You are here: Home » Baby & Kids » 5 leukste musea voor peuters

5 leukste musea voor peuters

door Marieke
de 5 leukste musea voor peuters

Een museum bezoeken met een peuter? We kunnen ons voorstellen dat je niet met een peuter het Rijksmuseum wilt bezoeken, dat doe je wellicht liever zonder dat je nog jonge kinderen meegaan. Toch zijn er tal van musea die wel ontzettend leuk zijn om met heel jonge kinderen te bezoeken. In dit artikel zetten we een aantal leuke musea in Nederland op een rij die zich specifiek richten op (onder andere) peuters.

Kinderboekenmuseum in Den Haag

Nijntje, Rupsje Nooitgenoeg, Kikker, De kleine ijsbeer; De tentoonstellen ABC met de dieren mee in het Kinderboekenmuseum in Den Haag zal een feest der herkenning zijn voor de allerkleinsten onder ons. Tegelijkertijd is het een avontuur vol nieuwe ontdekkingen. In ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten en ontdekken ze al spelenderwijs de letters van het alfabet.

Het kinderboekenmuseum is niet alleen geschikt voor de allerkleinsten onder ons, ook oudere broers en zussen zullen zich prima vermaken bij de andere tentoonstellingen speciaal voor oudere kinderen.

Nijntjemuseum in Utrecht

Nijntje; wie is er nu niet dol op! Zelfs onder volwassenen is Nijntje nog zeer geliefd. Veel peuters kennen de boeken, filmpjes, knuffels, speelgoed en spelletjes wel. Daarom zal menigeen peuter samen met zijn ouders ontzettend genieten van dit fantastische museum. In het Nijntje Museum valt van alles te ontdekken; niet alleen in het huis van Nijntje, maar ook in haar tuin, bij de dokter of in het ziekenhuis. Onder het motto ‘kruipen, zoeken, ruiken, dansen, spelenderwijs leer je zoveel meer!’ valt er van alles te doen, leren en ontdekken in het museum.

Maritiem Museum in Rotterdam

Een permanente tentoonstelling in het Maritiem Museum in Rotterdam is de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons. Deze tentoonstelling is speciaal geschikt voor de allerkleinsten onder ons en heeft zowel een binnen- als een buitengedeelte. De kinderen Professor Plons en zijn vrienden kennen. Ze staan op het punt een wereldreis te maken, maar voordat ze vertrekken moet er nog ontzettend veel gebeuren. Daar kunnen de kinderen prima bij helpen: laden, lossen, vissen vangen, containers scannen, zeilen hijsen, een maaltje koken in de kombuis, de reisbestemming bepalen en nog veel meer. Pas wel op voor Schurk Scheurbuik, hij ligt altijd op de loer om Professor Plons het leven zuur te maken.

Voor oudere kinderen zijn er ook diverse permanente, maar ook tijdelijke tentoonstellingen in het museum te vinden. Dit museum staat garant voor een compleet dagje uit voor het hele gezin.

Bakkerijmuseum in Hattem

Met een leuke speurtocht door het museum en de mogelijkheid om echt te gaan bakken, is het Bakkerijmuseum in Hattem een echte aanrader voor de allerkleinsten. Tijdens de speurtocht gaan kinderen op zoek naar grijze muisjes die door heel het museum verspreidt zijn. Muisjes laten zich niet makkelijk vangen, dus het is goed zoeken. Bij elk muisje staat een letter en als je alle letters hebt verzameld kun je een woord vormen. Het bakkerijmuseum heeft een uitgebreid activiteitenprogramma, dus voordat je van plan bent om te gaan is het altijd aan te raden om even de website te checken.

Villa Zebra in Rotterdam

Villa Zebra is een leuk kunstuitje voor het hele gezin. Het is een uniek kindermuseum met interactieve tentoonstellingen en installaties en originele kunstworkshops. Elke 2 weken is er een klooi- of voorleesmiddag. Kinderen tot een jaar of 6 gaan op onderzoek uit in de interactieve kunstinstallatie ZELF! en voor kinderen van 5 t/m 12 jaar is er de tentoonstelling Sea de Zee.

Lees ook: Musea weer open; zo ga je voorbereid op pad

Related Articles