You are here: Home » Geld » Geld sparen als een pro: 3 tips

Geld sparen als een pro: 3 tips

door Annerieke
Tips geld sparen als een pro

Iedereen zou wel graag geld willen sparen. Voor een grote aankoop, of om een veilige buffer te hebben voor als het financieel even wat tegenzit. Maar veel mensen hebben aan het eind van hun geld altijd nog een stukje maand over. Ben jij ook zo iemand? Lees dan vooral onderstaande tips om te sparen als een pro!

Iedereen kan geld sparen met deze tips

Vaak wordt er gedacht dat alleen mensen met veel vermogen of een hoog inkomen gemakkelijk kunnen sparen. Maar met onderstaande tips kan iedereen geld sparen, of je nu veel verdient of wat minder, student bent of misschien al gepensioneerd. Goed om te onthouden bij sparen is dat enerzijds gaat om het rendement dat je krijgt op je spaargeld, maar anderzijds ook om je inleg.

1. Vergelijken voor een hoge rente als je gaat sparen

Laten we beginnen met dat rendement. Wat het momenteel minder aantrekkelijk maakt om te sparen, is dat je geen hoge rente krijgt op je spaargeld. Maar een hoge rente bij sparen is wel nodig om je geld niet in waarde te laten dalen door inflatie. Om toch een zo hoog mogelijk rendement bij sparen te krijgen, is het handig om de rentes te vergelijken die diverse banken bieden. Mensen laten namelijk veel rendement liggen door altijd maar bij dezelfde bank te blijven sparen. Een spaarrekening is in de meeste gevallen gratis te openen, dus bij sparen kun je gemakkelijk van bank wisselen voor de meest hoge rente mogelijk.

2. Automatisch sparen

Dan nog een tip om te sparen die meer betrekking heeft op je inleg. Zeker voor de mensen die het moeilijk vinden om te sparen, kan het lonen om dit automatisch te doen. Laat bijvoorbeeld iedere maand of zelfs iedere week een bepaald bedrag afschrijven van je betaalrekening naar je spaarrekening. Zo kom je minder snel in de verleiding het geld toch uit te geven, en ben je automatisch aan het sparen zonder dat je erover na hoeft te denken. Waarschijnlijk ga je door automatisch sparen iets zuiniger leven, omdat je weet dat je minder geld te besteden hebt. Geef jij je geld ook net iets gemakkelijker uit als je salaris net gestort is, dan is dit een goede keuze voor jou.

3. Deposito sparen voor een vast spaardoel

Als je wilt sparen is het handig om een vooraf vastgesteld doel voor het geld te hebben. Door een doel zijn mensen namelijk vaak gemotiveerder om te sparen. Als je een bepaald doel hebt dat verder weg in de toekomt ligt, is deposito sparen iets voor jou. Bij deposito sparen leg je een bepaald bedrag in, dat gedurende een langere looptijd vast staat. Omdat je dus geen vrije beschikking meer hebt over het geld, is het verstandig alleen te sparen door middel van een deposito met geld dat je niet nodig hebt in de directe toekomst.

En is het niet interessanter om te beleggen dan te sparen?

Bij sparen en beleggen gaat het allebei om een zo hoog mogelijk rendement. Maar het belangrijkste verschil tussen sparen en beleggen is dat je met beleggen meer risico loopt. Het rendement kan hoger zijn, maar de kans op verlies ook. Als je spaart bij een bank met een bankvergunning van DNB, valt je spaargeld tot 100.000 euro onder het depositogarantiestelsel. Zo is je spaargeld tot een ton gegarandeerd in geval van faillissement door dit garantiestelsel.

Heb jij nog andere handige tips om geld te sparen? Deel ze dan hieronder, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen!

Related Articles