You are here: Home » Gezond » Wat te doen bij een wespensteek? 3 handige tips!

Wat te doen bij een wespensteek? 3 handige tips!

door Jaro

We zitten aan het einde van de zomer. Begin zomer hadden we de eikenprocessierups, we hebben last van teken gehad en nu zie je overal wespen. Een wespensteek kan behoorlijk wat pijn doen en is niet fijn. Wat te doen bij een wespensteek? Wij hebben een aantal tips voor de nabehandeling van een wespensteek op een rijtje gezet!

Wat te doen bij een wespensteek?

Wespen doen in eerste instantie geen vlieg kwaad, maar het kan weleens voorkomen dat je per ongeluk geprikt wordt. Wanneer je een wesp weg wilt slaan of wanneer er bijvoorbeeld een wesp in je slipper terecht komt. Wanneer je gestoken wordt door een wesp, dan doet dat veel pijn. Met name een wespensteek bij een kind kan voor veel paniek zorgen. Degenen die gestoken wordt zal een branderig gevoel ervaren en de plek kan rood worden en opzwellen. Het is dus zaak om een wespensteek snel te behandelen, zodat je van de pijn af bent. Wat te doen tegen een wespensteek?

1 Wespensteek uitzuigen

Wat is nu het eerste wat je moet doen bij een wespensteek? Als eerste is het belangrijk dat de angel eruit is. Deze kun je vaak eenvoudig verwijderen met je nagel. Vervolgens is het zaak om de wespensteek uit te zuigen. Het is belangrijk dat dit binnen 2 minuten na de steek gebeurd. Je kunt dit met de mond doen, maar dit kan een allergische reactie veroorzaken. Het is beter om dit met een speciaal pompje te doen. 

2 Het koelen van de plek

Daarna is het zaak om de plek te koelen. Doe dit bijvoorbeeld met een ijskompres, ijs, of bijvoorbeeld een koude fles water. Zorg dat je minstens twee uur koelt. De zwelling zal verminderen en ook zal de pijn en de jeuk minder worden.

3 Voorkom krabben en smeer eventueel crème

Deze twee dingen zijn essentieel wanneer je gestoken wordt door een wesp. Na deze handelingen zal de pijn in de meeste gevallen afnemen en de wespensteek zal vanzelf genezen. Probeer in ieder geval niet te krabben. Dit kan de klachten aanzienlijk verergeren en het genezingsproces vertragen. Heb je na het koelen nog veel last van de wespensteek? Dan kun je ook een crème op de plek smeren, zoals bijvoorbeeld Azaron.

Wat te doen bij een allergische reactie?

Sommige mensen zijn allergisch voor wespen. Je kunt hier last van hebben zonder dat je hier weet van hebt. Als je nog nooit door een wesp bent gestoken, dan kun je natuurlijk niet weten of je een wespenallergie hebt. Maar wat doe je als je allergisch bent en je wordt gestoken door een wesp? Het is zaak om direct een dokter te raadplegen. Wanneer je allergisch bent, brengt dit namelijk risico’s met zich mee. Zo kunnen er grote zwellingen ontstaan en kun je in het ergste geval in shock raken. 

Wespensteek voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Maar hoe kun je een wespensteek voorkomen? Hieronder een aantal tips voor het voorkomen van een wespensteek:

– Maak geen slaande bewegingen naar wespen. Wespen zullen je nooit uit het niets steken, maar ze steken uit verdediging.

– Gebruik weinig of geen parfum. Wespen komen af op zoete geuren en zullen zich aangetrokken voelen tot je huid. 

– Wees extra alert wanneer je buiten eet of drinkt. Wespen zullen op het eten en drinken afkomen.

Ben jij weleens gestoken door een wesp? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles