You are here: Home » Baby & Kids » Huiswerkbegeleiding; dit zijn de voordelen!

Huiswerkbegeleiding; dit zijn de voordelen!

door Marieke
Huiswerkbegeleiding

Vorig schooljaar, maar ook dit schooljaar, konden de leerlingen van zowel het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs niet naar school. Leerlingen moesten thuis blijven en kregen online les. Voor veel leerlingen is dit niet goed voor de motivatie en daardoor hebben sommigen flink wat achterstanden op de lesstof opgelopen. Als ouders bleek het vaak lastig om hun kind les te geven. Niet alleen was het lastig om dit te combineren het eigen werk, ook zien je kinderen jou simpelweg niet als leerkracht, want je bent immers gewoon hun papa of mama. En dan hebben we het nog niet eens over de skills die ouders al dan niet bezitten om les te geven. Kortom; achterstanden zullen weer ingelopen moeten worden en huiswerkbegeleiding kan daar een oplossing voor zijn.

Waarom huiswerkbegeleiding?

Veel leerlingen hebben wel eens een periode waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Ze begrijpen een bepaald deel van de lesstof niet goed, of ze hebben moeite om zich te concentreren of er is bijvoorbeeld sprake van faalangst. Ook een thuissituatie kan ervoor zorgen dat het even wat minder gaat en dat huiswerkbegeleiding gewenst kan zijn. Een situatie kan bijvoorbeeld een scheiding van de ouders zijn, of een sterfgeval in de familie. Dat kunnen allemaal redenen zijn voor achterblijvende studieresultaten.

Huiswerkbegeleiding kan leerlingen helpen om weer een fijn studieritme op te pakken en er zo voor te zorgen dat ze niet meer gaan achterlopen op de lesstof. Door huiswerkbegeleiding zien veel leerlingen hun resultaten weer verbeteren en daardoor krijgen ze weer meer vertrouwen en plezier. Huiswerkbegeleiding kan net dat zetje extra in de goede richting geven.

De voordelen van huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding heeft zeker een aantal grote voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Thuiswerken is niet ideaal. Thuis raak je snel afgeleidt. Je pakt wat drinken, speelt even een spelletje op je telefoon, een broer of zus die je steeds komt storen, redenen genoeg om je af te houden van het huiswerk. Als je buitenshuis je huiswerk doet, dan ligt de motivatie hoger, raak je minder snel afgeleidt en vreemde ogen dwingen.
  • Er is minder ruzie tussen ouders en kind over het huiswerk. De ruzie wordt nu namelijk uitbesteedt. Voor allen veel fijner.
  • De begeleiders zijn vaak experts die kennis van zaken hebben. Ze kunnen ook sneller inschatten waar er problemen zijn, op welk gebied de leerachterstanden liggen en daardoor kunnen ze sneller ingrijpen en maatwerk bieden.
  • Van een vol uur huiswerkbegeleiding wordt ook bijna een vol uur volledig benut. Iedereen maakt huiswerk. Zomaar de smartphone erbij pakken is er echt niet bij. En als iedereen huiswerk maakt, dan motiveert dat om er ook voor te gaan.

Wat zijn de nadelen

  • Huiswerkbegeleiding kost geld. En als je meerdere uren per week huiswerkbegeleiding inschakelt, dan kan dat flink in de papieren lopen.
  • Iedereen kan zich huiswerkbegeleider noemen. Wil je een begeleider die ook echt een expert is in zijn of haar vakgebied? Kies dan een begeleider die bijvoorbeeld de Pabo heeft gedaan of een lerarenopleiding heeft gevolgd.
  • Huiswerkbegeleiding is een vast moment in de week. Die uren liggen vast en kunnen nu niet meer aan iets anders worden besteed.

Hoe kies je een goede huiswerkinstituut

Als je op zoek gaat naar huiswerkbegeleiding voor je kind, dan is het goed om op een aantal aspecten te letten:

  • Vraag naar ervaringen. Lees reviews via de website of google mijn bedrijf.
  • Heb je een instituut op het oog? Ga op kennismakingsgesprek, proef de sfeer en vraag naar de werkwijze. Is dit de juiste plek voor jouw kind?
  • Je kunt ook op de school van je kind vragen of ze huiswerkbegeleiding bieden. En zo niet, dan kun je vragen of ze een huiswerkinstituut kunnen aanbevelen.

Wat kost huiswerkbegeleiding?

De prijzen van huiswerkbegeleiding liggen ver uiteen. Je betaalt tussen de € 20,00 en € 50,00 euro voor een uurtje huiswerkbegeleiding. Vaak zijn er ook abonnementen af te sluiten waardoor je ietsje goedkoper uit bent dan losse uurtjes.

Lees ook: Thuisonderwijs: 8 tips
Lees ook: Veroordeeld tot thuiswerken? Hier zijn tips voor betere wifi!

 

 

 

Related Articles