You are here: Home » Baby & Kids » Darmkrampjes bij baby’s: wat kun je doen?

Darmkrampjes bij baby’s: wat kun je doen?

door Marieke

Het is een van de meest voorkomende babykwaaltjes, want elke baby heeft er wel eens last van; darmkrampjes. Ook voor jou als moeder kan het een enorme beproeving zijn. Je kind krijst en is ontroostbaar en jij zit met je handen in het haar. Gelukkig zijn darmkrampjes onschuldig, maar toch zijn er tips die de klachten kunnen verminderen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over darmkrampjes.

Wat zijn darmkrampjes

Darmkrampjes ontstaan doordat het darmstelsel nog niet helemaal volgroeid is. De darmen zijn voor de geboorte nog niet actief, na de geboorte gaan de darmen aan het werk om de voeding te verwerken. Krampen ontstaan doordat de darmen nog niet goed de voeding kunnen verwerken en verteren en dat is erg vervelend voor je baby. Darmkrampjes zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand, dat doet pijn en je baby begint vaak te krijsen wat vervolgens urenlang kan aanhouden.

De piek ligt rond de 6 weken, na een maand of 4 zijn de krampjes al flink afgenomen. Als je baby een half jaar is hebben ze er geen last meer van.

Hoe ontstaan darmkrampjes

Er zijn nog meer redenen waardoor krampjes kunnen ontstaan.

 • Tijdens het drinken slikt de baby lucht in, dat kan de kramp versterken. Dit gebeurt doordat de baby te snel en te gulzig drinkt.
 • Als je baby te veel voeding heeft binnen gekregen kan dat ook krampjes veroorzaken. Geef nooit meer voeding dan is voorgeschreven.
 • Ook kan je baby een koemelkallergie hebben die de buikpijn veroorzaakt.
 • Als je overstapt naar een andere soort voeding (van borst- naar fles, of naar een andere soort flesvoeding, of naar vaste voeding) kan dat ook krampen veroorzaken. De baby moet wennen aan een nieuwe soort voeding.
 • Bij borstvoeding: een kind kan reageren op voedingsstoffen in de moedermelk, die jij hebt binnengekregen

Hoe herken je darmkrampjes.

Vaak begint het huilen even na de voeding. De heftigste krampjes zijn het eind van de middag en begin van de avond. De krampen kunnen flink lang aanhouden. Je baby begint dan te huilen, hard te huilen, en het lijkt volkomen ontroostbaar. We zetten een aantal symptomen voor je op een rijtje zodat je darmkrampjes bij je baby kan herkennen:

 • Heel hard en doordringend huilen. Het begint zo’n half uurtje na de voeding. Eind de middag en in de avond zijn de krampjes het ergst.
 • Baby’s strekken hun benen en trekken ze vervolgens weer in. Het ziet eruit alsof ze aan het trappelen zijn.
 • Ze lopen rood aan, houden hun oogjes dicht en ballen hun handen tot vuisten
 • Je hoort de darmen rommelen en de baby kan windjes laten.
 • Een opgezet en gespannen buikje.

Door al het huilen en de pijn raakt de baby vermoeid en daardoor kan het de krampjes nog slechter verdragen. Op deze manier kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht, waardoor de ellende alleen nog maar erger wordt. Jij knalt van de roze wolk af en je zit flink met de handen in het haar. Bovendien gaat je nachtrust eraan en zo komt niet alleen je baby in een vicieuze cirkel terecht, ook jij lijkt alleen maar vermoeider en prikkelbaarder te worden.

Eerste hulp bij darmkrampjes

Het is gelukkig niet zo dat je maandenlang moet afwachten tot het eindelijk eens overgaat. Helemaal voorkomen kun je het niet, toch zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat de krampjes wel minder zijn. We zetten wat tips voor je op een rijtje:

 • Troost je baby door hem dicht bij je te houden, bijvoorbeeld in een draagdoek.
 • Leg je baby op de buik op je schoot of op je arm. De druk op de buik zorgt voor verlichting.
 • Masseer het buikje door rondjes te wrijven in de richting van de klok
 • Maak fietsbewegingen met de beentjes van je baby
 • Leg een warm kruikje of warme doek op de buik van de baby
 • Laat je kind niet te snel drinken. Bij flesvoeding, zorg voor een speen met een kleiner gaatje.
 • Bij flesvoeding: zorg dat de speen van de fles altijd vol melk is zodat er zo min mogelijk lucht binnenkomt.
 • Bij de drogist en apotheek zijn middeltjes verkrijgbaar zoals Infacol. Laat je adviseren bij de apotheek.

Naar de huisarts?

Als je kindje darmkrampjes heeft hoef je niet naar de huisarts. Het is niet schadelijk en is zeer onschuldig. Twijfel je of het wel darmkrampjes zijn, ga dan wel naar de huisarts. Ook als er andere klachten ontstaan die niet bij de symptomen van darmkrampen horen, kun je beter even een bezoek aan de dokter brengen.

Denk aan jezelf

Het is onschuldig en na een maand of vier gaat het vanzelf over. Dat is natuurlijk fijn, maar nu zit je er wel midden in. Het ontroostbare gehuil, het medelijden hebben met je kindje en de korte nachten breken je op. Je zit flink met je handen in het haar en je weet het zelf ook even niet meer. Het belangrijkste is dat jij goed voor jezelf zorgt. Schroom niet om hulp in de schakelen. Wellicht kan je baby een poosjes naar je (schoon)ouders of er misschien zelfs wel een nachtje logeren. Zo heb je even een moment voor jezelf zodat je even wat leuk kunt doen, kunt uitrusten en je weer kunt opladen! Dat kom weer ten goede aan de zorg voor je baby.

Related Articles