You are here: Home » Baby & Kids » De Beste 5 Educatieve Apps voor Kinderen

De Beste 5 Educatieve Apps voor Kinderen

door danny
De Beste 5 Educatieve Apps voor Kinderen

Het is voor niemand gezond om uren achter een beeldscherm door te brengen. Zeker voor kleine kinderen is het raadzaam om de schermtijd te beperken tot maximaal een uur per dag. Toch hoeven we apps en computerspellen voor kinderen niet helemaal af te wijzen. En al helemaal niet als de kleintjes er nog iets van opsteken ook. Hier noemen we de 5 beste educatieve apps voor kinderen, die door ouders, wetenschappers en onderwijzers goedgekeurd werden. 

Digitale veiligheid

De apps die we hier noemen zijn geschikt voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud. Veel van deze kinderen kunnen nog niet (goed) lezen. Als je hen een tablet of telefoon in handen geeft, moet je je daar dus wel bewust van zijn. Je kind kan per ongeluk een pop-up aanklikken, waardoor jouw hele toestel geïnfecteerd kan raken met een virus. Om dit te voorkomen schakel je een VPN in voordat je je kind met je telefoon, iPad of computer laat spelen. Je kunt de software downloaden voor ieder besturingssysteem, van VPN Android tot VPN Mac. 

Beste 5 ecudatieve apps

Beste 5 educatieve apps

Alle apps die we bespreken voldoen aan de voorwaarden die aan een educatieve app worden gesteld. Zo moet de app in de eerste plaats leerzaam zijn. Van een landkaart leert een kind meer dan van simpele lijntjes trekken of op knopjes drukken. Verder moet het kind bij het spel betrokken blijven, wat erop neerkomt dat er geen overbodige of zelfs overdadige afleidingen zijn. Het spel moet ook betekenisvol zijn. Het is dus relevant voor de eigen leefwereld van een kind. En tot slot moet er ook een vorm van sociale interactie in zitten. Van een spel dat je samen kunt spelen of delen, kun je meer leren.

Hier volgt dan onze top 5 van de leukste en leerzaamste spellen voor kleuters. Sommige apps zijn gratis, maar voor de meeste moet je betalen. Let er wel op dat je de app altijd via de officiële website downloadt: 

1. Pepi Tree

Graaf als een molletje je weg door een ondergronds gangenstelsel en eet tussendoor de wormpjes op die je tegenkomt. Combineer de sleutels met de juiste vormen, open het deurtje en voilà, het molletje heeft zijn bedje gevonden. Help verschillende boomdiertjes om hun tuin te besproeien of een web te spinnen. De schattige geluiden en de vrolijke animaties maken van Pepi Tree een spel waar je blij én slim van wordt. 

2. Kikker

Welk kind kent ze niet: de verhalen over Kikker en zijn vriendjes, geschreven door Max Velthuijs. Er is ook een app van Kikker, die in totaal drie spelletjes bevat: Memory, Connect en Puzzel. Bij Connect zoekt je kind twee dezelfde plaatjes bij elkaar. Bij Memory wordt het wat moeilijker, omdat de plaatjes dit keer omgedraaid worden. En met Puzzel kan je kind puzzels maken met 4 of 9 stukjes. Deze app is vooral leuk voor peuters.

3. Bop Underwater

Bop Underwater is een spel met veel kleuren, patronen, vormen en texturen. Beweeg vormen naar de juiste plek om een duikboot te maken of voorzie een zeester van een kek hoedje. Door de rustgevende onderwatergeluiden kan je kind geconcentreerd opgaan in het spel. Er is geen tijdsdruk, maar wel veel ruimte om zelf te experimenteren. 

4. Astropolo

In Astropolo ben je een astronaut en voer je in je zelfgemaakte raket verschillende missies uit. Help de Kerstman om zijn rendieren terug te vinden. Voer een perfecte landing uit met je raket en oefen je danspassen op het ritme van de muziek. Zet ook je microfoon aan, want je moet jezelf af en toe ook even aanmoedigen. De animaties zijn van geknipt en geplakt papier, waardoor het een driedimensioneel en speels karakter krijgt. 

5. Thinkrolls

 

Bij Thinkrolls ben je een bolvormig poppetje en moet je van boven naar beneden zien te rollen. Omdat je over water of een afgrond niet kunt rollen, moet je een oplossing bedenken waarmee je dat wel kan. Kijk maar eens goed rond of er misschien een ton of een ei te vinden is waardoor je verder kunt. Met dit spelletje kan je kind eindeloos doorgaan. Er zijn maar liefst 235 levels en elk level is weer iets moeilijker dan het vorige level.

Related Articles