You are here: Home » Reizen » Met de trein naar Zwitserland: dit moet je weten

Met de trein naar Zwitserland: dit moet je weten

door danny
Met de trein naar Zwitserland

Zwitserland, het land van de bergen, groene landschappen en kraakheldere meren. Het kleine land biedt je enkele van de mooiste uitzichten van heel Europa. En wist je dat het een ideaal land is om per trein te ontdekken? Verbindingen zijn er tussen grote steden, maar ook tussen kleinere dorpen. Bovendien zijn de treinen schoon, comfortabel én –niet onbelangrijk- ze rijden ook op tijd. Vanuit Nederland reis je in zeven tot acht uur naar Basel. Daarvandaan vertrekken treinen naar de rest van Zwitserland. Gebruik de treinplanner om je reis uit te stippelen.

De Zwitserse treinen

Tussen de grote Zwitserse steden Basel, Bern, Genève, Zürich en Lausanne rijden hogesnelheidstreinen. Daarvan zijn verschillende types, zoals de TGV, de ICE en RJ (RailJet) beschikbaar. De treinroute van Bern tot Zürich en Basel geldt als drukste. Drie andere populaire ritten in het land zijn de Glacier Express, de Bernina Express en de Golden Pass Line. Deze treinen rijden weliswaar langzamer, maar bieden je de prachtigste panorama’s. Zo geniet je al van Zwitserland terwijl je eigenlijk nog onderweg bent!

De panoramatreinen

De Glacier Express is een trein die rechtstreeks van Zermatt naar St. Moritz rijdt. De rit duurt acht uur en gaat dwars door de Alpen. Onderweg passeer je maar liefst bijna 300 bruggen en ruim 90 tunnels. De Bernina Express rijdt door heel Graubünden. Deze trein vertrekt vanuit de historische stad Chur en zet koers naar Italië. De Golden Pass line verbindt het Duitstalige gedeelte van het land met het Franstalige, waardoor je kennis kunt maken met beide culturen.

 

Het reserveren van treinkaartjes voor Zwitserse treinen

Wanneer je gebruik wilt maken van een hogesnelheidstrein is het reserveren van een ticket niet nodig. Zeker niet wanneer je in je eentje of met z’n tweeën reist. Reis je in een grotere groep, dan kan reserveren wel handig zijn om te voorkomen dat jullie niet bij elkaar komen te zitten. Voor plaatsen in internationale treinen en panoramatreinen binnen Zwitserland is het wel altijd noodzakelijk om vooraf te reserveren. Op je ticket staan niet alleen de reisdatum en –tijd vermeld, maar ook het rijtuignummer en stoelnummer. Let dus goed op waar je instapt.

Een handige manier om te besparen op je treintickets

Eerlijk is eerlijk, in Zwitserland zijn de treintickets verre van goedkoop. Zwitserland is een duur land en het openbaar vervoer is daarop geen uitzondering. In het hele land geldt de Swiss Pass, waarmee je voor een aantal aaneengesloten dagen onbeperkt kunt reizen. Nóg goedkoper is het om voorafgaand aan je vakantie een Tageskarte Gemeinde te regelen; een dagkaart voor het openbaar vervoer die door de betreffende gemeente wordt afgegeven. Je kunt ze online reserveren en op locatie afhalen bij het gemeentehuis. Het is de meest tijdrovende, maar ook de voordeligste optie.

De trein als vervoermiddel of als belevenis op zich

Van welke Zwitserse trein ben jij van plan tijdens je aankomende reis gebruik te maken? Je keuze hangt in feite af voor welk doeleinde je de trein gebruikt. Dient hij puur en alleen als vervoermiddel dat jou naar verschillende bezienswaardigheden in het land moet brengen? Dan kies je voor de wat goedkopere hogesnelheidstreinen. Het je ruim genoeg tijd of wil je onderweg al kunnen genieten van met sneeuw bedekte bergtoppen, heldere bergmeren en groene valleien? Dan kies je voor een panoramatrein.

Een treinreis door Zwitserland combineren met een bezoek aan andere landen

Je bezoek aan Zwitserland kun je ook combineren met een bezoek aan één van de omringende landen. Het spoorwegennet biedt namelijk niet alleen goede verbindingen tussen het grootste deel van de Zwitserse steden, maar ook met internationale bestemmingen. De TGV, die in meer dan 200 Europese steden stopt, kan je daarbij goed van dienst zijn. Breng eens een bezoek aan Italië of Oostenrijk, of kies voor iets origineels en ga Carcassonne bezoeken. Deze middeleeuwse stad in Zuid-Frankrijk is bijna in zijn geheel bewaard gebleven.

Related Articles