You are here: Home » Baby & Kids » Wat is groeipijn? Tips om pijn te verzachten

Wat is groeipijn? Tips om pijn te verzachten

door Marieke
Groeipijn; wat kun je ertegen doen?

Ongeveer één op de vijf kinderen heeft er last van; pijn in één of beide benen, een pijn die vaak ’s nachts op komt zetten en waar overdag weinig van te merken is. Dit verschijnsel wordt ook wel groeipijn genoemd en kan erg vervelend zijn. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over groeipijn bij kinderen.

Wat is groeipijn eigenlijk?

Groeipijn is een zeurende en stekende pijn in de benen. Meestal in de bovenbenen, of in de kuiten net onder de knieholte. Deze pijnscheuten ontstaan wanneer je kind in rust is en duren ongeveer 10 tot 15 minuten. Groeipijn komt voor bij kinderen tussen de 3 en de 10 jaar oud en het komt meer bij meisje dan bij jongens voor.

Groeispurts

Groeipijn komt voor tijdens de groeispurts. De eerste groeispurts kan al voorkomen op de leeftijd van 3 jaar en duurt tot aan het einde van de puberteit. Tijdens deze groeispurts groeien kinderen het snelst.

Tijdens de groeispurt ontstaat er een grote rek van de spieren en pezen bij de aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dat veroorzaakt die rek. En dat is waarschijnlijk de pijn die kinderen voelen. Deze theorie is alleen niet zeker. Wanneer kinderen onderzocht worden is er niets te zien. Op een röntgenfoto is niets te zien, maar is er ook geen roodheid of stijfheid op de plek waar het pijn doet op te merken.

Laten we eens even bij de lammetjes gaan kijken. Wetenschappers deden onderzoek naar de groei van lammetjes. Ze stelden vast dat botgroei vooral ’s nachts plaatsvindt, wanneer de dieren lagen. Er rust dan geen gewicht op de pootjes waardoor de groei niet gehinderd wordt door belasting. Wellicht verklaart dat de vraag waarom kinderen met name ’s nachts last hebben van groeipijn?

Lees ook: Last van een muggenbeet die jeukt? 7 tips!

Wat kun je ertegen doen?

Een geruststelling is dat groeipijn niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Je kind kan er echter wel ontzettend veel last van hebben en dat is natuurlijk heel naar. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn wat te verzachten.

  • Troost je kindje en neem de klacht serieus. Groeipijn is echt een nare pijn.
  • Geef je kindje een paracetamol. Geef de aanbevolen hoeveelheid, passend bij de leeftijd van je kind, aangegeven op de verpakking.
  • Masseer de benen van je kind op de pijnlijke plek. Smeer de plek in met een zalf of een crème.
  • Leg een koude doek met water en citroensap op de pijnlijke plek.
  • Maak de pijnlijke plekken warm met een kruik, hotpack of een warme doek (pas op dat het niet te warm is).
  • Spierstrekoefeningen zorgen voor een betere bloeddoorstroming. Dit kan de pijn sneller verzachten. Je kunt hiervoor het been geheel strekken. Er moet dan met de voet kracht gezet worden tegen bijvoorbeeld een muur.

Naar de huisarts?

Als je kind last heeft van groeipijn dan hoef je in principe niet naar de huisarts. Groeipijn is immers onschuldig en de huisarts kan er verder ook niets tegen doen. Bij twijfel of heeft je kind ook last van andere klachten, dan kan het wel raadzaam zijn om even contact te leggen met de huisarts. Denk dan bijvoorbeeld aan koorts, of als je kindje overdag ook vaak last heeft van pijn in de benen, of wanneer je kind zoveel pijn heeft dat bewegen niet meer lukt. Ook als er een zwelling te zien is op de pijnlijke plek is het raadzaam om even de huisarts te raadplegen. Is de pijn altijd in één en hetzelfde been? Dan kan dat ook wijzen op iets anders dan groeipijn.  

Lees ook: Ontspanningsoefeningen voor kinderen: 6 tips
Lees ook: Au! Je kind is gestoken door een wesp!

Related Articles