You are here: Home » Baby & Kids » Kraamzorg aanvragen; 7 veelgestelde vragen

Kraamzorg aanvragen; 7 veelgestelde vragen

door Marieke
Kraamzorg aanvragen | Zo doe je dat

Als je zwanger bent dan moet je ontzettend veel regelen. Een van de dingen die je op tijd moet regelen is het aanvragen van de kraamzorg, want na de geboorte heb je immers recht op een bepaald aantal uren kraamzorg. Bij het aanvragen van kraamzorg komt best nog wel even wat bij kijken. Want hoe moet je dat regelen? Wanneer moet je kraamzorg aanvragen? Welk kraamzorgbureau kun je het beste kiezen? En wat mag je van de kraamverzorger verwachten en wat niet? In dit artikel vertellen wij het je!

Welk kraamzorgbureau kan ik het beste kiezen?

In principe mag je zelf weten welk kraamzorgbureau je inschakelt. Wel is het verstandig om te kijken of je zorgverzekeraar afspraken heeft met het kraamzorgbureau van jouw keuze. Dan weet je zeker dat de kraamzorg wordt vergoed. Elk kraamzorgbureau heeft zo zijn eigen werkwijze en visie. Je kunt de website bekijken en lezen om te zien of de visie en werkwijze jou aanspreekt. Daarnaast kun je aan vrienden, collega’s, familie en buren die bij jou in de buurt wonen en kinderen hebben vragen naar hun ervaringen. Ook kun je aan je verloskundige vragen met welke kraamzorgbureaus ze goede en fijne samenwerkingen hebben.

Kraamzorg kun je in de meeste gevallen via de website aanvragen. Wil je liever iemand spreken? Dan kan het ook telefonisch.

Wanneer kan ik mij het beste inschrijven bij een kraamzorgbureau?

Aanmelden voor kraamzorg kun je het beste zo vroeg mogelijk in de zwangerschap doen. Het beste moment is om dit te doen nadat je de eerste termijnecho bij zo’n week of 12 hebt gehad. Zo kunnen de kraamzorginstellingen een planning maken en rekening houden met bijvoorbeeld vakantie, de feestdagen of een geboortegolf.

Wat kan ik verwachten van een intakegesprek?

Zo’n 6 tot 8 weken voor de uitgerekende datum zal een medewerker contact met jou opnemen om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek komen een heleboel onderwerpen aan bod die van belang zijn om te weten voor de kraamverzorgster. Enkele onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

 • Waar wil je bevallen? Thuis, in het ziekenhuis of kraamhotel.
 • Wil je fles- of borstvoeding geven?
 • Heeft de kraamverzorgster rekening te houden met allergieën of diëten?
 • Heeft de kraamverzorgster rekening nog met andere dingen rekening te houden, op bijvoorbeeld medisch gebied?
 • Daarnaast vertelt de medewerker jou over de Arbo-eisen.
 • Ze brengt jou op de hoogte van de spullen die je in huis moet halen.
 • Ze vertelt jou meer over de taken van de kraamverzorgster.
 • De medewerker wil graag het huis bekijken, zoals de slaapkamer van jou en de baby.
 • En ze vertelt jou wanneer je moet bellen en op hoeveel uur kraamzorg je kunt rekenen.
 • En natuurlijk beantwoordt ze al jouw vragen.

Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?

Iedere vrouw heeft na de bevalling recht op kraamzorg. Hoeveel uur je ontvangt, hangt af van jouw situatie.

 • Het wettelijk minimum is 24 uur verdeeld over 8 dagen. Het maximum aantal uur is 80.
 • Standaard wordt er uitgegaan van 49 uur als je borstvoeding geeft, en 45 uur als je flesvoeding geeft, verdeeld over 8 dagen.

Afhankelijk van jouw situatie kun je recht hebben op meer of minder uren. Als je in het ziekenhuis bevalt en je daarna nog in het ziekenhuis moet blijven, dan worden die dagen dat je in het ziekenhuis verblijft afgetrokken van het aantal uren kraamzorg. Je kunt ook meer uren kraamzorg krijgen. Dit kan al tijdens het intakegesprek worden vastgesteld, maar ook tijdens de kraamtijd kan worden besloten om het aantal uren te verlengen. Redenen voor verlenging van het aantal uren kunnen zijn; complicaties tijdens de bevalling, opstartproblemen bij je baby, bij de geboorte van een tweeling of meerling, als je alleenstaande moeder bent, als jij niet goed herstelt of als de borstvoeding niet op gang komt.

Lees ook: Babykamer inrichten: hier moet je op letten

Wat zijn de taken van een kraamverzorgster?

Als je thuis wilt bevallen, dan zal de kraamverzorgster worden opgeroepen om de verloskundige te assisteren bij de bevalling. Ook bij een poliklinische ziekenhuisbevalling is het mogelijk dat de kraamverzorgster assisteert, maar dit is afhankelijk van het ziekenhuis. In veel gevallen wordt de kraamverzorgster door de verloskundige wordt opgeroepen. Bij een medische bevalling kun je de kraamverzorgster inschakelen zodra je naar huis mag.

Na de bevalling is de kraamverzorgster er voor je baby en voor jou. In de eerste plek let de kraamverzorgster heel goed op de gezondheid van jou en je baby. Ook geeft de kraamverzorgster je voorlichting over de verzorging van je baby en helpt jou bij de borstvoeding of flesvoeding. Ook neemt de kraamverzorgster een stukje noodzakelijke huishouding van je over, zoals de badkamer en het toilet schoonmaken, wassen en strijken. De kraamverzorgster doet haar uiterste best om het zo fijn mogelijk voor jou en je kindje te maken, zodat jij tot rust kan komen en kunt genieten van je kleintje. Toch kan het gebeuren dat het niet klikt tussen jullie. Schroom dan niet om contact op te nemen met het kraamzorgbureau. Vaak sturen ze dan een andere kraamverzorgster.

Wat doet een kraamverzorgster niet?

Hoewel een kraamverzorgster zeker een aantal huishoudelijke taken overneemt, is het geen huishoudelijk medewerkster. Een keertje stofzuigen zal de medewerkster zeker doen, maar de vloer compleet dweilen zal het niet doen. Ramen zemen, de keukenkastjes vanbinnen en vanbuiten schoonmaken en andere taken die niet strikt noodzakelijk zijn om de hygiëne van moeder en kind te waarborgen doet de medewerkster niet. Als er wat tijd over is, is de kraamverzorgster zeker niet te beroerd om even een boodschapje te doen, of om alvast een ovenschotel klaar te maken, maar houdt er wel rekening mee dat de kraamverzorgster er in de eerste plaats voor de gezondheid van jou en je baby is. Dat is het belangrijkste.

Bij wie kan ik terecht na de kraamtijd?

De kraamverzorgster draagt alle nodige informatie over aan het consultatiebureau. Als je vragen of zorgen over je baby hebt, dan kun je daar terecht. Tot een week of 6 na de bevalling kun je met vragen ook nog wel terecht bij de verloskundige. Meestal heb je na 6 weken nog een afsluitend gesprek bij de verloskundige en daarna zullen zij jouw dossier overdragen aan de huisarts.

Lees ook: 5 veel gestelde vragen over berg bij je baby
Lees ook: Een babynaam kiezen; hier houd je rekening mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles