You are here: Home » Baby & Kids » Veilig fietsen met je baby; dit zijn de mogelijkheden

Veilig fietsen met je baby; dit zijn de mogelijkheden

door Marieke
Veilig fietsen met een baby

Veel ouders van een baby’s zien uit naar het moment waarop ze hun kindje mee kunnen nemen op de fiets. Gelukkig zijn er verschillende manier waarop je een baby veilig op de fiets kunt vervoeren. Maar hoe doe je dat precies en waar moet je op letten als je je baby meeneemt op de fiets? In dit artikel ‘veilig fietsen met je baby’ vertellen wij je verschillende manieren waarop je je baby met de fiets kunt vervoeren.

Veilig fietsen met je baby; 4 aandachtspunten

Er zijn grofweg gezegd 4 aandachtspunten waar je op moet letten als je je baby veilig op de fiets wilt vervoeren:

  1. Kies het juiste fietszitje, passende bij de leeftijd/ontwikkeling van je kind
  2. Bevestig het zitje op de juiste manier
  3. Maak je kindje goed vast in het zitje
  4. Zorg voor voldoende spaakafscherming

Mogelijkheden om je baby op de fiets te vervoeren

Veilig fietsen met je baby; er zijn een aantal manieren waarop je dat kunt doen. We zetten deze (on)mogelijkheden voor je op een rijtje:

In een fietskar of bakfiets  – vanaf ongeveer 4 maanden

Een baby met de fiets vervoeren vraagt wat extra aandacht. Als je baby nog niet zelfstandig rechtop kan gaan zitten, is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter nog vermijden. Het algemene advies is dat je een baby op de fiets mee kunt nemen als het een maand of 4 is. Niet in een fietsstoeltje op de ‘gewone’ fiets, maar in een fietskar of in een bakfiets. Een fietskar is een kleine aanhangwagen voor 1 of 2 kinderen (kan ook gebruikt worden voor huisdieren) die je achter je fiets hangt. Een bakfiets is een fiets met een grote bak ervoor waarin kinderen kunnen plaatsnemen. Als je een fietskar of bakfiets wilt gebruiken voor je baby, dan moet je wel een speciale babyschaal aanschaffen, die je veilig kunt bevestigen in de fietskar of bakfiets. In sommige modellen kun je ook een autostoeltje (Maxi-Cosi) bevestigen.

Lees ook: Een moederfiets aanschaffen? Hier let je op!

In een autostoeltje op de bagagedrager – vanaf ongeveer 4 maanden

Ook kun je je baby in een autostoeltje achterop de fiets meenemen. Hiervoor kun je gebruik maken van de Steco Baby-Mee, een frame dat je op de bagagedrager van je fiets bevestigt. Hierop kun je op een veilige manier je autostoeltje bevestigen. De Baby-Mee is geschikt voor autostoeltjes van verschillende merken en te bevestigen op vrijwel elke bagagedrager.

Onveilig – in een draagzak of rugdrager

Fietsen met je kindje in de draagzak of een rugdrager is niet veilig. Een draagzak biedt geen bescherming. Bij een valpartij kan het kindje onder de volwassenen (en fiets) terechtkomen met alle gevolgen van dien.

Fietsstoeltje voorop – vanaf 6 à 9 maanden

Zodra je kindje zelfstandig kan zitten, kun je het meenemen in een fietsstoeltje die je voorop de fiets bevestigt. Wanneer dat precies kan, hangt af van de ontwikkeling van je baby, maar dat zal zo tussen de 6 en 9 maanden zijn. Let er bij de aanschaf van een fietsstoeltje op dat het zitje voldoet aan de Europese norm (NEN-EN 14344). Een dergelijk voorstoeltje is geschikt voor kinderen tot 15 kilo, ongeveer totdat je kindje 3 jaar oud is. Als je kindje zwaarder dan 15 kilo is, dan is het niet meer veilig om je kindje voorop te vervoeren en kun je overstappen naar een fietsstoeltje voor achterop de fiets.

Let erop dat je een stoeltje aanschaft die je met een stuurpen of balhoofdbuis op je fiets kunt bevestigen. Zitjes die je rechtstreeks op het stuur kunt bevestigen zijn niet geschikt voor aluminium sturen, omdat een fietsstuur van aluminium onverwachts kunnen breken. Let hier vooral op als je een tweedehands fietsstoeltje aanschaft.

Tips voor als je op pad gaat

  • Ga je met je baby op pad? Kies dan voor een route met zoveel mogelijk glad wegdek. Daarmee voorkom je trillingen en schokken. Zorg bij een fietskar of bakfiets ook altijd voor een goede vering. Heftig trillen kun je ook voorkomen door iets zwaars in je fietskar of bakfiets te leggen. Heb je meerdere kinderen, dan verhelp je daarmee het probleem meteen al en heb je al extra gewicht. Als je baby alleen in een fietskar of bakfiets ligt, dan kun je er bijvoorbeeld een grote zak zand in leggen.
  • Als je merkt dat je baby het niet fijn meer vindt, dan is het tijd om een pauze te houden, of te stopen.
  • Bouw het rustig op. Het is niet verstandig om meteen al een fietstocht van 20 km te plannen. Ga eerst een paar keer naar de supermarkt in de buurt en bouw het zo langzaam maar zeker op, zodat je baby er ook aan kan wennen.
  • Zorg ervoor dat het zadel niet te hoog staat en dat jij ook makkelijk zelf met je voeten bij de grond kunt. Dat is veiliger als je onverwachts moet stoppen.
  • Controleer ook regelmatig of de remmen van je fiets het nog goed doen.

Lees ook: Veilig fietsen in de herfst: 3x tips!
Lees ook: Waarom een loopfiets goed is voor de ontwikkeling

Related Articles