You are here: Home » Baby & Kids » Minder wassen en strijken: meer vrije tijd

Minder wassen en strijken: meer vrije tijd

door Marieke
Wassen en strijken in minder tijd

De was stapelt zich heel snel op; vooral als je een gezin hebt met kinderen kan de wasmand flink snel vollopen met alle vieze kleren. Stel je eens voor dat je de was zou kunnen wegwerken in minder tijd. Dat zou toch geweldig zijn? In dit artikel geven wij je een aantal fantastische tips zodat jij sneller kunt wassen en minder hoeft te strijken. En zo heb jij meer vrije tijd over voor andere leuke dingen!

Vuile was in de wasmand

Die stapel met vuile kleding in de kamer van je kinderen kan zomaar flink hoog worden. Je kunt ook je gezinsleden aanleren om vuile was meteen in de wasmand te laten gooien. Kleine moeite toch?

Wees ook kritisch in wat nu echt in de was moet of wat – wellicht na even luchten – best nog een keertje gedragen of gebruikt kan worden.

Sorteren kun je leren; ook kinderen kunnen dat leren

En als je toch bezig bent met aanleren; ook kinderen kunnen leren om hun was te sorteren. Zet 3 verschillende wasmanden naast elkaar. Eén mand voor bovenkleding, één mand voor ondergoed en sokken, en één mand voor de witte was. Elke keer dat een gezinslid iets in de was wil doen, dan kun je ze dat meteen in de goede mand laten gooien. Als je gaat wassen, dan kun je gelijk één van de manden helemaal legen in de wasmachine. Dat scheelt zo weer een minuut of 10 sorteerwerk.

Stop met proppen

Nog even een handdoek erbij, of die broek die nog over de stoel hangt, en voor je het weet zit de trommel hartstikke vol en kan er niet eens een sok meer bij. Een volle trommel is tijdbesparend zou je denken. Maar niets is minder waar. Als de wasmachine té vol zit, wordt de kleding nauwelijks schoon. Het gevolg is dat je nogmaals moet wassen. Dus, laat nog wat ruimte over in de wasmachine zodat de was goed schoon kan worden.

Gelijk in de droger

Na het wassen komt het drogen. Een belangrijke tip voor minder strijkwerk is dat je je was niet te lang in de wasmachine laat zitten. Hoe langer natte was in de wasmachine blijft zitten, hoe meer kans op kreukels en dat is nu net niet wat je wilt. Hoor je de wasmachine piepen? Gooi dan gelijk de natte was in de droger.

Vervolgens haal je je droge was ook meteen uit de droger als de droger klaar is. Want hoe langer de was in de droger zit hoe meer kans op kreukels. Het allerbeste kun je dan ook meteen de was strijken (voor zover nog nodig) en opvouwen. Als je het gelijk doet, heb je de minste kreukels en hoef je minder te strijken.

Zo min mogelijk wasknijpers

Niet alles kan in de droger. En niet iedereen heeft een droger. Als je was gaat ophangen, gebruik dan zo min mogelijk wasknijpers. Wasknijpers zorgen voor vervelende afdrukken in de kleding. Overhemden en bloesjes kun je het beste aan een hanger laten droger, het liefst met de knoopjes dicht.

Heb je wel een droger? Laat de kleding even 10 minuten voor drogen in een droger en hang het daarna op. Vochtige en klamme kleding kreukelen minder snel.

Strijk alleen wat echt nodig is

Je kunt alles wel willen strijken, maar is dat nu per se nodig? Is het nodig om handdoeken, theedoeken, beddengoed of onderbroeken te strijken. En als je een aantal van bovenstaande tips opvolgt dan hoef je ook vele broeken en truien niet te strijken. Na het drogen kun je veel kledingstukken zo opvouwen en in de kast leggen. En zo hoef je alleen nog maar het hoognodige te strijken.

Lees ook: Van je geld meer vrije tijd kopen; hoe doe je dat?

 

 

 

 

 

Related Articles