You are here: Home » Baby & Kids » De allereerste symptomen van een zwangerschap

De allereerste symptomen van een zwangerschap

door Marieke
Zwnagerschap kwaaltjes begin zwangerschap

Er zijn vrouwen die geen zwangerschapstest hoeven te doen om te weten dat ze zwanger zijn. Je lichaam geeft het vaak zelf al aan doordat er ontzettend veel in een lichaam verandert als er een bevruchting heeft plaatsgevonden. De eerste symptomen van een zwangerschap zijn voor de ene vrouw dan wel duidelijk te herkennen, de andere vrouw heeft nergens last van en komt er pas achter dat ze zwanger is wanneer de menstruatie uitblijft of een positieve test in handen heeft. In dit artikel lees je een aantal symptomen waaraan je zou kunnen merken dat je zwanger bent.

1 | Zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven

Hang je elke ochtend boven de toiletpot van de misselijkheid en komt je hele maaginhoud er weer uit? Zwangerschapsmisselijkheid is een van de eerste symptomen waaraan je kunt merken dat je zwanger bent. Sommige vrouwen zijn de hele dag door misselijk. Andere vrouwen hebben nergens last van. De misselijkheid heb je te danken aan het zwangerschapshormoon HCG. Wat zou kunnen helpen om de ergste ochtendmisselijkheid tegen te gaan is om alvast een beschuitje of een cracker te eten voordat je uit bed stapt. Laat je daarvoor eens heerlijk bedienen door je partner. Verder is het van belang om de hele dag door goed te letten op wat je eet. Niet te vet, niet te zoet, niet te zuur. En eet de hele dag door kleine hoeveelheden in plaats van 3 grote maaltijden. Gember kan ook helpen tegen de misselijkheid. Drink bijvoorbeeld eens een kop gemberthee.   

2 | Vermoeidheid

Kun je na de lunch je ogen niet meer open houden? Val je tijdens het avondeten boven je bord in slaap? Zou je het liefst de hele dag door op bed willen liggen? Doordat je lichaam zo verandert kun je erg moe zijn. Je lichaam is immers heel hard aan het werk, er groeit een baby in je buik en dat vraagt enorm veel energie. Daarnaast heb je ook nog eens last van al die andere zwangerschapskwaaltjes waarvan je ook erg moe kan worden. Onverklaarbare vermoeidheid? Het zou zomaar kunnen dat je zwanger bent.

3 | Vaak naar het toilet

Hoe vaak ben je vandaag al naar de wc geweest? En overkomt het je ineens dat je 2x op een nacht uit bed moet om naar de wc te gaan terwijl dat anders nooit aan de orde is? Als je veel meer naar het toilet moet dan je normaal gewend bent zou dat erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. De groeiende baarmoeder zorgt voor meer druk op je blaas en bovendien wordt er meer bloed naar je nieren gepompt. Zo kan het zijn dat je blaas sneller vol is en je dus vaker naar het toilet moet.

4 | Hoofdpijn

Voel je een stekende of drukkende pijn bij je slapen? 40% van de zwangere vrouwen krijgen last van hoofdpijn. Het is een van de eerste kwalen waar je in een zwangerschap last van kunt hebben. De hele zwangerschap kun je last hebben van flinke hoofdpijn. Let er wel op dat je goed blijft drinken, nog meer dan dat je anders doet. Als je niet genoeg drinkt kan dat ook voor hoofdpijn zorgen. Drink daarom minimaal 2 liter water per dag.

5 | Gevoelige borsten

Je borsten kunnen 1 à 2 weken na de bevruchting heel gespannen aanvoelen. Hiervan kun je alweer de hormonen de schuld geven. Borstklieren zwellen op en je borsten voelen zwaar aan. De aderen in je borsten zijn meer zichtbaar. Als je partner (of jezelf) je borsten aanraakt dan kan dat zeer gevoelig zijn. Later in de zwangerschap kan de pijn een stuk minder zijn.

Lees ook: Tastbare herinneringen aan je zwangerschap

6 | Bloeding

6 tot 12 dagen na de conceptie zet de eicel zich vast in de baarmoederwand. Dit proces wordt innesteling genoemd. Dit kan gepaard gaan met een lichte bloeding en ook met wat buikkrampen. Geen zorgen, 1 op de 5 vrouwen hebben hier last van, het is één van de eerste tekenen dat je zwanger bent.

7 | Zo veranderlijk als het weer

Ook nu mag je weer de hormonen de schuld geven. Hormonen maken je emotioneler. Het ene moment voel je je euforisch, het andere moment barst je in huilen uit. Het ene moment voel je je blij en gelukkig, wat zomaar kan omslaan in boosheid om niks. In veel gevallen is je partner het mikpunt. Hij kan niets meer goed doen en je loopt overal op te mopperen. Je partner krijgt het tijdens de zwangerschap dan ook zwaar te verduren met jou.

Weet je al zeker dat je zwanger bent? Of heb je nog nergens last van? Op de dag dat je ongesteld moet worden kun je een zwangerschapstest doen. Met zo’n test meet je of je het hormoon HcG in je urine hebt. Zie je het streepje verschijnen? Hoera, je bent zwanger! Hoe ontdekte jij dat je zwanger was? Of moest je daar een zwangerschapstest voor doen?

Lees ook: Je eerste bezoek aan de verloskundige
Lees ook: Nesteldrang; alles moet schoon en opgeruimd!

Related Articles