You are here: Home » Baby & Kids » Op kraambezoek? Lees eerst deze do’s en don’ts!

Op kraambezoek? Lees eerst deze do’s en don’ts!

door Marieke
Kraambezoek

Als je zelf geen kinderen hebt, heb je vaak geen idee hoe het is om kraambezoek te ontvangen. Je denkt een dag of wat na de bevalling gezellig op bezoek te gaan en met de baby te knuffelen, maar voor het gezin die net een baby heeft gekregen is bezoek ontvangen best nog wel vermoeiend. In dit artikel geven wij je 10 do’s en don’ts waar je de kraamvrouw heel blij mee zou maken tijdens een kraambezoek!

#1: Kom niet onverwachts binnenvallen

Waar je eerst prima onaangekondigd kon binnen lopen, is dat bij een kraambezoek not done. Vaak staat er in het geboortekaartje al aangegeven wat de bezoektijden zijn en dat ze graag willen dat je belt als je op bezoek wilt komen. Houd je daar ook aan! Bel voor een afspraak en laat de kraamvrouw bepalen wanneer jij op bezoek kunt komen. Niet jouw agenda is bepalend, maar die van het kraamgezin!

#2: Wat is je relatie met het gezin

Wat is de relatie die je hebt met de ouders van de baby? Ben je een naaste familielid, dan is het vanzelfsprekend dat je zo snel mogelijk de baby komt bewonderen! Maar ook dan is het voor het kraamgezin fijn als je je aan de wensen van dat gezin houdt op dat moment. Vraag wat zij willen, hoe lang je blijft en of je nog wat kunt doen voor hen.

Ben je een ver familielid, een vage bekende, een collega, een kennis, dan kun je beter nog enkele weekjes wachten, in ieder geval tot na de kraamweek.

#3: Kom op tijd

Niet jouw agenda is bepalend voor het kraambezoek, maar de agenda van het kraamgezin. Denk niet; ‘ze zijn toch thuis en hebben toch niets te doen.’ Nee, een gezin waar net een baby is geboren heeft het ontzettend druk en daarnaast hebben de ouders ook nog eens gebroken nachten en willen ze ook op tijd naar bed. En als je dan een afspraak hebt staan, kom dan ook op tijd. Niet te ver te vroeg, dan kan de moeder nog met de baby bezig zijn, maar ook niet veel te laat! Op tijd komen is het beste wat je kunt doen!

#4: Maak het niet te lang

Stel je in dat je een half uurtje blijft, dan wordt het 3 kwartier. En dat is exact de tijd die wenselijk is om te blijven. Drink een kopje koffie, eet beschuit met muisjes, even kletsen en de baby bewonderen en ga dan weer weg. Voor een moeder die net bevallen is, kan een kraambezoek echt heel vermoeiend zijn! De ouders gaan jou echt niet wegsturen, dus neem zelf het initiatief om weg te gaan.

#5: Neem eten mee

Voor de ouders is het superfijn als er een gezonde maaltijd op tafel komt te staan die ze alleen nog maar even op hoeven te warmen. Het beste cadeau wat je kunt geven is een ovenschotel met een heerlijke maaltijd! Daar kun je echt mee binnenkomen!

#6: Een cadeautje?

Natuurlijk wil je ook nog een cadeautje meenemen als je op kraambezoek gaat. Denk daar goed over na en kies iets waar ze echt wat aan hebben. Vraag de ouders of ze een verlanglijstje hebben en koop daar wat van. Koop je een setje kleding? Kies dan voor een maat die past bij het seizoen. Je kunt in de winter wel een heerlijke dikke wintertrui kopen die 3 maten te groot is, maar als de baby dan net midden in de zomer in deze maat zit, dan blijft die trui ongedragen in de kast liggen. En dat is zonde.

Heeft de pasgeboren baby oudere broers of zusjes? Neem ook voor hen een klein cadeautje mee!

#7: Pak de baby niet

Ga er niet vanuit dat je de baby mag vastpakken! Wacht rustig af tot jou de vraag gesteld wordt of je de baby wilt vasthouden. Sommige baby’s vinden het absoluut niet fijn als ze van hand tot hand gaan.

#8: Neem je je eigen kinderen mee?

Als je je eigen kinderen meeneemt is het prettig als je je kinderen goed voorbereidt op het kraambezoek. Bij mooi weer, stuur je je kinderen zo snel mogelijk naar buiten. Neem een kleurboek en kleurpotloden mee en laat kinderen rustig kleuren of laat ze een spelletje op jouw telefoon of tablet spelen. Drukke kinderen kan best vermoeiend zijn voor de kraamvrouw! Blijf vooral niet te lang.

#9: Ziek? Kom dan niet!

Ziek, verkouden, een koortslip? Zeg dan je afspraak af en kom later een keer op bezoek!

#10: Steek de handen uit je mouwen

Als je wat dichter bij het gezin staat, dan is het fijn als je even helpt. Naast die ovenschotel die je meeneemt kun je nog veel meer doen. Zie je een volle wasmand staan? Vouw deze even op. Een vol aanrecht? Zet het in de vaatwasser. Vraag voor je komt of je nog wat boodschappen moet meenemen. Of neem oudere broers en zusjes een poosje mee naar de speeltuin of iets dergelijks! De ouders zullen je eeuwig dankbaar zijn!

Related Articles