You are here: Home » Baby & Kids » Je eerste bezoek aan de verloskundige

Je eerste bezoek aan de verloskundige

door Marieke
Eerste afspraak bij de Verloskundige - dit kun je verwachten

Je kunt het nog maar nauwelijks geloven, je hebt een positieve zwangerschapstest in handen! Je bent zwanger! Hoewel de geboorte van je baby nog wel een maand of 8 op zich laat wachten, moet er toch al van alles geregeld worden. Een van de eerste dingen die je moet doen is een verloskundige in jouw buurt zoeken en bellen voor een afspraak. In dit artikel lees je allemaal wat je kunt verwachten bij de eerste afspraak bij de verloskundige. Zo kun jij goed voorbereid op pad!

Wanneer bel je de verloskundige

Al meteen nadat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, kun je de verloskundige bellen. Je kunt ook best nog even wachten tot je een week of 6 zwanger bent. Je hebt geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Heb je nog geen idee welke verloskundige je moet benaderen? Vraag dan eens in je omgeving rond bij ouders met jonge kinderen en vraag naar goede ervaringen. Ook op de website van het KNOV kun je een lijst met verloskundigen bij jou in de buurt vinden.

Voorbereiding

Dan heb je een afspraak staan. Als je zo tussen de 8 en 10 weken zwanger bent, dan ga je voor het eerst naar de praktijk. Heb je vóór je eerste afspraak vragen of klachten (zoals extreme misselijkheid), schroom niet om aan de bel te trekken.

Als je de eerste keer op bezoek gaat, dan is het handig om het een en ander aan informatie mee te nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Op welke datum was je laatste menstruatie?
 • Met welke regelmaat menstrueer je?
 • Wanneer had je een positieve test in handen?
 • Wanneer ben je gestopt met anticonceptie?

Als je medicijnen slikt dan is het goed om daar ook een lijstje van mee te nemen. En als er bepaalde erfelijke ziektes of andere factoren een rol spelen in je familie, dan is het verstandig om dat ook door te geven.

Bij veel verloskundigen zul je vooraf een vragenlijst in moeten vullen waarin je zulk soort vragen beantwoordt.

Heb je zelf nog vragen aan de verloskundige? Zet die op papier en neem het mee, dan weet je zeker dat je niet met onbeantwoorde vragen weer thuis komt.

De eerste afspraak

De eerste afspraak bestaat voornamelijk uit een intakegesprek en zal wat langer duren dan de controleafspraken die daarna volgen, zo’n 45 minuten tot een uur. Tijdens je eerste bezoek worden er aan aantal dingen gedaan:

 • Anamnese; een vraaggesprek waarbij jouw medische geschiedenis en die van je partner besproken wordt.
 • Heb jij een chronische ziekte. En je partner?
 • Komen er erfelijke ziekten, aandoeningen, vroeggeboortes, stilgeboortes of kindjes met een afwijking in je familie voor?
 • Leefstijl: Roken, alcohol, drugs.
 • Ben je wel eens eerder zwanger geweest?
 • Ben je al eens geopereerd en zo ja waaraan?
 • En ben je allergisch en zo ja waarvoor?
 • Welke medicijnen gebruik je?
 • Ben je ingeënt tegen rodehond (rubella)? Rodehond tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje.
 • Gebruik je foliumzuur?
 • Wanneer was je laatste menstruatie, wat is het verloop van je cyclus? Heb je de pil gebruikt?
 • Wat is je beroep? Dit in verband met risico-beroepen zoals radioloog, of werken met giftige stoffen enz.
 • Uitgerekende datum berekenen (exacte uitgerekende datum wordt vastgesteld tijdens de eerste echo)
 • Bloeddruk meten
 • Wegen
 • De grootte van je baarmoeder wordt bepaald
 • Bloedonderzoek: Tijdens je eerste onderzoek zal wat bloed afgenomen worden, of je krijgt een verwijzing mee om het in het ziekenhuis te laten doen. Hiermee kunnen bepaalde problemen worden vastgesteld.

Nog meer vragen

Ook zal de verloskundige wellicht vragen waar je wilt bevallen; thuis, in het ziekenhuis of in een kraamhotel. Ook zal de verloskundige vragen of je al weet of je borstvoeding of flesvoeding wilt geven. Dit zijn vragen waar je wellicht nog niet goed over hebt nagedacht. Dit zijn ook vragen die een goede afweging vragen en waarin alleen jij een je partner over kunnen beslissen (als je de keuze überhaupt hebt). Denk hier goed over na, je hoeft niet meteen met een antwoord te komen, dat kan later ook nog. En laat je hierin vooral niet leiden door wat anderen erover zeggen.

Lees ook: Wat bevalt het best? Thuis of in het ziekenhuis!

Naar het hartje luisteren

Sta je te popelen om naar het hartje van je baby te luisteren? Pas bij een week of 12 zal het harte te horen zijn. Reken er dus niet op dat bij de eerste afspraak naar het hartje wordt geluisterd. Oef, balen hè? Het is alsof je dan pas echt zeker weet dat je zwanger bent.

Termijnecho

Tijdens de eerste afspraak zal er ook een afspraak worden gemaakt voor de 1e termijnecho, die zo rond de 13e week zal plaatsvinden. Dan zal de definitieve uitgerekende datum worden bepaald en wordt er gekeken of er afwijkingen zichtbaar zijn.

Vervolgafspraken

In de eerste maanden van de zwangerschap zul je doorgaans 1x per maand op controle komen in de praktijk. Later wordt dat veel frequenter. Natuurlijk mag je tussendoor altijd bellen bij vragen, klachten, zorgen etc. Schroom beslist niet! Ook niet als het midden in de nacht is.

Doorverwijzing naar gynaecoloog

Als je zwangerschap normaal verloopt, dan word je de hele periode begeleid door de verloskundig. Bij complicaties of een verhoogd risico kun je doorverwezen worden naar de gynaecoloog. Dan zul je in het ziekenhuis moeten bevallen en heb je niet meer de keuzen voor een thuisbevalling.

Heb je geen klik met de verloskundige?

Als je geen klik hebt met de verloskundige, of je voelt je niet op je gemak, spreek het dan uit. Dat kan gebeuren. Soms is het gewoon verstandig om direct een andere verloskundigenpraktijk te zoeken. Het is immers belangrijk om een goede klik te hebben omdat ze heel dicht bij je staan tijdens de zwangerschap en je bevalling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles