You are here: Home » Wonen » Energiebesparende maatregelen thuis: dit kun je zelf doen

Energiebesparende maatregelen thuis: dit kun je zelf doen

door danny
Energiebesparende maatregelen thuis dit kun je zelf doen

De plannen om in 2050 een gasvrij Nederland te hebben, worden steeds concreter. Daarnaast zijn de energieprijzen (en dan vooral die van gas) het afgelopen jaar sterk gestegen. Goede redenen om je energieverbruik terug te brengen. Zo draag je niet alleen bij aan een betere milieu en klimaat, maar profiteer je zelf financieel ook nog eens. Deze maatregelen vragen echter wel een grote investering. Bovendien is er vanwege de toegenomen vraag vaak sprake van een lange wachtlijst. Welke energiebesparende maatregelen kun je thuis allemaal zelf nemen, voor niet al te veel geld?

Verdubbeling van de energielasten in een jaar tijd

Heb je een energiecontract met variabele tarieven? Of liep je energiecontact af dit jaar en moest je een nieuw afsluiten? Dan is de kans groot dat je voorschotbedrag dat je iedere maand betaalt is verdubbeld, zo blijkt ook uit een berekening van Milieu Centraal. Zo onderzochten het verschil in energielasten tussen een contract dat begin 2021 en begin 2022 is afgesloten, bij een gemiddeld verbruik. Mensen die begin 2021 een meerjarig contract hebben afgesloten, betalen in 2022 voor het gehele jaar ongeveer 1.260 euro. Van mensen die daarentegen begin 2022 een contract afsloten, zullen dit jaar ongeveer 2.800 euro kwijt zijn aan energie.

Grote aanpassingen vragen een investering en geduld

Het is dus erg interessant om te bekijken hoe je je energierekening omlaag kunt krijgen. Dat is mogelijk op twee manieren. Ten eerste door zuiniger met energie om te gaan. Ten tweede door zelf energie op te wekken. Vaak worden spouwmuurisolatie en een warmtepomp als eerste genoemd als het gaat om energiebesparende maatregelen. Ook is er veel aandacht voor zonnepanelen om zelf duurzame stroom op te wekken.

Dergelijke aanpassingen aan je woning kunnen een flinke investering vragen. Daarnaast zijn bouw- en klusprofessionals het afgelopen jaar geconfronteerd met een enorme stijging in de vraag naar hun diensten. Vaak moet je nu een paar maanden wachten totdat het werk uitgevoerd kan worden, als de agenda voor 2022 al niet helemaal volgepland is. Wil je toch zelf stappen ondernemen om energie te besparen? Hieronder lees je meer over energiebesparende maatregelen die je zelf kunt nemen.

Kies voor energiezuinige apparatuur en verlichting

Kies voor energiezuinige apparatuur en verlichting

Allereerst is het handig eens te kijken naar opties om je elektriciteitsverbruik te verlagen. Er is vaak een flinke slag te slaan door oude elektrische apparatuur te vervangen door moderne nieuwe. Fabrikanten van allerhande elektrische apparatuur hebben de afgelopen jaren hun producten veel zuiniger gemaakt. Daarnaast is goed om eens te kijken naar de verlichting. Ledlampen verbruiken namelijk veel minder energie dan oude gloei- en halogeenlampen. De argumenten dat led-licht niet mooi of fijn is en de lampen duur, is achterhaald. Je kunt gemakkelijk en goedkoop LED-verlichting online bestellen in allerlei verschillende kleurtemperaturen (warmte) en lichtsterktes.

Isoleer het dak en de vloer

Gemiddeld verklaart woningverwarming tachtig procent van het gasverbruik. Je kunt dus snel profiteren door dit aan te pakken. Zelf is het vaak goed mogelijk de dak- en vloerisolatie te verbeteren. Tegen een schuin dak kun je isolatiemateriaal bevestigen, en dit afwerken met gipsplaten. Heb je een kruipruimte of kelder? Dan kan het flink schelen in je gasverbruik door de onderkant van de vloer van de benedenverdieping  te voorzien van thermoskussens, of platen van kurk of schuim

Wijzig je cv-instellingen

Je cv-ketel verwarmt het water dat door de radiatoren stroomt. Maar heb je eigenlijk enig idee hoe warm dat water is? Vaak staat de cv-ketel standaard ingesteld op een temperatuur van 80 graden voor verwarming. Veel goed geïsoleerde (relatief jonge) woningen kunnen prima toe met een veel lagere temperatuur. Zo werkt de cv-ketel ook nog eens met een veel hoger rendement. Het plan voor komende winter: stel de watertemperatuur voor de verwarming iedere maand vijf graden naar beneden bij. Kijk welke temperatuur minimaal nodig is om het thuis behaaglijk te maken, en hanteer die temperatuur.

Plaats radiatorventilatoren

Een radiatorventilator zorgt voor een betere verspreiding van warme lucht door je woning. Dit is niet alleen aangenamer, maar zorgt ook voor een effectievere verwarming. Een radiatorventilator is een apparaatje dat je onder de radiator plakt. Hoewel het op elektriciteit werkt, weegt het voordeel van een betere verwarming ruimschoots op tegen het eigen verbruik.

Energie besparen door je gedrag te veranderen

Zoals je leest kun je met wat kleine aanpassingen in huis je energieverbruik verlagen. Naast technische aanpassingen is er tot slot ook een hoop voordeel te behalen door het eigen gedrag aan te passen. Laat dus onder andere geen lampen branden in ruimtes waar je niet bent, schakel elektrische apparatuur helemaal uit, douche wat korter, laat deuren en ramen niet onnodig open staan en zet de thermostaat wat lager als er niemand thuis is.

Related Articles