You are here: Home » Baby & Kids » Voorlezen aan je kind; 9 tips

Voorlezen aan je kind; 9 tips

door Marieke
Voorlezen

Lees jij vaak voor aan je kinderen? Het is een heerlijk, ontspannend, fijn en gezellig momentje. Maar dat niet alleen, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kindje. Voorlezen is bijvoorbeeld goed voor de taalontwikkeling, woordenschat, het beter begrijpen van wat jij zegt, ze leren over de wereld om hen heen, en het 1-op-1-moment zorgt ook voor een goede relatie tussen jou en je kindje.

Je kunt al beginnen met voorlezen als je kindje nog maar een kleine baby is. Baby’s vinden het fijn om jouw stem te horen. In dit artikel geven wij je enkele tips bij het voorlezen. Of je al deze tips kunt gebruiken hangt af van de leeftijd van je kindje.

Kies een vast moment van de dag

Voorlezen gebeurt vaak voor het slapengaan. En dat is prima, kinderen kunnen dan rustig worden na een drukke dag. Het kan natuurlijk ook op een ander moment, maar voor kinderen is het goed als er duidelijkheid is. Niet alleen wat betreft het tijdstip, maar ook als het gaat om de tijd die je voorleest. Met oudere kinderen kun je echt een tijd afspreken, bijvoorbeeld 10 minuten. Met jongeren kinderen spreek je af dat je bijvoorbeeld altijd 2 prentenboeken voorleest. Niet meer en niet minder. Zo is het voor kinderen duidelijk wanneer het voorlezen afgelopen is.

Van kaft tot kaft

Een boek begint niet bij het eerste woord in het boek. Een boek begint al bij de kaft. Bekijk samen met je kind de illustratie. ‘Wat zie je?’ ‘Waar denk je dat het boek over zal gaan als je de illustratie bekijkt?’ Op dezelfde manier kun je ook de titel bespreken. Op de cover van het boek staat ook de auteur genoemd. Kennen de kinderen al meer boeken van deze auteur? Of lees ook eens de achterkant voor? ‘Waar denk je dat het boek over zal gaan?’ En als het boek uit is, kun je zien of al dan niet klopt.

Lees voor je gevoel té langzaam voor

Als je snel voorleest is het voor kinderen niet meer te volgen. Vaak heb je het zelf niet eens door dat je te snel praat, je praat immers op je normale tempo. Het is belangrijk dat je echt langzamer praat, voor je gevoeg té langzaam. Wil je het zelf testen? Neem je voorleessessie eens op met je telefoon en luister het na. Zo hoor je zelf of je in een goede tempo voorleest.

Verklaar moeilijke woorden

In een verhaal staan vaak woorden die een kind nog niet begrijpt. Stimuleer je kind om tijdens het voorlezen om uitleg te vragen als ze een woord horen waarvan ze niet begrijpen wat het betekent. Of zie jij een moeilijk woord? Vraag aan je kind of hij/zij weet wat het betekent. Lees het zinsverband nog eens voor en probeer de betekenis te achterhalen. Op deze manier wordt de woordenschat flink vergroot.

Praat over de illustraties

In een boek staan niet alleen woorden, ook illustraties die het verhaal vaak ondersteunen. Bekijk samen de illustraties. Bespreek deze illustraties. ‘Wat zie je allemaal?’ ‘Past het bij het verhaal?’ ‘Vind je het mooi of juist niet mooi?’

Doe stemmetje na

Harder, zachter, langzamer, sneller, hoog, laag. Probeer de emoties van de personen in je stem door te laten klinken. Een boze buurman praat harder en lager en de lieve kleuterjuf met haar hoge en zachte stem. Doe het na, dat maakt het voorlezen alleen nog maar spannender.

Uit?

Als het boek uit is, kun je nog napraten over het boek. ‘Vond je het boek leuk? Waarom wel of waarom niet?’ ‘Had je van tevoren verwacht dat het zo zou aflopen?’ ‘Hoe zou jij het hebben gedaan?’ ‘Zou je meer boeken van deze schrijver willen lezen?’ ‘Heb je iets geleerd van dit boek?’ Kinderen leren op deze manier na te denken over het verhaal.

Nog een keer, en nog een keer …

Al 100 keer heb jij het boek voorgelezen en je peuter komt weer met hetzelfde boekje aanlopen. Jij bent het boek allang zat en wilt eigenlijk graag dat je kind een ander boekje kiest. Bedenk dan dat je kindje het boekje nog lang niet zat is en dat herhalen ontzettend goed is oor het geheugen van je kindje. Of laat je kindje het boek eens voorlezen. Wedden dat hij/zij het verhaal aan jou feilloos kan ‘voorlezen’?

Plezier

Als jij plezier in het voorlezen hebt, dan zal je kindje het plezier van voorlezen en later ook in het zelf lezen van je overnemen!

Heb jij nog tips als het gaat over voorlezen?

 

Related Articles