You are here: Home » Wonen » Een aangename slaapkamer in de winter

Een aangename slaapkamer in de winter

door danny
Een aangename slaapkamer in de winter

De donkerste maand van het jaar is weer aangebroken. Daarnaast is met de ingang van de meteorologische winter ook de temperatuur omlaag gegaan, zowel overdag als ’s nachts. Hoewel we natuurlijk tegenwoordig een verwarming en verlichting kennen, is ons lichaam nog redelijk primitief als het gaat om seizoenen. Minder zonlicht en koudere temperaturen dan we eigenlijk fijn vinden, zorgen ervoor dat ons lichaam in de ruststand gaat. Hoe je de winter goed doorkomt? Vooral veel slapen!

Het juiste beddengoed voor de winter

Veel mensen merken in de winter dat hun lichaam wat meer slaap nodig heeft. Om het dit te kunnen geven, is het belangrijk dat je je slaappatroon iets aanpast. Probeer dus eens wat eerder het lampje uit te doen. Daarnaast zijn er echter ook andere zaken zoals je dekbed die ervoor zorgen dat je lekker slaapt, en die van invloed zijn op de slaapkwaliteit.

Ecologische dekbedden

Omdat duurzaamheid tegenwoordig bij alles wat we doen of kopen een steeds belangrijke rol speelt, is het ook raadzaam te kijken naar hoe ecologisch verantwoord dekbedden zijn. De hoogwaardige dekbedden van Allnatura bijvoorbeeld zijn geheel ecologisch geproduceerd. De grondstoffen van de winterdekbedden van leveranciers en partnerfabrieken worden door een onafhankelijke keuringsinstantie regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van mogelijk schadelijke stoffen. Daarnaast zijn de tijken van deze ecologische dekbedden vervaardigd van 100 procent biologische katoen.

Let bij het kiezen van een dekbed op de warmteklasse

Let bij het kiezen van een dekbed op de warmteklasse

Daarnaast bepaalt bijvoorbeeld je beddengoed hoe lekker je slaapt in de winter. Dit moet er immers voor zorgen dat je het niet te koud, maar ook niet te warm hebt. Dan vraag je je natuurlijk af: ‘Waar moet ik op letten bij het kopen van een dekbed? En hoe kies ik het dekbed dat bij mij past?’. Een dekbed moet passen bij zowel je slaapkamer- en gevoelstemperatuur. Heb je het snel koud? Dan zal je waarschijnlijk een dekbed met warmteklasse 5 het fijnst vinden. Iemand die het snel warm heeft in bed, kan dan al uit met een dekbed met een warmteklasse 3 of 4.

Slaapkamerklimaat

Voor de kwaliteit van je nachtrust is overigens ook je slaapkamerklimaat van groot belang. Hoewel er algemene stelregels zijn, geldt dat je persoonlijke voorkeur natuurlijk het meest belangrijk is. Zo kan algemeen gesteld worden dat mensen het beste slapen bij een temperatuur tussen de zestien en achttien graden Celsius. Sommigen wijken daarvan af en slapen het liefst het hele jaar door met het raam wijd open.  Anderen houden het raam liever dicht en met behulp van de verwarming de slaapkamertemperatuur toch iets hoger.

Welke temperatuur je ook fijn vindt, frisse lucht is in ieder geval belangrijk gedurende alle seizoenen. Heb je je raam ’s nachts dicht? Lucht dan in ieder geval ook in de winter je slaapkamer dagelijks een halfuurtje. Vanwege de lagere temperatuur van de buitenlucht kun je dit beter overdag dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat doen. Zo voorkom je dat je kamer te erg afkoelt.

Tip: Ook op zoek naar tips om bij hogere temperaturen lekker te slapen? Dat lees je in dit artikel met ideeën om in de zomer een aangename slaapkamer te creëren.

Related Articles