You are here: Home » Lifestyle » Levert private lease altijd een registratie op bij het BKR?

Levert private lease altijd een registratie op bij het BKR?

door danny
Levert private lease altijd een registratie op bij het BKR

Vroeger associeerden we het leasen van een auto met de zakelijke wereld. Ondernemers leaseden auto’s voor zichzelf en hun medewerkers. Dat gebeurt nog steeds, maar het is tegenwoordig ook heel goed mogelijk voor de gewone consument om een auto te leasen. We spreken dan van private lease. Dit kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan het kopen van een auto, met natuurlijk de prettige bijkomstigheid dat je ontzorgd wordt op het gebied van verzekeringen, motorrijtuigenbelasting en schade. Maar het is ook zo dat het je een registratie op kan leveren bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), en dat is minder gunstig. Maar is dat altijd het geval?

Bureau Kredietregistratie

Het Bureau Kredietregistratie in Tiel registreert van alle Nederlanders leningen en kredieten die men heeft lopen of maximaal vijf jaar geleden heeft afbetaald. Kredietverstrekkers kunnen dit register inzien en op basis van je registratie bepalen dat het bedrag dat je kunt lenen kleiner wordt omdat je al lopende betalingsverplichtingen hebt. Ben je wanbetaler geweest bij een andere lening of krediet, dan is het zelfs mogelijk dat je helemaal geen lening of krediet kunt krijgen. Dat is bijvoorbeeld bij het verkrijgen van een hypotheek best vervelend. In veel gevallen krijg je bij het leasen van een auto ook een registratie hiervan bij het BKR, omdat het om een substantiële betalingsverplichting met een vastgelegde looptijd gaat. Dit wordt dan gelijk gesteld aan een lening.

Private leasen zonder BKR registratie

Is leasen zonder BKR registratie dan helemaal niet mogelijk? Gelukkig is dat niet het geval. Er zijn leasemaatschappijen waar je privé kunt leasen zonder dat men een check bij de BKR doet voor jouw registratie of je leasecontract geregistreerd wordt bij het BKR. Hoe dat kan? Leasemaatschappijen die aan private lease doen zonder registratie bij het BKR zijn niet aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Wel kun je ervan uitgaan dat je dan waarschijnlijk niet de allerduurste auto’s kunt leasen.

Private lease auto BKR

Bewijs van inkomsten overleggen

Uiteraard willen ook deze leasemaatschappijen er zeker van zijn dat jij aan je maandelijkse betalingsverplichtingen kunt voldoen. Jij moet dit aantonen aan door meerdere loonstroken te overleggen. Ben je ondernemer, dan wil men doorgaans ook de jaarcijfers van je onderneming inzien. Wel loop je natuurlijk het risico dat je bij een drastische inkomenswijziging opeens niet meer aan je betalingsverplichting kunt voldoen. Kijk daarom voordat je het leasecontract tekent of er een clausule in staat die je in staat stelt om in zo’n geval het contract tussentijds op te zeggen.

Private lease is dus wel degelijk mogelijk zonder dat het BKR erbij komt kijken. Heb je reden om je zorgen te maken over je registratie daar, dan is het dus zeker de moeite waard om je opties voor private lease zonder BKR te verkennen.

 

Related Articles