You are here: Home » Gezond » Wat te doen bij keelpijn? 7 handige en gezonde tips!

Wat te doen bij keelpijn? 7 handige en gezonde tips!

door Jaro
keelpijn

We zitten in februari en dat betekent dat veel mensen kampen met een lage weerstand. De dagen zijn kort, de zon schijnt sporadisch en het is koud en winderig. Een verstopte neus en keelpijn zijn klachten die vaak optreden in dit seizoen. Wat te doen bij keelpijn? Wij hebben een aantal keelpijn tips op een rijtje gezet!

Wat te doen bij keelpijn?

Pijn aan de keel kan erg vervelend zijn. Het kan zorgen voor een hese stem, een pijnsensatie bij het slikken en kortademigheid. In het slechtste geval kan dit resulteren in een keelontsteking. Wat helpt tegen keelontsteking? De behandeling van een (zware) keelontsteking gebeurd vaak in combinatie met antibiotica. Maar goed, voordat je kampt met een keelontsteking kun je al behoorlijk wat dingen doen om de klachten te verminderen.  Wat te doen bij beginnende keelpijn? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!

1 Kippensoep

Een van grootmoeders tips tegen keelpijn en griep: kippensoep. Dit helpt een verkoudheid voorkomen, het versterkt je immuunsysteem én het opent je luchtpijn, wat natuurlijk fijn is als je een zere keel hebt. Bovendien vult kippensoep nogal, wat het de ideale makkelijke maaltijd maakt!

2 Stomen

Vaak gaat een zere keel gepaard met een verstopte neus en hoofdpijn. Allen zijn een gevolg van een lage weerstand. Een manier om de klachten te verminderen is stomen. Hierdoor komt het slijm in je neus los én hydrateer je ook je uitgedroogde keel. De zere keel zal minder pijn doen en je kunt beter ademen. Naast stomen kun je ook een hete douche nemen of een warm bad.

3 Praat niet teveel

Wanneer je een pijnlijke keel hebt, voelt het niet fijn om te praten of je stem te verheffen. Veel mensen schakelen hierom over naar fluisteren. Dit raden we echter niet aan, aangezien dit nog slechter is dan normaal praten. Je kunt het beste praten zoveel mogelijk vermijden. Je hoeft echt niet de hele dag je mond te houden, maar vermijd lange gesprekken of het geven van presentaties.

4 Thee met honing

Een van de meest effectieve tips bij keelpijn: hydrateer! Zorg dat je veel drinkt, dit hydrateert namelijk de keel én verzacht de pijn. De keelpijn of keelontsteking zal er niet sneller van over gaan, maar het verzacht wel de klachten. Voor het beste effect drink je (kamille)thee met honing. Ook het zuigen op (honing)dropjes kan helpen bij een zere keel.

5 Doe het rustig aan

Een pijnlijke keel is dus het gevolg van een lage weerstand. Wanneer je last hebt van een zere keel, zal je lichaam hard moeten werken om het virus of de bacterie uit je lichaam te verbannen. Je lichaam verbruikt dus veel energie. Daarom is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Neem bijvoorbeeld elke dag een middagdutje en zorg dat je minstens acht uur per nacht goed slaapt.

6 IJsjes

Nog een manier om de pijn te verzachten is het eten van waterijsjes. Dit helpt tegen de zwelling, maar vooral tegen de pijn. Denk bijvoorbeeld aan een perenijsje of een raketje. Voorkom ijsjes waar zuivel in verwerkt zit zoals roomijs. Hierdoor krijg je last van meer slijm wat de klachten vaak verergert.

7 Voorkom dat je anderen besmet

Als laatste tip: voorkom dat je nadere besmet. Keelpijn is vaak het resultaat van bestemming door een virus. Dit kun je dus makkelijk aan anderen doorgeven, met name aan mensen waarmee je veel contact hebt. Denk aan collega’s, vrienden en familie. Je wilt natuurlijk niet dat anderen ook ziek worden, daarom is het belangrijk om besmetting te voorkomen. Hoe pak je dit aan?

  • – Houd afstand van deren
  • – Hoest in je elleboogholte of in een papieren zakdoek
  • – Was regelmatig je handen
  • – Deel geen glazen of bestek

Related Articles