You are here: Home » Zakelijk » Een workation: is het iets voor jou of juist niet?

Een workation: is het iets voor jou of juist niet?

door Jaro
workation blogo

Het woord ‘workation’ zie je de afgelopen jaren steeds meer voorbijkomen. Het principe is eenvoudig: reizen en werken tegelijk. Je hebt hier uiteraard wel de nodige discipline voor nodig, want als je de hele dag met een drankje aan het zwembad zit, dan gebeurd er natuurlijk niet veel. Wat is dit fenomeen precies, wat zijn de voordelen van een werkvakantie en is het wat voor jou?

Wat is een workation?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat dit begrip nu precies betekent. Workation is als het ware een samenvoeging van de Engelse woorden ‘Work’ (werk) en ‘Vacation’ (vakantie). De Nederlandse vertaling zou dus zijn ‘werkvakantie’. Maar wat is hier het nut van? Hieronder zetten we wat voordelen van zo’n werkvakantie op een rijtje:

1 Je kunt je beter concentreren

Soms is het lastig om je te concentreren. Op kantoor kan het bijvoorbeeld erg rumoerig zijn, net zoals thuis. Tijdens een werkvakantie kun je echt de rust opzoeken. Kies bijvoorbeeld voor een afgelegen bestemming in de natuur en je zult je erg goed kunnen concentreren.

2 Ontspanning na werk

Na een lange werkdag is het belangrijk om goed te ontspannen. Zo kun je jezelf opladen voor de volgende dag. Daarnaast heb je dit ook echt verdiend. Thuis moet je waarschijnlijk allemaal andere dingen doen na je werk. Koken, afwassen, de was doen, noem maar op. Tijdens een workation hoeft dat niet. Gewoon heerlijk ontspannen en je batterijen weer opladen!

3 Andere mensen ontmoeten

Wil je de werkvakantie nog nuttiger maken, dan kun je deze ook combineren met bijvoorbeeld het bijwonen van een seminar of cursus. Zo ontmoet je nieuwe mensen en wie weet rolt er een samenwerking of zelfs een nieuwe baan uit. Daarnaast zijn nieuwe contacten natuurlijk altijd leuk!

4 Nieuwe inspiratie opdoen

Als je elke dag maar weer in hetzelfde kantoor naar dezelfde muur kijkt, dan is je inspiratie een keer op. Tijdens een workation werk je in een andere omgeving. Grote kans dus dat je nieuwe inspiratie opdoet. Je zult vanzelf nieuwe inzichten krijgen om klussen op een andere manier op te lossen. Een werkvakantie kan dus ook erg leerzaam zijn!

Is een workation iets voor jou?

Kortom, een werkvakantie kan veel voordelen hebben. Zo kun je je vaak beter concentreren wanneer je in het buitenland bent. Ook ben je in een totaal andere omgeving met een andere cultuur, waardoor je weer andere en vooral nieuwe inzichten krijgt. Toch is het niet voor iedereen. Werken en vakantie combineren vereist de nodige discipline. Het is natuurlijk wel de bedoelen dat je ook gaat werken tijdens de vakantie en niet alleen maar aan het zwembad ligt. We kunnen je in ieder geval aanraden om het een keer te proberen, want wie weet werkt het wel erg goed voor jou en kom je na je workation terug met een voldaan gevoel!

Voor altijd een workation

Ben jij op meerdere workations geweest en bevalt het je wel? Dan kun je er wellicht ook voor kiezen om fulltime op werkvakantie te gaan. Huh, hoe werkt dat dan? Dit kan natuurlijk niet bij elke baan, maar wanneer je voornamelijk online werkt, of als zzp’er actief bent, dan liggen er wellicht kansen. Hier is ook een speciale term voor: Digitale Nomade. Dit zijn als het ware freelancers die locatieonafhankelijk werk doen. Veelal vanaf de computer. Je kunt hierbij denken aan beroepen als schrijver, webdeveloper, marketeer, maar ook reisleider of eigenaar van een webshop. Misschien is het mogelijk voor je, misschien niet. Als Digital Nomad geniet je van een workation zonder einddatum!

Related Articles