You are here: Home » Lifestyle » Je vetpercentage meten: zo doe je dat

Je vetpercentage meten: zo doe je dat

door danny
Je vetpercentage meten zo doe je dat

Als je hard bezig bent met fitness of aan het afvallen bent, kan het zo zijn dat je benieuwd bent naar jouw vetpercentage. Hoe lager het vetpercentage is, hoe meer de spieren te zien zijn. Om jouw vetpercentage bij te kunnen houden, is het nodig om dit te meten. Hier zijn verschillende manieren voor. Benieuwd hoe jij jouw vetpercentage kan meten? Lees snel verder, want wij geven je wat tips!

Huidplooi

Huidplooi

Een methode om jouw vetpercentage te meten, is via een huidplooimeter. Met behulp van deze methode wordt de dikte van de huidplooi gemeten, waardoor er een inschatting kan worden gegeven van jouw huidige vetpercentage. Het is belangrijk dat je gebruik maakt van de huidplooimeter op een aantal plaatsten in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de borst, je bovenbeen, buik, heup en oksel. Om ervoor te zorgen dat je een goede huidplooimeting doet, is het belangrijk dat je niet te veel druk uitoefent. Als je dit namelijk wel doet, kan het zo zijn dat je een lagere huidplooi krijgt. Zorg er dus echt voor dat je niet te hard knijpt in de huidplooimeter. Ook is het goed om te onthouden dat je de huidplooi moet meten in de lengte van de spier, voor een realistisch resultaat. Om je uiteindelijke vetpercentage te kunnen berekenen, is het goed om op zoek te gaan naar een passend huidplooimodel. Deze zijn tegenwoordig al veel online te vinden, maar de kans is groot dat dit ook bij jouw huidplooimeter zit.

Weegschaal

Wist jij dat ook sommige weegschalen in staat zijn om jouw vetpercentage te berekenen? Dit is natuurlijk ontzettend handig, want zo weet je binnen no time wat jouw vetpercentage is. In vergelijking met een huidplooimeting kost dit dan ook een stuk minder tijd en moeite. Wel is een huidplooimeting waarschijnlijk wat nauwkeuriger dan het meten van jouw vetpercentage via een weegschaal. Uiteraard is niet iedere weegschaal geschikt voor het meten van jouw vetpercentage. Als jij graag een weegschaal wilt hebben die in staat is om jouw vetpercentage te meten, is het aan te raden om te kiezen voor een weegschaal met vetpercentage.

Misschien vraag je jezelf af hoe het mogelijk is om met een weegschaal jouw vetpercentage te meten. Nou, dat zit zo: een weegschaal met vetpercentage stuurt een kleine stroom door je lichaam heen, om zo de weerstand van het lichaam te meten. Op basis van de gemeten waarde van je weerstand, kan de weegschaal jouw vet en spiermassa berekenen. Wel is het van belang dat je jezelf goed verdiept in verschillende soorten weegschalen met vetpercentage. De weegschalen kunnen namelijk in nauwkeurigheid verschillen.

Hydrostatisch wegen

Nog een optie om jouw vetpercentage te meten, is door hydrostatisch te wegen. Als je kiest voor deze vorm van het wegen van je vetpercentage, is het belangrijk dat je fanatiek bent. Bij deze methode wordt er namelijk gemeten met behulp van water. Je gewicht in het water en buiten het water worden hier met elkaar vergeleken. De dichtheid van je lichaam kan dan worden bepaald door deze twee getallen en de dichtheid van het water. De uitkomst hiervan kan gebruikt worden om de lichaamssamenstelling beter te begrijpen. Hoewel deze methode zo nu en dan gebruikt wordt, is het niet bepaald praktisch. Bovendien kost het best wat geld, terwijl je met andere opties veel voordeliger uit bent en het veel minder moeite kost.

Kortom, er zijn meerdere methodes die je kunt gebruiken als je graag jouw vetpercentage wilt meten. Hoewel het misschien niet allemaal makkelijk is, kan het meten van jouw vetpercentage jou wel een goed inzicht geven van jouw lichaamssamenstelling. Zeker als je fanatiek aan het sporten of aan het afvallen bent, kan dit nuttig zijn.

Related Articles