You are here: Home » Baby & Kids » Een kinderwagen aanschaffen? Hier moet je op letten!

Een kinderwagen aanschaffen? Hier moet je op letten!

door Marieke
Kinderwagen

Als je zwanger bent van je eerste kindje moet je heel wat aanschaffen. Een van de dingen die je moet aanschaffen is een kinderwagen. Omdat je er heel wat kilometertjes mee gaat afleggen is het belangrijk dat deze heel goed is. Een kinderwagen heb je immers niet bij een pakje boter en je wilt er ook jarenlang plezier van hebben. En misschien ook nog wel voor je 2e en misschien wel 3e kindje. Daarom geven wij je in dit artikel een aantal tips waar je op moet letten. Zo kun je goed voorbereid op zoek gaan naar dé perfecte kinderwagen.

Soorten kinderwagen

Als je een babyspeciaalzaak binnenstapt dan zie je meteen de kinderwagen rijen dik staan. Het aanbod aan kinderwagen is ontzettend groot, er zijn diverse merken en ze hebben zo allemaal zijn voordelen. Maar laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten kinderwagens die er zijn.

Combi-kinderwagen

De meest verkochte kinderwagen is de combiwagen. Met een combiwagen ben je in principe in één keer klaar. Vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer 6 maanden is, kun je gebruik maken van de reiswieg. Als je kindje goed kan zitten, kun je gebruik maken van de wandelwageninzet. Zowel de reiswieg als de wandelwageninzet kun eenvoudig op het onderstel klikken. Zo kun je met een kinderwagen doen totdat je kindje een jaar of 3 à 4 is en je geen gebruik meer hoeft de maken van een kinderwagen. Daarnaast kun je voor de meeste combiwagens ook speciale adapters aanschaffen waardoor je óók de Maxi-Cosi op het onderstel kunt klikken. Zo heb je in één keer compleet.

Buggy

Maar, je heb niet altijd zin om helemaal de kinderwagen in de auto te laden als je eventjes een boodschapje gaat halen. Een buggy is daarom ook heel handig om te hebben. Een buggy is relatief klein en goedkoop in vergelijking met een combiwagen. Je kunt deze heel makkelijk in de auto meenemen en zelfs op de fiets. Hij rijdt alleen minder prettig dan een combiwagen, maar voor kleinere tochtjes is het prima. Een buggy is te gebruiken vanaf dat je kindje kan zitten.

Wandelwagen

Vanaf dat je baby kan zitten, kun je ook gebruik maken van een wandelwagen. Een wandelwagen lijkt op een buggy, maar is wat groter en steviger en beter geschikt voor bos of strand. Een wandelwagen is weer iets duurder dan een buggy, maar ook steviger.

Duowagen

Dan zijn er ook nog wagens die geschikt zijn voor twee kinderen. Er zijn dan twee zitjes naast elkaar of achter elkaar geplaatst. Een duowagen kun je gebruiken als je een tweeling krijgt of als je twee kinderen met een klein leeftijdsverschil hebt.

Waar moet je op letten als je een kinderwagen koopt?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je in een winkel staat om een kinderwagen te kopen. We zetten een aantal punten voor je op een rijtje:

Veiligheid

Een kinderwagen moet voldoen aan de Europese Veiligheidsnorm NEN-EN 1888. Let hier vooral op als je bijvoorbeeld via Marktplaats een tweedehands wagen koop. Een veilige kinderwagen heeft een driepunts- of vijfpuntsgordel in het zitje, het heeft een goede rem en twee achterwielen en het heeft een dubbele beveiliging bij het inklappen van het onderstel.

Hoogte van de duwstang

Zowel jij als je partner moeten prettig achter een kinderwagen kunnen lopen. Dat kan een probleem zijn als er flink wat lengteverschil zit tussen de beide ouders. Kijk goed of je de duwstang voor jullie beiden op de juiste hoogte kunt verstellen zodat jullie beiden prettig achter de wagen kunnen lopen.

Past het in de auto

Ook niet onbelangrijk, past de kinderwagen in de auto als deze ingeklapt is? Vaak mag je het uitproberen in een speciaalzaak. Doe dat ook, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Laat je goed voorlichten over de werking

Een goed en veilig onderstel heeft een dubbele beveiliging die je vaak even moet weten hoe het werkt. Laat je goed voorlichten over alles van de kinderwagen. Probeer het vooral ook zelf uit, zodat je zeker weet hoe het werkt.

Is de kinderwagen goed verstelbaar

Als je kindje 6 maanden is zal het strakker in de gordels moeten dan als je kindje al bijna 4 jaar is. Bekijk goed op welke manieren de kinderwagen verstelbaar is, niet alleen de gordels, maar ook de voetensteun. Daarnaast zijn er ook kinderwagens waarbij je het zitje ofwel de ene kant, ofwel de andere kant kunt plaatsen op het onderstel. Zo kan je kindje naar jou kijken, of juist meer van de wereld ontdekken en vooruit kijken. Bij andere kinderwagen kun je juist de duwstang omkeren.

Loop heel veel rondjes

Proberen, proberen en nog eens proberen. Loop eindeloos rondjes door de winkel om de wagen te testen. Welke vind je het fijnst lopen? In sommige winkels hebben ze ook een moeilijk begaanbaar pad aangelegd zodat je het ook daarop kunt proberen.

Accessoires

Een bijpassende luiertas, een parasol, een bekerhouder, je kunt het er allemaal bij bestellen. Wij adviseren om eerst het hoognodige aan te schaffen en als je de kinderwagen eenmaal in gebruik hebt, te bekijken wat je nog mist. Je kunt een heleboel extra kosten maken, terwijl je het misschien niet eens nodig hebt.

Wasbare bekleding

Het is prettig als je de bekleding van de kinderwagen los kunt halen en deze kunt wassen.

Budget

Er zijn kinderwagen van 400 euro, maar ook van 1200 euro. Bepaal van tevoren je budget.

En … kies vooral de kinderwagen die jullie mooi vinden!

Related Articles