You are here: Home » Gezond » 5 praktische hulpmiddelen voor meer mobiliteit

5 praktische hulpmiddelen voor meer mobiliteit

door danny
5 praktische hulpmiddelen voor meer mobiliteit

Senioren blijven steeds langer zelfstandig thuiswonen. Dat is natuurlijk erg fijn, want dat is een vertrouwde omgeving. Met behulp van thuiszorg en eventueel mantelzorg kun je nog lange tijd genieten van je eigen woning. Ben je ondertussen wat minder soepel en wordt bewegen een probleem? Met deze 5 praktische hulpmiddelen kom je weer gemakkelijk van A naar B.

1. Wandelstok

Ben je alleen wat stijf, of is je evenwicht wat verstoord? Dan is een wandelstok erg fijn. Een wandelstok geeft net even dat beetje steun wat je nodig hebt. De stok zorgt voor meer comfort en een betere loophouding. Daardoor kun je ook al senior weer wat gemakkelijker lopen. Doordat de wandelstok ook zorgt voor stabiliteit, kan het een goed hulpmiddel zijn als je gebruikmaakt van medicatie. Let op dat je een goede wandelstok kiest, die past bij je lichaamslengte.

2. Rollator

Een stapje verder dan de wandelstok is de rollator. Een handig ‘karretje’ dat je voor je uit duwt. De rollator heeft wieltjes, waardoor hij gemakkelijk over de stoep of straat kan rijden. Een groot voordeel is dat een rollator stabieler is dan een wandelstok. Je kunt er meer op steunen zonder te gaan wiebelen. Er zijn ook rollators met een zitje: als je dan moe bent kun je onderweg gemakkelijk even uitrusten. 

Rollator gebruiken

3. Rolstoel

Lukt het wandelen met een rollator niet meer goed? Dan is een rolstoel een optie. Een rolstoel kopen is vaak maatwerk. De stoel moet goed passen bij je lichaam en bij je behoeften. Ben je nog sterk genoeg in je armen, dan kun je kiezen voor een ‘gewone’ rolstoel. Dat is ook een optie als je vaak samen uitgaat met iemand die de stoel kan duwen. Is dit een probleem, dan kies je beter voor een elektrische rolstoel. 

4. Scootmobiel

Is het lopen van langere stukken geen optie meer? En wil je er toch nog lekker even uit kunnen? Dan is een scootmobiel een mooie oplossing. De scootmobiel is een stuk groter dan een rolstoel. Het is een echt wagentje met een elektrische motor. Je kunt met sommige scootmobielen behoorlijk hard rijden! Heb je een scootmobiel echt nodig, dan krijg je vaak (een deel) vergoed via de WMO als je hem niet kunt betalen.

 Scootmobiel als hulpmiddel

5. Taxi

Mensen met lichamelijke beperkingen hebben automatisch recht om gebruik te maken van de WMO-taxi. Deze taxi is erg goedkoop, je betaalt meestal maar een kleine eigen bijdrage per ritje. Vervolgens kun je hem oproepen wanneer je wilt en brengt de chauffeur je netjes waar je naartoe wilt. Zo kun je toch nog je boodschappen halen, naar de kapper of eens een dagje uit. 

Mobiel blijven en de mogelijkheid hebben om ergens heen te kunnen is erg belangrijk. Deze vrijheid zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Dat geldt overigens niet alleen voor senioren die steeds langer thuis blijven wonen, maar ook voor anderen. Zo zijn ook chronisch zieken of mensen die een ongeluk hebben gehad erg gebaat bij deze 5 hulpmiddelen om mobiel te blijven.

Related Articles