You are here: Home » Gezond » Houd je gebit gezond: 4 handige en eenvoudige tips!

Houd je gebit gezond: 4 handige en eenvoudige tips!

door Jaro
tanden-verzorgen-tips-blogo

Een gezond gebit, daar ben je niet mee geboren… Nee, een gezond gebit houden vergt aandacht. Sommige mensen zijn dan wel gezegend met een sterke set tanden, maar dan nog moet je je gebit goed verzorgen. Hoe kun je nu het beste je gebit gezond houden? Wij hebben 4 handige tips voor een gezond en mooi gebit op een rijtje gezet!

Gezond gebit houden

Het verzorgen van je gebit is een taak zonder einde. Totdat je geen tanden meer hebt natuurlijk…  Het is dus van belang dat je je gebit goed blijft verzorgen. Elke dag maar weer. Dit houdt in: tandenpoetsen, dagelijks flossen en geregeld op controle bij de tandarts. Sommige mensen hebben van nature een minder sterk gebit en moeten dus een tandje bijzetten. Hoe zorg je nu voor een perfect gebit? Wij hebben 4 tips voor een stralend gebit op een rijtje gezet!

1 Poets voldoende

Goed tandenpoetsen is essentieel wanneer je je gebit wilt reinigen. Maar hoe doe je dat nu? Je gebit poetsen? Het lijkt eenvoudig, maar veel mensen poetsen hun tanden op de verkeerde manier. Ten eerste is het aan te raden om tandpasta met fluoride te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je glazuur sterker wordt en je tanden minder gevoelig. Het is belangrijk dat je geen plekjes overslaat en ongeveer 2 minuten poetst. Poets ook vooral de binnenkant van je gebit en na afloop je tong. Zo voorkom je dat tandplak zich gaat nestelen op je tanden. Tandplak heeft 24 uur nodig om in tandsteen te veranderen. Het is dus belangrijk om twee keer per dag te poetsen. Zo voorkom je tandsteen en eventuele gaatjes.

2 Flossen

Een andere – essentiële – manier om je gebit te reinigen is flossen. Door te flossen kun je je gebit schoonmaken op plekjes waar je met de tandenborstel niet bij kan. Flos elke dag en voorkom dat zich viezigheid ophoopt tussen je tanden. Zit er veel ruimte tussen je tanden? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een speciale tandenstoker om de kieren tussen je tanden en kiezen schoon te maken.

3 Gezond tandvlees

Naast je tanden, kan ook je tandvlees beschadigd raken. Tandvlees kan gaan ontsteken en dit kan voor veel pijn zorgen. Wat zijn nu goede tips tegen ontstoken tandvlees? Allereerst is het belangrijk om je tandvlees geregeld te controleren. Let erop dat de kleur rozerood is, en dat het niet opgezwollen is. Indien dat wel zo is, raden we je aan om een afspraak te maken bij de tandarts. Heb je last van teruggetrokken tandvlees? Dan kun je met je tandenborstel het tandvlees ‘masseren’. Dit zorgt voor een goede doorbloeding. Hoe doe je dit? Dit doe je door zachtjes met je tandenborstel over het tandvlees heen te wrijven. Zo voorkom je ontstekingen en andere narigheden.

stralend-gebit-blogo

4 Een wit gebit

Het hebben van een wit gebit betekent niet automatisch dat je ook een gezond gebit hebt. Tanden zijn van nature niet per se wit. De kleur van je tanden wordt namelijk genetisch bepaald. Witte tanden zorgen echter wel voor een stralend gebit, vandaar dat de meeste mensen toch graag witte tanden willen hebben. Maar hoe krijg je nu een wit gebit? Enkele wittere tanden tips hebben we hieronder op een rijtje gezet:

– Stop met roken en koffiedrinken

– Gebruik speciale whitening tandpasta

– Maak gebruik van whitening strips

– Laat je tanden bleken (bij een expert)

Dit waren onze tips voor een gezond en stralend gebit. Heb jij nog andere tips die we vergeten zijn? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles