You are here: Home » Zakelijk » Efficiënt werken als zzp’er: 4 handige tips

Efficiënt werken als zzp’er: 4 handige tips

door Jaro

Als zzp’er bepaal je vaak je eigen werktijden. Dit is natuurlijk een groot voordeel, je bent flexibeler en als je geen zin hebt hoef je niet te werken. Toch kan het ook best lastig zijn. Want je moet je eigen workflowzien te vinden en je hebt niemand die je coördineert. Daarom kun je vaak wel wat input gebruiken. Want hoe pak je dit aan? Zo efficiënt mogelijk werken? Hieronder 4 tips om efficiënt te werken als zzp’er!

Efficiënt werken

Als zzp’er ben je heerlijk vrij en flexibel. Dit zorgt er echter ook soms voor dat je dingen uitstelt en niet hard genoeg werkt. Je wordt bijvoorbeeld thuis afgeleid of besluit om halverwege de dag te stoppen met werken. Gewoon omdat het kan. Hierdoor kun je op lange termijn in de knoop raken. De kunst is om zo efficiënt mogelijk te werken. Maar wat is efficiënt werken? Dit houdt als het ware in dat je je tijd zo nuttig mogelijk besteed. Dus niet facebooken terwijl je aan het werk bent bijvoorbeeld. Hoe verbeter je nu je persoonlijke effectiviteit? Hieronder een aantal efficiënt werken tips!

1 Zorg voor een opgeruimde werkplek

Effectief en efficiënt werken doe je op een lege werkplek. Chaos op je bureau zorgt voor chaos in je hoofd. Leg alleen spullen op je bureau neer die met je werk te maken hebben. Een fotolijstje met foto’s van je gezin is natuurlijk geen probleem, maar zorg niet dat je hele bureau vol komt te liggen. Ook afval gooi je het best gelijk in de prullenbak. Zo word je minder snel afgeleid en kun je je volledig focussen op je werk. 

2 Laat je niet afleiden

Nu de meeste werkzaamheden zich online afspelen, is het makkelijker om afgeleid te worden. Denk aan Facebook, YouTube, Nu.nl en bijvoorbeeld Netflix. Ons advies? Doe dit vooral niet. Ook niet even een minuutje tussendoor. De mogelijkheid zelf, zorgt er al voor dat je minder geconcentreerd werkt. Wanneer het even tegenzit, zul je de afleiding weer opzoeken. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de computer puur voor werk gebruikt? Er zijn verschillende apps waarmee je bepaalde applicaties en websites kunt blokkeren. Ook kun je het natuurlijk gewoon met jezelf afspreken, maar dan moet je je er wel aan houden.

to-do-list-efficiënt-werken-blogo

3 Doe één ding tegelijk

Multitasken klinkt als een efficiënte manier van werken. Vaak wordt gezegd dat vooral vrouwen goed zijn in het doen van meerdere dingen tegelijk. Meerdere onderzoeken wijzen echter uit dat je je slechts op één ding tegelijk kunt focussen. Doe dus liever niet aan multitasken, doe telkens één taak. Wanneer de taak af is, kun je met de volgende aan de slag.

4 Sta vroeg op

Als zzp’er kun je dus je eigen werktijden bepalen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om laat naar bed te gaan en ’s ochtends heerlijk uit te slapen. Toch kun je dit beter niet doen. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat je in de ochtend het meest productief bent. En dan vooral van 10 uur tot 12 uur. Kortom, probeer in je ritme te blijven, slaap minstens 8 uur per nacht en sta ’s ochtends bij tijd op. Wedden dat je to-do list in rap tempo kleiner wordt!

Kortom, efficiënt werken is belangrijk als zzp’er en dit kun je leren. Zelf met bovenstaande tips, maar je kunt ook kiezen voor een cursus efficiënt werken. Zo leer je van een professional hoe je zo efficiënt mogelijk te werk kunt gaan.

Related Articles