You are here: Home » Baby & Kids » Een hobby kiezen voor je kind; 7 tips

Een hobby kiezen voor je kind; 7 tips

door Marieke
Hobby kiezen

Zo goed als alle kinderen van een jaar of 4 à 5 gaan op zwemles. Na het behalen van het A-diploma gaan de meesten nog wel door voor hun B-diploma en sommigen zelfs voor hun C-diploma. Er zijn kinderen die zwemmen zo leuk vinden dat ze zelfs daarna nog door gaan. Anderen vinden de tijd die doorgebracht is in het zwembad wel genoeg geweest en willen graag een andere hobby kiezen. Ook is het mogelijk om naast de zwemlessen al op zoek te gaan naar een andere hobby.

TIP: Lees hier de blog ‘zwemles; alles wat je moet weten‘.

Maar een hobby kiezen voor je kind is behoorlijk lastig, want er valt zoveel te kiezen. In dit artikel geven wij een aantal tips die jou en jouw kind kunnen helpen bij het kiezen van een hobby.

Wat is een hobby?

In de eerste plaats gaan we even door op het begrip hobby. Wat is een hobby eigenlijk? Van Dale geeft de volgende definitie:

Ontspannende bezigheid voor in de vrije tijd; = liefhebberij

Of het nu voetbal, hockey, muziek, tekenen of schilderen is; een hobby is een bezigheid die je plezier bezorgt en waar je ook graag beter in wilt worden. Als iets goed gaat en de volgende keer nog beter gaat, dan geeft dat een kick. Het motiveert. Voetbal is niet leuk als je nooit een doelpunt scoort, en als je na een jaar pianoles nog steeds niet een liedje kunt spelen dan houdt het snel op.

Frustratie is trouwens niet erg als het soms niet helemaal lukt. Het is goed voor een kind om te ontdekken dat niet alles in één keer goed kan gaan. En dan is de kick nog groter als het door goed te oefenen ineens wel lukt.

Een hobby moet dus vooral leuk en ontspannend zijn, maar het is ook goed voor de ontwikkeling. Een kind leert samenspelen, doorzettingsvermogen, geduldig zijn en omgaan met winnen en verliezen.

Kijk goed naar je kind

Als je kind heel creatief is, maar nooit zo graag met de bal speelt en niet van gym op school houdt, dan is het geen logische keus om je kind op een sport te doen. Een knutselclub zal dan waarschijnlijk veel beter passen. Als je kind altijd al met een bal bezig is, dan zou het wel een goede keuze kunnen zijn om je kind op een balsport te doen. Als je kind als baby al veel met zingen en muziekinstrumentjes bezig is, dan kun je voor iets muzikaals kiezen. Zo kies je iets wat bij je kind past.

Het is niet verstandig om de hobby te kiezen die een oudere broer of zus al doet, of omdat jij het vroeger zo graag deed, of omdat het dichtbij is en het praktisch is om te halen en te brengen, of omdat het zo goedkoop of zelfs gratis is. Kies een hobby wat het beste bij je kind past.

Kijk nog meer naar je kind

Als een jong kind naar school gaat, op zwemles zit, en soms ook nog met vriendjes of vriendinnetjes wilt afspreken, dan kan de week soms erg vol zitten. Als er daarnaast ook nog een andere hobby bij komt, dan is er weinig ruimte meer over om goed uit te rusten en even te niksen. Het ene kind is het andere niet, het ene kind kan veel meer aan dan het andere kind. Kijk ook hierin goed naar je kind. Als je een hobby voor jonge kinderen kiest wat enorm veel tijd vraagt, dan kun je beter een andere hobby kiezen waar je bijvoorbeeld maar één keer per week naartoe moet. Of wacht nog even totdat je kind zijn zwemdiploma’s heeft gehaald.

Een hobby met jonge kinderen uitproberen

Vooral voor jonge kinderen is het nog moeilijk te bepalen of iets bij hem of haar past. Vaak kiezen kinderen een hobby waar ze een beeld bij hebben of wat een vriendje of vriendinnetje al doet. Maar het aanbod is nog zoveel breder. Verenigingen bieden vaak een mogelijkheid een gratis een paar keer mee te kijken en mee te doen. Zo kan je kind snuffelen aan iets en daarna bepalen of het leuk is of niet. Je kunt ook open dagen van diverse sportverenigingen, muziekscholen etc. bezoeken. Of laat je kind meedoen met clinics waarbij aan een sport gesnuffeld kan worden. Hierna kun je kiezen wat het best is bevallen.

Een hobby kost geld

Een hobby is niet gratis. Je bent niet alleen contributie kwijt aan de vereniging, ook moet er vaak nog het een en ander worden aangeschaft (denk aan voetbalschoenen, een muziekinstrument, enz.) Die kosten kunnen soms hoog oplopen. Heb je als gezin weinig geld te besteden, dan is er het jeugdfonds. Uit dit fonds wordt de contributie betaald, maar ook alles wat nodig is om te kunnen sporten. Zo krijgt elk kind de kans om mee te doen.

Een hobby voor kinderen vraagt ook wat van ouders

Een hobby voor kinderen vraagt ook wat van ouders. Er gaan van jou ook dingen verwachten worden. In eerste instantie zullen jonge kinderen gehaald en gebracht moeten worden. Maar ook zal je kind het ontzettend leuk vinden als je een paar keer bij bijvoorbeeld een wedstrijd komt kijken. Diverse sportverenigingen vragen van ouders om een team te coachen, bardienst te draaien of bij andere activiteiten te helpen. En je zult zo af en toe eens moeten rijden als er ergens anders een uitwedstrijd is.

Maak afspraken met je kind

Samen met je kind heb je een aantal proeflessen gevolgd en aan de hand daarvan is de keuze gemaakt. Maak dan duidelijke afspraken met je kind. Een hobby kost nu eenmaal veel geld en dan wordt er ook van het kind verwacht dat het er vol voor gaat. Tijdens trainingen moet een kind zo vaak mogelijk aanwezig zijn. Een muziekinstrument moet elke dag beoefend worden. Geen zin hebben is geen optie.

Is het toch een mismatch? Maak dan de afspraak dat het seizoen afgemaakt wordt. Soms is ook even tijd nodig om het leuk te gaan vinden. Wordt het toch niks? Dan kan er daarna altijd nog een andere hobby worden gekozen.

Op welke hobby zit jouw kind?

Related Articles