You are here: Home » Business » Maak van je hobby je werk!

Maak van je hobby je werk!

door danny
Maak van je hobby je werk!

Van je hobby je werk maken klinkt als een droom, maar het kan wel degelijk werkelijkheid worden. Meestal kan het echter niet in loondienst, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals bij sporters. In het andere geval moet je een eigen zaak starten. Dit mag je nooit halsoverkop doen. Er zijn namelijk heel wat zaken waaraan je moet denken.

Het belang van een goed financieel plan

Van je hobby je werk maken kan wel leuk zijn, maar weet dat je nog steeds geld moet verdienen. Je mooie plannen moeten met andere woorden ook financieel haalbaar zijn. Als je hobby boeken lezen is, zal het bijvoorbeeld moeilijk zijn om een verdienmodel te vinden. Eventueel kan je een carrière als editor ambiëren, maar dit is toch niet hetzelfde. Auteur worden? Een goede lezer is nog geen goede schrijver.

Als je hobby dan weer programmeren is, kan je eenvoudiger een verdienmodel bedenken. In de IT-sector kan je namelijk veel geld verdienen. Dit wil overigens niet zeggen dat je er zonder nadenken mee moet starten: een financieel plan maken, blijft aan te raden. Je zal namelijk nog steeds heel wat uitgaven hebben. Je hebt misschien een zakelijke wagen nodig of je moet een eigen website maken. Natuurlijk geven aanbieders als Easyhost het eerste jaar korting op je website, maar toch moet je nagaan of je plan ook op een langere termijn financieel haalbaar is.

Het belang van een goed financieel plan

Parttime starten met je eigen zaak

Veel ondernemers die van hun hobby hun werk willen maken, doen dit eerst parttime. Zo hebben ze nog zekerheid over hun vast inkomen en kunnen ze langzaamaan hun bedrijf professionaliseren. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd mogelijk is. Zo kan je bijvoorbeeld meestal niet met een eigen zaak je huidige werkgever beconcurreren. Soms is dit zelfs na de tewerkstelling niet zomaar toegestaan, bijvoorbeeld omdat er een non-concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen.

Urenregistratie bijhouden

Wanneer je van je hobby je werk maakt, krijg je hoe dan ook met fiscale gevolgen te maken. Je zal namelijk belastingen moeten betalen op je inkomsten. Daarnaast is het aan te raden om een urenregistratie bij te houden. Als je kan aantonen dat je minstens 1.225 uur per kalenderjaar aan je zaak besteedt, reken je namelijk op allerlei fiscale voordelen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Van je hobby je werk maken heeft ook nadelen

Houd er ten slotte rekening mee dat je je niet helemaal mag verliezen in dit vaak te geromantiseerde beeld. Natuurlijk kan van je hobby je werk maken het mooiste zijn dat er is, maar het blijft werk. Er gaan echt wel dagen zijn waarop je gewoon geen zin hebt en je zal nog steeds taken moeten uitvoeren die je minder leuk vindt. Zo moet je bijvoorbeeld je administratie bijhouden of een eigen website maken. Bovendien is er het risico dat je je plezier in je hobby en je uitlaatklep verliest. Je hoort het soms ook bij voetballers: het was ooit hun grote passie, maar na twintig jaar houden ze het voor bekeken en willen ze met het voetbalwereldje niks meer te maken hebben. Bedenk voor jezelf of je bereid bent om er ook de nadelen bij te nemen en om eventueel een nieuwe uitlaatklep te zoeken. Want het hebben van een echte hobby blijft nog steeds belangrijk.

Related Articles