You are here: Home » Hobby » Waarom het hebben van een hobby goed voor je is

Waarom het hebben van een hobby goed voor je is

door Marieke
Hobby

De meeste mensen hebben wel een hobby. Sommigen hebben zelfs wel meerdere hobby’s. De een kiest voor een sport, de ander vindt zijn uitlaapklep in handwerken en de volgende vindt het leuk om iets te verzamelen. Maar wat is nu eigenlijk een hobby en waarom is het goed voor de mens om een hobby te hebben?

Wat is een hobby?

Maar wat is nu eigenlijk de definitie van een hobby? Wikipedia zegt:

Onder een hobby wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan die men in zijn vrije tijd uitoefent en die men graag doet.

Een hobby is absoluut is niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen hebben er één nodig. Er zijn een aantal redenen waarom een hobby goed is voor iedereen:

Een hobby haalt je uit de dagelijkse sleur

Eventjes wat anders doen. Je dagelijkse bezigheden nemen het grootste deel van de dag in beslag. Soms is het verfrissend om eventjes wat anders te doen, iets wat je uit de dagelijkse sleur haalt. Zo vindt iemand die de hele dag achter een bureau op kantoor werkt, vindt het misschien fijn om even sportief bezig te zijn en lekker buiten te gaan hardlopen. Iemand die de hele dag al fysiek zwaar werk doen, vindt het wellicht fijn om lekker te gaan lezen of te puzzelen.

Je werkt aan je vaardigheden

Een hobby kan ook een leuke manier zijn nieuwe vaardigheden te leren. En nieuwe vaardigheden leren is weer leuk om meer ervaring op te doen en kan ook nog eens leuk op je cv staan. Heel wat vaardigheden kunnen namelijk ook handig zijn voor een beroep wat je uitoefent.

Je leert andere mensen kennen

Een hobby kan je in contact brengen met andere mensen. Het kan je vrienden voor het leven geven. Je hebt immers dezelfde interesses en dat kan binden. Vooral als je net in een nieuwe woonplaats woont is het hebben van een hobby (bijvoorbeeld een sportvereniging) een leuke manier zijn om andere mensen te leren kennen. Het hebben van een leuke bezigheid buitenshuis is ook fijn om even thuis de boel de boel te laten en te doen waar jij plezier mee hebt, met mensen die gelijkwaardig voor je zijn.

Een hobby is gezond

Als je bezig bent met je hobby ervaar je minder stress, en word je vaak weer iets blijer. Je kunt even je hoofd helemaal leegmaken. Van iets doen wat jij leuk vindt en waar je van ontspant, word je simpelweg gelukkiger van. Het voordeel is dat het ontspannen gevoel ook nog eens lang doorwerkt na het uitvoeren van iets wat jij het leukst vindt om te doen. Niet alleen sporten is dus gezond, ook koken, haken, tekenen, puzzelen, diamond painting …

Tip: Lees hier een artikel over Diamond Painting

Zelfstandigheid

Waar je bij een beroep soms nog aan bepaalde regels bent gebonden en jij moet doen wat de baas zegt, kun je met een hobby het precies doen zoals je wilt en geeft het je ook de mogelijkheid om eens te experimenten. Wat maakt het uit dat jij 100 foto’s van dezelfde bloem maakt om te nieuwe camera uit te testen? Je probeert eens nieuwe gerechten uit als je van koken houdt en je kunt het allemaal net iets anders doen dan andere mensen. Gewoon doen omdat jij dat wilt, en op deze manier geeft jouw hobby je zelfstandigheid.

Je mag er trots op zijn

Heb je een prachtige trui gebreid, tijdens de wedstrijd 3 doelpunten gescoord, je hardlooprondje weer een minuut sneller gedaan dan de vorige keer, dan mag je daar trots op zijn! En het geeft jou ook weer een boost om door te gaan en om het de volgende keer nog iets beter, mooier of sneller te doen.

Doorzetten

Een hobby leert je ook door te zetten. Niet alles lukt immers in één keer. Een muziekinstrument leren spelen duurt best wel een poos voordat je het goed onder de knie hebt. Daarvoor moet je oefenen en leren doorzetten. Als jij niet doorzet dan wordt het nooit wat.

Nog geen hobby?

Heb je nog geen hobby? Dan is het wellicht goed om op zoek te gaan die bij je past. Hobby’s onder te verdelen in categorieën:

  • Muziek: Een muziekinstrument leren bespelen kan een leuke bezigheid zijn, maar ook kun je op andere manier met muziek bezig zijn, zoals muziek luisteren.
  • Spelletjes doen: Ben jij een spelletjesfanaat? Zoek dan eens iemand bij jou in de buurt die dat ook is. Wellicht kun je dan met elkaar een spelletjesclub oprichten.
  • Sporten: Dat spreekt voor zich, zoek een sport op wat jij leuk vindt. Een teamsport, of ga je liever individueel aan de slag?
  • Verzamelen: Postzegels bijvoorbeeld.
  • Dieren: Als je gek bent van dieren kun ook kiezen om iets met dieren te gaan doen. Paardrijden of duiven houden bijvoorbeeld.
  • Creatief: Breien, haken, borduren, scrappen, boetseren, fotograferen, tekenen, schilderen, bakken, noem het maar op.
  • Natuur: denk dan eens aan tuinieren of vogelen.
  • Intellectuele hobby’s: denk dan eens aan puzzelen, een nieuwe taal leren, leren programmeren, of iets anders wat je altijd nog eens zou willen leren.

Welke hobby heb jij? En zou je het leuk vinden om nog een nieuwe hobby te ontdekken voor jezelf?

Related Articles