You are here: Home » Zakelijk » Inschrijven bij de KvK: wanneer is dit nodig?

Inschrijven bij de KvK: wanneer is dit nodig?

door Jaro

Wanneer je ondernemer wilt worden, moet je jezelf in de meeste gevallen inschrijven bij de Kvk, oftewel de Kamer van Koophandel. Dit hoeft echter niet altijd. De vraag is namelijk: ziet de KvK je als ondernemer of niet? Op deze vraag geven we in dit artikel antwoord. Want wanneer moet je je nu inschrijven bij de KvK?

Inschrijven KvK

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de Kamer van Koophandel nu precies is? Want wat doet de KvK? Dit is als het ware een organisatie die de belangen van de Nederlandse ondernemers behartigd. De KvK helpt je dus om te starten met ondernemen en daarnaast heeft de KvK ook een adviserende rol aan de overheid. Ook is de KvK de beheerder van het handelsregister. Hier staan alle namen in van Nederlandse ondernemers en bedrijven. Als je een bedrijf wilt oprichten moet je je dus inschrijven bij de KvK.

inschrijven-kvk

Wanneer moet je je inschrijven bij de KvK?

Maar de grote vraag is natuurlijk: wanneer inschrijven bij de KvK? De Kamer van Koophandel hanteert hiervoor verschillende criteria. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

Voorwaarden inschrijf KvK:

– Je levert diensten of goederen

Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van producten in een webshop of het schrijven van teksten.

– Je krijgt hiervoor betaald

En dit is een belangrijke. Want als je vrijwilligerswerk doet hoef je je vaak niet in te schrijven bij de KvK. Het gaat hier echt om betaald werk. Dus dat je meer dan een symbolische vergoeding ontvangt voor je werkzaamheden.

– Je neemt deel aan het economische verkeer

Een klusje doen voor vrienden of familie valt hier bijvoorbeeld buiten. Werk je in opdracht van een klant of een bedrijf? Dan neem je wel deel aan het economische verkeer.

Dus wanneer moet je je inschrijven bij de KvK als je een webshop hebt? Vanaf het moment dat je hier geld mee gaat verdienen. Hetzelfde geldt voor de overige beroepen!

Welke rechtsvormen moeten zich inschrijven bij de KvK?

Voldoe jij aan bovenstaande 3 criteria? Dan moet je je inschrijven bij de KvK. Maar moet je je alleen inschrijven bij de KvK als zzp? Het antwoord is nee! De onderstaande rechtsvormen moeten zich beslist inschrijven bij de KvK:

– Eenmanszaak

– Besloten vennootschap

– Naamloze vennootschap

– Stichting

– Vereniging

Hoe werkt het?

Een inschrijving bij de KvK aanvragen is erg eenvoudig. Je maakt simpelweg een afspraak online via de website van de Kamer van Koophandel. Vervolgens moet je op kantoor langskomen om je gegevens te verifiëren. Ook wordt je gevraagd wat voor werk je van plan bent te gaan doen en wordt je geïnformeerd over je verplichtingen aan de belastingdienst. De kosten voor het inschrijven bedragen 50 euro. Dit is eenmalig. Je blijft ingeschreven bij de KvK totdat je onderneming ermee ophoudt. 

Hoe zit het met de belastingdienst?

Nu je bent ingeschreven bij de KvK moet je ook als ondernemer belasting betalen. Hoe zit dat precies? Moet je nu ook naar de belastingdienst? Het antwoord is nee. Je hoeft je niet ook nog eens aan te melden bij de belastingdienst. De KvK zal je gegevens doorgeven aan de belastingdienst. Je zult vanzelf een bevestigingsbrief ontvangen.

Sta jij ingeschreven bij de KvK? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles