You are here: Home » Geld » Starten met cryptocurrencies, dit is wat je moet weten

Starten met cryptocurrencies, dit is wat je moet weten

door Annerieke
Starten met cryptocurrencies

Een paar jaar geleden ging haast ieder gesprek erover: crypto’s, en dan specifiek de bekendste crypto Bitcoin. De aandacht is na de piek eind 2017 afgenomen, maar de handel heeft zeker niet stilgelegen. Nadat de waarde van voornamelijk Bitcoin al een jaar redelijk stabiel was, is deze de afgelopen weken weer toegenomen. Heeft dit je enthousiast gemaakt om ook maar eens de mogelijkheden te onderzoeken om te gaan handelen in cryptocurrencies? Als je wil starten met crypto’s zijn er een aantal zaken die je moet weten. Hieronder vind je de belangrijkste informatie erover.

Wat zijn crypto’s?

Cryptocurrency wordt ook wel cryptomunt, cryptogeld of digitale munt genoemd. Vaak wordt het afgekort door crypto. De bekendste crypto is Bitcoin, maar er zijn intussen ook talloze andere altcoins (afkorting van alternative cryptocoins). De bekendste hiervan zijn Ethereum, Ripple en Cardano. Het verschilt van andere valuta doordat het niet centraal beheerd wordt, zoals dat bij de Euro het geval is. Een crypto krijgt waarde door netwerkhandel tussen gebruikers, dit kun je vergelijken met aandelen.

Leuk, die digitale munten. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Crypto’s zijn een online betaalmiddel, als alternatief voor huidige valuta. Je kunt tegenwoordig bij verschillende organisaties betalen met Bitcoins, al is de populariteit minder dan verwacht. Waar bij de gereguleerde valuta altijd een bank nodig is om een transactie uit te voeren, kan dat bij crypto’s zonder tussenpersoon. De transacties worden namelijk versleuteld door cryptologie. Ze worden vastgelegd in een database, de blockchain.

Verdiep je in cryptocurrencies

Wil je bijvoorbeeld Bitcoin kopen, dan is het belangrijk om je er goed in te verdiepen. Hoewel de markt momenteel redelijk stabiel is, kan deze ook grillig zijn. Dit geeft kans op grote winst, maar ook op meer verlies. Investeer daarom ook alleen met geld dat je kunt missen. Om de kans op winst te vergroten is het belangrijk om wat over de achtergrond van crypto’s te weten. Lees voordat je wil starten met handelen eerst iets over de technologie en de markt. Om het juiste moment van instap en verkoop te zien, zul je je ook moeten blijven verdiepen in de markt.

Een wallet openen

Als je in crypto’s wil gaan handelen, heb je een wallet nodig. Dit is als het ware de portemonnee waarin de crypto’s worden opgeslagen. Er zijn diverse soorten wallets. De meest voorkomende zijn online wallets en hardware wallets. Een hardware wallet is een usb stick voor in je computer waar de crypto’s op worden opgeslagen. De voordelen hiervan zijn dat er geen maximum gesteld is aan de cryptowaarde die je wil opslaan, en dat een wallet voldoende is. Een online wallet slaat de crypto’s online op, bijvoorbeeld bij een exchange. Voordelen hiervan zijn dat het veiliger is, en dat je er direct cryptomunten mee kunt handelen. De kosten van een online wallet zijn ook veel lager dan die van een hardware wallet.

Een exchange kiezen

Als je in het buitenland op vakantie bent, pin je daar waarschijnlijk wel eens of ga je naar een wisselkantoor. Als je crypto’s zoals Bitcoin, Ethereum of Ripple wil kopen, heb je ook een soort van wisselkantoor nodig. Dat heet een exchange. Hier wissel je euro’s in voor digitale munten en andersom. Bij de meeste exchanges kun je terecht voor zowel Bitcoin als andere altcoins. Bij de meeste exchanges is het nodig om je bankrekening te verifiëren voordat je kunt beginnen met handelen.

Voor je wil gaan handelen in crypto’s moet je aangemeld zijn bij een of meerdere van deze digitale handelsplatformen. Er zijn zowel Nederlandse als internationale exchanges. Als je net begint met het handelen in crypto’s wordt aangeraden te kiezen voor een Nederlandse exchange. Deze hebben een Nederlandse helpdesk, zijn veilig en betrouwbaar en je kunt gemakkelijk betalen met iDeal.

Succes als je hebt besloten te starten met de handel in cryptocurrencies. Door je vooraf goed in te lezen en de markt te blijven volgen, kun je een leuk rendement halen uit je investering!

Related Articles