You are here: Home » Gezond » Wat te doen bij een tekenbeet?

Wat te doen bij een tekenbeet?

door Jaro

De zomer is natuurlijk een heerlijk seizoen. Het is lekker weer, veel mensen hebben vakantie en de bloemen bloeien. Toch brengt dit seizoen ook nadelen met zich mee… Denk bijvoorbeeld aan de zomer insecten. Muggen, processierupsen, maar ook teken. Een tekenbeet doet geen pijn, maar is niet zonder risico’s. Soms kan een tekenbeet ernstige gevolgen hebben. Wat te doen bij een tekenbeet?

Hoe loop je een tekenbeet op?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je een tekenbeet oploopt. Teken zijn in principe het hele jaar door actief, maar in de lente en de zomer is de kans het grootst dat je door een teek gebeten wordt. Teken lijken op een soort kleine torren en bevinden zich vaak in hoog gras. Als jij lang het gras loopt, springt de teek op je lichaam en bijt deze zich als het ware in je huid. Een teek zuigt bloed uit je lichaam als voeding voor de eitjes en eventuele larven. Maar hoe ziet een tekenbeet eruit? Vaak zie je het lichaam van de teek uit je huid steken. Soms kan de huid rondom de teek rood worden, maar over het algemeen is de tekenbeet dus te herkennen aan de teek zelf die er in de meeste gevallen nog in zit.

Tekenbeet, wat te doen?

Waar wat te doen bij een tekenbeet? Het is bij de behandeling van een tekenbeet belangrijk om de teek zo snel mogelijk weg te halen. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het hoofdje er ook uithaalt. Het hoofd van de teek zit namelijk in de huid. Een veelgemaakte fout is het eruit trekken van de teek, zonder het hoofdje te verwijderen. Zo blijft de teek in leven en groeit deze vanzelf een nieuw lichaampje. Het beste kun je de teek met een pincet verwijderen door een draaiende beweging te maken. Zo kun je namelijk ook het hoofdje meepakken. Ook zijn er speciale tekenverwijderaars te koop waarmee je de teek nog eenvoudiger kunt verwijderen.

Wanneer is een het gevaarlijk?

Waarom is een tekenbeet nu zo gevaarlijk? Dit zit alsvolgt. Een tekenbeet zelf is niet gevaarlijk en vaak ook pijnloos. Toch kan een tekenbeet wel gevaarlijk zijn. Zo kan deze teek een ziekte bij zicht dragen en bij het slachtoffer een infectie veroorzaken. In Nederland zijn er miljoenen teken, waarvan ongeveer een kwart besmet is met de zogeheten ‘Borrelia-bacterie’. Ook al word je gebeten door een teek die besmet is met deze bacterie, dan hoeft dat niet gelijk gevaarlijk te zijn. Vaak is je afweersysteem sterk genoeg om met deze bacterie af te rekenen. Gemiddeld gezien wordt 1 op de 500 mensen die gebeten wordt door een teek besmet met de infectie. Deze infectie is erg gevaarlijk en kan onder andere de ziekte van Lyme veroorzaken. Hoe weet je nu of je een infectie hebt? Dan verschijnt er een rode ring om de teek heen.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme kan op lange termijn voor ernstige klachten zorgen. In de beginfase kun je denken aan symptomen als griep, koorts, gewrichtspijn, tintelingen en een doof gevoel. In een latere fase kunnen deze klachten veranderen in oogproblemen, hartprobleen en neurologische klachten. Vaak gaan de klachten vanzelf weer over, maar deze zullen in een later stadium weer terugkeren.

Tekenbeet voorkomen

Kortom, een tekenbeet kan erg vervelend zijn. Je kunt deze dus het beste voorkomen. Hoe pak je dit aan? Je kunt gebruik maken van een anti-tekenspray. Verder raden we je ook aan om na een wandeling door de natuur altijd een snelle tekencheck te doen. Zo kun je teken snel weer verwijderen en hopen dat je geen infectie opgelopen hebt.

Related Articles