You are here: Home » Wonen » Je badkamer betegelen? Dit zijn handige tips en trics

Je badkamer betegelen? Dit zijn handige tips en trics

door Constance

Het najaar is hét jaargetijde waarop veel in huis geklust wordt. En is het bij jouw thuis hoog tijd om de badkamer of toilet eens een opknapbeurt te geven. Hieronder vind je handige tips om zelf je badkamer en/of toilet te betegelen, want je kan dit heel goed zelf doen als je een beetje handig bent.

Wat heb ik nodig?

Het belangrijkste is goed gereedschap en natuurlijk de tegels. Je hebt een rolmaat, waterpas, tegelsnijder, boormachine, lijmkam, tang of tegelsnijder en stellatten nodig.

Als je tegels koopt, hou dan rekening met snijverlies, dus is het aan te raden om altijd meer tegels te bestellen dan je in 1e instantie nodig denkt te hebben. Het is gemakkelijker om een doos tegels terug te brengen, als je dat je, aan het einde van je klusdag, erachter komt dat je net 2 tegels te kort komt.

 

Waar moet ik opletten als ik tegels koop?

Een wandtegel is niet te gebruiken als vloertegel, maar andersom kan wel. Hou er wel rekening mee dat vloertegels duurder zijn dan ‘echte’ wandtegels.

Op matte en lichte tegels vallen krassen minder, terwijl donkere tegels minder snel ‘vuil’ eruit zien. En als je de vloertegel ook in de douche legt, hou er rekening mee dat je tegels glad kunnen worden en dat je zou kunnen uitglijden.

Grote tegels zorgen voor een rustige uitstraling, terwijl kleine of mozaïek tegels een ‘hotel’ gevoel geven. Kan en wil je niet kiezen, dan is een combinatie van grote vloertegels en kleine wandtegels een heel mooi compromis.

Rechthoekige wandtegels kan je horizontaal en verticaal op de wand gebruiken, horizontaal geplaatst maken je ze badruimte groter en als je ze verticaal plaatst lijkt je ruimte hoger. En voor vloertegels geldt dat als je deze diagonaal plaatst je badkamer ook groter lijkt.

Zorg dat je, voordat je alle doosjes optrekt, de kleurnummers en productiedata met elkaar vergelijkt, dit om kleurverschillen te voorkomen.

En kies een voeg die het beste bij je tegel past, want er zijn vele kleuren voegmiddel te koop en je wilt een voeg zo min mogelijk laten opvallen.

Alles is in huis en nu?

Als je oude tegels nog goed vastzitten op de muur, kan je prima je nieuwe tegels over de oude heen tegelen. Als dit niet het geval moet je gaan werken met een raamwerk van hulplatten. En hou er rekening mee dat je wand nooit uit enkele tegels bestaat, en het mooiste resultaat krijg je als zowel links als rechts een gelijke pas tegel gebruikt en dat de pas tegel een halve tegel breed is.

Dan is het tijd om echt te gaan tegelen. Je smeert de tegellijm, met een lijmkam, op de muur en je begint links- of rechtsonder en bij elke rij check je of je tegels recht op de muur zitten. En om je tegels op maat te krijgen, kan je ze snijden met een tegelsnijder (deze zijn over te huur).

Daarna kan je, na 24 uur drogen, aan de slag met voegen en de hoeken afwerken met siliconenkit. Werk de voegen in de hoeken van natte ruimten af met siliconenkit. En 24 uur later is je badkamer of toilet klaar.

De tegeltrends voor 2019/2020

Wil je een klassieke en tijdloze uitstraling? Kies dan voor marmer. Een voordeliger alternatief zijn tegels van kunstmatige materiaal, zoals porselein, maar wel met de uitstraling van marmer of natuursteen.

Beton (of betonlook) is ook in de badkamer doorgedrongen. Je kan beton (op de muur, vloer en wasbak) prima combineren met hout, voor een warme uitstraling. En beton heeft weinig  onderhoud nodig

Wil je 1 muur benadrukken, bijvoorbeeld in je douche of bij je wastafel? Kies dan voor de statement muur; dit kan met tegels in een totaal afwijkende kleur, maar ook met een drukke print of patroon.

 

Related Articles