You are here: Home » Business » Je moet een presentatie geven! Hoe komt deze het beste over?

Je moet een presentatie geven! Hoe komt deze het beste over?

door Constance

Het is zover, er wordt van je verwacht dat je een presentatie gaat geven aan je nieuwe klant, je collega’s of het managementteam.

Natuurlijk is de presentatie zelf het allerbelangrijkste, maar daarna komt de vraag; hoe zorg je ervoor dat deze zo professioneel mogelijk wordt getoond. Want de video’s, slides en foto’s komen het beste over op een mooi groot scherm.

Tips voor een inspirerende presentatie

  • Zorg voor een indrukwekkende opening, gebruik hiervoor bijv. een foto of een tekst
  • De afsluiting van je presentatie is ook heel belangrijk. Je kan je visitekaartje laten zien, of als er een koffiepauze is ingepland na je presentie, een kop koffie dat volgeschonken wordt.
  • Zorg voor interactie met je publiek, dus loop rond en maak oogcontact. Zo kan je gemakkelijker zien als er vragen zijn.
  • Het klinkt logisch, maar een goede afstandsbediening is heel belangrijk. Zeker als je veel rondloopt.
  • Als je een lange presentatie houdt, zorg halverwege voor een pauze slide. Zo kan je publiek even een kop koffie halen of naar het toilet gaan.
  • Het is bekend dat een mens gemiddeld 18 minuten zijn of haar aandacht kan vasthouden tijdens een presentatie. Dus een presentatie van een half uur is eigenlijk nutteloos. Mocht je toch echt een hele lange presentatie willen houden, zorg voor een pauze slide.

De beamer

Je hebt de presentatieruimte geïnspecteerd en wat blijkt, jullie zijn aan een nieuwe beamer toe. Maar welke presentatie beamer moet je kopen? Er zijn heel veel verschillende types en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer.

Welke beamer is nu voor mij de juiste?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk dat je een echte presentatie beamer kiest.

Ook is de grootte van de ruimte van belang, want een grote congreszaal of aula heeft een ander soort presentatie beamer dan een medium vergaderruimte.

Wil je de beamer ook nog kunnen verplaatsen dan is een vaste beamer niet handig, dan kan je veel beter een mobiele beamer aanschaffen. En als dat laatste het geval dan is het ook essentieel dat je je rekening met de resolutie van je presentatie, of de presentatieruimte verduisteringsgordijnen en of je draadloos en/of interactief wilt kunnen presenteren.

Het projectiescherm

De beamer is gekocht, en dan volgt de volgende aanschaf, het projectiescherm.

Als je een vaste presentatieruimte tot je beschikking hebt dan kan je kiezen voor een automatisch scherm. Deze zijn met een afstandstands-bediening of een schakelaar in- en uit te rollen. En wil je een voordeligere oplossing, dan zijn er nog handmatig in- en te rollen schermen.

En een alternatief is een frame scherm. Dit is een scherm dat, in een vast frame, op de muur zit.

Ga je regelmatig op pad of is een vast scherm geen optie, dan zijn er ook mobiele schermen in diverse maten. Zo zijn er zelfs schermen die je op een tafel kan neerzetten.

Related Articles