg aandacht

Uit onderzoek van DataPoints onder miljonair beleggers blijkt dat zij gemiddeld 10,5 uur per maand besteden aan de studie en planning van hun toekomstige beleggingen. Denk je nu waar haal ik die tijd vandaan? Kies dan eventueel voor een vermogensbeheer die dit uit handen kan nemen. Lees meer over vermogensbeheer bij Evi van Lanschot.

3. Bouw ook wat spaargeld op

Zorg dat je altijd voldoende spaargeld hebt om onverwachte kosten te betalen. Dit kan je mooi gebruik voor onvoorziene kosten zoals een kapotte auto of vaatwasser. Zorg echter dat je er belastingtechnisch niet te veel spaargeld hebt. Daarnaast is het zo dat de rente historisch laag is, zelfs lager dan de inflatie. Dit zorgt ervoor dat je spaargeld alleen maar minder waard gaat worden.

Dus hoeveel spaargeld is genoeg? Dit bereken je gemakkelijk met de BufferBerekenaarvan het Nibud. Die bepaalt aan de hand van vragen over je huidige situatie wat een gepast bedrag op je spaarrekening is. Ben je ondernemer/zzp’er? Denk dan na over de extra financiële risico’s die je loopt. Neem dit mee bij het bepalen van de hoogte van je buffer.

Related Articles