You are here: Home » Reizen » Duurzaam reizen doe je zo: 5 handige tips

Duurzaam reizen doe je zo: 5 handige tips

door Jaro
duurzaam reizen meisje op balkon in de jungle

Duurzaam reizen, een term die de laatste tijd geregeld voorbijkomt. Wij mensen verbruiken te veel grondstoffen en de aarde raakt langzaam maar zeker ‘uitgeput’. Wat betekent duurzaam reizen in de praktijk? En hoe kan jij duurzaam op vakantie gaan?

Duurzaam reizen

Over het algemeen is reizen allesbehalve duurzaam. Het is onnodig om te reizen en je verbruikt hiermee vaak veel kostbare grondstoffen. Toch is het ook belangrijk om geregeld op vakantie te gaan. Zo leer je andere culturen kennen en zie je nog eens wat van de wereld. Hoe zorg je er nu voor dat jouw reis ‘duurzaam’ is? Wij hebben 5 tips voor duurzaam reizen op een rijtje gezet!

1 Skip het vliegtuig

Reizen heeft dus een flinke impact op het milieu. De grootste boosdoener is logischerwijs het vliegtuig. Bij de productie van vliegtuigen worden ontzettend veel grondstoffen verbruikt én wanneer het vliegtuig eenmaal klaar voor gebruik is verbruikt deze schandalig veel brandstof. Wanneer je duurzaam op vakantie wilt gaan, kun je dus beter voor een andere manier van vervoer kiezen. De trein is één van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen en bovendien is reizen met de trein erg comfortabel. Je ziet het landschap langzaam aan je voorbijgaan en je hoeft niet uren van te voren op het treinstation te zijn om in te checken. En dan hebben we het nog niet eens over het stressvolle inchecken voor een vlucht…

2 Vermijd all-inclusive hotels

Een vakantie doorbrengen in een all-inclusive hotel, eenvoudiger dan dit ga je het niet krijgen. Toch is dit een stuk minder goed voor het milieu. Wanneer je reist is het wel zo eerlijk om ook iets terug te geven aan het land van bestemming, oftewel de lokale bevolking. Wanneer je in een all-inclusive hotel verblijft, zul je zelden buiten de deur eten en gaat al je geld naar het grote bedrijf achter het hotel. Ook krijg je in de meeste all-inclusive hotels westers eten voorgeschoteld en wordt er weinig gebruik gemaakt van lokale producten. Kies liever voor een verblijf in een kleinschalig hotel of Airbnb. Zo heeft de lokale bevolking ook profijt van jouw reis. Bovendien kom je op deze manier op unieke locaties, waar je normaal gesproken niet aan gedacht zou hebben!

3 Zuinig

In Nederland zijn we grootgebracht met het zuinig omgaan met water. Houd deze mentaliteit dus ook op vakantie vast. Het is misschien verleidelijk om een uur te douchen, je betaalt immers toch niet voor het water. Wanneer je duurzaam op vakantie wilt, zijn ook deze kleine dingen belangrijk om op te letten. Andere voorbeelden: gebruik je handdoek meerdere dagen, laat de kraan niet lopen voor het tandenpoetsen, recycle je afval, etc.

duurzaam reizen zuinig met water

4 Wees sportief!

Eenmaal aangekomen op de vakantiebestemming is het verleidelijk om je door een taxi of bus van hot naar her te laten brengen. Deze vervoersmiddelen stoten echter ook behoorlijk wat CO2 uit. Hoe kom je dan van A naar B? Kies bijvoorbeeld voor het huren van een fiets, of ga vaker lopend naar je bestemming. Alle kleine beetjes helpen!

5 Vermijd attracties met dieren

Met name in Azië stikt het van de attracties waar dieren centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan het rijden op Olifanten, het spelen met tijgers of het bekijken van dolfijnenshows. Ons advies? Vermijd deze attracties! Deze dieren worden vaak niet goed behandelt en wanneer jij participeert in deze activiteiten, dan draag jij hier indirect ook aan bij. Dieren zijn niet op deze wereld om mensen te vermaken, maar horen in de natuur thuis.

Vind jij duurzaam reizen belangrijk? Of houd jij je hier niet zo mee bezig? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles