You are here: Home » Baby & Kids » 8 tips om met je kinderen een hittegolf door te komen

8 tips om met je kinderen een hittegolf door te komen

door danny
8 tips om met je kinderen een hittegolf door te komen

We kunnen eindeloos blijven discussiëren over klimaatverandering en in hoeverre wij daar als mensen een bijdrage aan leveren, maar twee dingen lijken tegenwoordig te voorspellen: onze winters worden mild en ergens in de zomer krijgen we een on-Nederlandse hittegolf te verduren. Voor milde winters hoef je weinig voorbereidingen te treffen, maar omgaan met een hittegolf vergt wel wat tactiek. Zeker als je kinderen hebt, want dan wil je je best doen om het zo comfortabel mogelijk te maken voor ze. Wat kun je doen? Wij geven je 8 tips om met je kinderen een hittegolf te overleven.

Zwembad

Afkoelen op een speelse manier is goed instrument voor kinderen om zich minder bewust te zijn van de hitte. Een zwembad in de tuin is dus een prettig gegeven tijdens een hittegolf. Daarvoor hoef je geen gat te laten graven om een peperduur bad aan te leggen. Koop een intex zwembad dat je gewoon kunt neerzetten en vullen. Deze zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Ben je liever nog iets goedkoper uit, kies dan voor een opblaasbaar zwembad om je kinderen een plezier te doen.

Smeren

Vergeet onder geen beding om je kinderen goed in te smeren met zonnebrandcrème wanneer ze tijdens een hittegolf naar buiten gaan. Erger nog dan de hele dag bezweer rondlopen wegens de hitte is verbranden en rondlopen met pijn, zeker voor kinderen. Wees niet scheutig met het insmeren en zorg dat de factor hoog genoeg is om verbranding te voorkomen.

Waterijsjes

Natuurlijk probeer je het hele jaar door het snoepgedrag van je kinderen in bedwang te houden. Een roep om een ijsje in de zomer wil je dan ook niet altijd beantwoorden. Maar in het geval van een hittegolf is het wel van groot belang dat je kinderen koel blijven en voldoende vocht binnenkrijgen. Dat hoeft niet met een vette Magnum, maar een voorraad waterijsjes kan weinig kwaad. Dat is in feite ook niet veel meer dan bevroren aanmaaklimonade.

Licht en koud eten

Hittegolf met kinderen

Heb je je ooit afgevraagd waarom we in de warme maanden geen stamppotten eten? Dit zou ermee te maken kunnen hebben dat je lichaam als het erg warm is harder moet werken om voedsel te verteren. Licht eten is dus het beste tijdens een hittegolf, en dan bij voorkeur voedsel waar het lichaam veel vocht uit kan halen. Denk hierbij aan salades en fruit, maar bijvoorbeeld ook yoghurt.

Schaduw creëren

Wanneer het je niet lukt om je huis koel te houden, kan het zijn dat je liever buiten bent. Maar het is niet goed om langere tijd in de brandende zon te zijn, zeker niet voor kinderen. Probeer daarom wat meer schaduw te creëren in je tuin. Hang bijvoorbeeld een doek op of zorg voor een grote parasol. Zorg dat je kinderen zo veel mogelijk in de schaduw blijven.

Airconditioning

Natuurlijk is het een schot voor open doel om airconditioning aan te raden voor in huis. Dat kost een lieve duit, tenzij je zo slim bent om vooruit te denken. Kijk in de koudere maanden van het jaar eens op Marktplaats naar een geschikte airconditioning unit. Je betaalt er dan namelijk minder voor. Er is weinig vraag naar in de winter en mensen die er een hebben die ze niet gebruiken vinden dat hij in de weg staat. Daar kun je dus je voordeel mee doen. Wanneer je gaat zoeken tijdens de hittegolf, zal je zien dat ze per opbod voor hoge prijzen verkocht worden.

UV-shirt

Je wil je kind natuurlijk niet te warm aankleden tijdens een hittegolf. Daarom geef je hem of haar dunne kleding. Deze houdt echter niet per se de UV-straling van de zon tegen, waardoor je kind alsnog kan verbranden op plekken waar je geen zonnebrandcrème gesmeerd hebt (omdat je ervan uitging dat dit onder de kleding niet nodig was). Een handige oplossing hiervoor is een UV-shirt. Deze houdt de UV-straling wél tegen en is licht van gewicht.

Dunne lakens

Laat je kind niet onder een zomerdekbed slapen als het heel warm is in huis, maar enkel onder het dekbedovertrek. Mensen vinden het nu eenmaal fijner om te slapen met iets over hun heen, maar dat betekent niet dat dit per se een dekbed moet zijn. Een te warm bed zorgt voor een slechte nachtrust.

Related Articles