You are here: Home » Reizen » 6 praktische tips voor lange vliegreizen

6 praktische tips voor lange vliegreizen

door Judith

Als je langer dan 4 uur in het vliegtuig zit, wordt gesproken over een lange vliegreis. Binnen Europa valt de reistijd meestal wel mee. Maar wil je verder weg, bijvoorbeeld naar Amerika of Afrika, dan zit je voor je het weet meer dan acht uur in het vliegtuig. Veel mensen zien er tegenop om zo lang achter elkaar in een vliegtuig te zitten. Maar… met deze 6 tips voor lange vliegreizen, valt het allemaal best mee!

 1. Vaker overstappen = meer kans op vertraging

Als je lange vlucht rechtstreeks van je vertrekpunt naar je bestemming gaat, is de kans op vertragingen vrij klein. Maar meestal heb je te maken met tussenlandingen, waarbij je misschien ook moet overstappen. Hoe vaker je moet overstappen, hoe groter de kans is op vertraging. Simpel gezegd: hoe meer tussenlandingen, hoe meer er kan misgaan. Bereid je dus altijd voor op vertraging. En zoek alvast uit wat de mogelijkheden zijn om vergoeding te krijgen voor een vertraagde vlucht. Bij Airhelp vind je alles wat je weten wilt over vertragingen en eventuele vergoedingen waar je recht op hebt.

2. Houd rekening met een jetlag

Hoe langer de vlucht, hoe groter de kans op een jetlag. Je reist door verschillende tijdzones. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends vertrekken, de hele dag vliegen en toch ’s ochtends aankomen in het land van bestemming. De eerste dag hebben de meeste mensen daar nog niet zo’n last van. De jetlag begint meestal na 1-3 dagen echt op te spelen. Dan heb je ook extra rust nodig, dus houd daar alvast rekening mee in je planning.

3. Slaap in het vliegtuig

Slapen in het vliegtuig is een goede manier om de tijd door te komen. Zelfs als je niet diep in slaap bent, kun je wel wat liggen doezelen. Op een lange vlucht krijg je waarschijnlijk oordopjes, een kussentje en een slaapmasker uitgedeeld. Maar zorg ook altijd dat je dit soort dingen in je handbagage bij je hebt. Het kan heel fijn zijn om naar je eigen muziek te luisteren, maar zorg ervoor dat de passagiers om je heen er geen last van hebben.

4. Neem iets mee om te doen in het vliegtuig

In het vliegtuig is meestal weinig te doen. Soms kun je wel films kijken, maar de kans is best groot dat er niets tussenzit dat je leuk vindt. Neem dus iets mee dat je kunt doen in het vliegtuig. Dat kan je e-reader zijn vol spannende boeken. Maar ook hobby-materiaal of handwerk kan meegenomen worden in het vliegtuig. Al moet je natuurlijk wel rekening houden met de regels over scherpe voorwerpen. Je kunt ook een boek of wat folders lezen over het land van bestemming. Er zijn bijvoorbeeld hele mooie informatiefolders over landen als Panama te krijgen, waardoor je vast op goede ideeën komt voor tijdens je vakantie.

5. Eten en drinken in je handbagage

De meeste lange vluchten zijn best goed verzorgd. Maar toch is het praktisch om zelf genoeg eten en drinken mee te nemen in je handbagage. Je kunt dan altijd wat nemen wanneer je er zin in hebt. Denk aan lekkere tussendoortjes, maar misschien ook een pakje met eten als je bijvoorbeeld allergisch bent of bepaalde dingen niet kunt eten. Check van tevoren wat je wel en niet mag meenemen door de douane.

6. Lang vliegen met kinderen

Vliegen met kinderen kan een hele uitdaging zijn. Je wilt ze rustig houden, maar ze moeten wel bezig gehouden worden. Bovendien zijn kinderen gevoeliger voor alle prikkels en misschien wil jouw kind niet slapen in het vliegtuig. Ondertussen zit jij in de zenuwen of de passagiers om jullie heen niet teveel last hebben van je kinderen. Want hoe je het ook wendt of keert: het kan best vervelend zijn om op een lange vlucht naast een stel hele drukke kinderen te zitten. Zorg dus voor goed materiaal om de kinderen bezig te houden. Denk daarbij aan diverse soorten speelgoed, een aantal nieuwe dingen om de vlucht interessant te houden en misschien zelfs een (goed opgeladen) iPad om mee te spelen.

Een lange vliegreis kan best lastig zijn. Het duurt lang, je hebt weinig bewegingsruimte en je moet rekening houden met de passagiers om je heen. Toch is het ook leuk, want zo’n lange vlucht brengt je waarschijnlijk op een mooie plaats waar je heel graag heen wilt. De belangrijkste tip van allemaal: blijf vooruit kijken naar je prachtige bestemming. Daar heb je wel wat voor over, toch?

Related Articles