You are here: Home » Lifestyle » Hier moet je op letten bij het kopen van een inductie pannenset

Hier moet je op letten bij het kopen van een inductie pannenset

door danny
Hier moet je op letten bij het kopen van een inductie pannenset

Koken op inductie is ontzettend fijn om meerdere redenen. Niet alleen is de pan veel sneller heet dan op gas en kun je dus sneller een maaltijd bereiden, ook scheelt het een hoop energie omdat de pan direct contact maakt met de kookplaat. Hierdoor gaat er veel minder energie en warmte verloren dan bij koken op gas. Toch kun je niet zomaar overstappen op koken op inductie, want hier heb je een extra gebruiksaanwijzing voor nodig. We leggen het je graag uit.

Speciale bodem is vereist

Inductie werkt doordat er een magnetiserend effect plaatsvindt tussen de pan en de kookplaat. De onderkant van de pan moet dus magnetisch zijn om de warmte van de plaat te ontvangen. Hoe weet je of jouw pannen geschikt zijn voor inductie? Vaak staat het onder de pan beschreven in het staal. Zo niet, dan kun je proberen een magneet tegen de pan aan te houden. Als deze blijft plakken is deze waarschijnlijk geschikt voor inductie. Je kunt hier je pannenset inductie kopen om direct de goede pannen in huis te halen.

Moet vlak en stabiel zijn

Zoals je waarschijnlijk begrijpt is het belangrijk dat de pan stabiel is een compleet vlak is. Kromgetrokken pannen zijn niet welkom op een inductieplaat, omdat de kans groot is dat ze dan niet opwarmen. Doordat de werking magneet gestuurd is, moet de pan het kookvlak volledig raken. Als deze dit voor een deel niet doet, kan het zijn dat je er niet mee kunt koken. Je kunt het uiteraard proberen, maar dat voegt wel een extra uitdaging toe in de keuken. Daarnaast is het belang dat er geen krassen of flinke beschadigingen in de pan zitten, want dan kun je krassen maken in je kookplaat. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Koop verschillende formaten

Koop verschillende formaten

 

Net als bij een gewone pannenset heb je ook met inductiepannen verschillende maten nodig. Zo zorg je ervoor dat je het meest efficiënt kunt koken, zonder dat je te veel energie kwijt bent of dat je warmte verliest. Je kunt vaak beter in een kleiner pannetje koken dan in een grote, omdat de volledige pan verwarmd moet worden om je groenten en vlees gaar te krijgen. Hoe groter de pan, des te meer energie het kost om bijvoorbeeld het water te laten koken. Je kunt het beste ongeveer drie kookpannen hebben en twee koekenpannen. Als je het nog iets wilt uitbreiden kun je een wokpan overwegen. Zo kun je gemakkelijker te temperatuur opstoken en roeren zonder te morsen. 

Related Articles