You are here: Home » Baby & Kids » Wagenziekte bij kinderen; dit kun je ertegen doen!

Wagenziekte bij kinderen; dit kun je ertegen doen!

door Marieke
Wat kun je doen bij wagenziekte bij kinderen?

Wagenziekte; niet ernstig, maar wel heel vervelend. Het kan je enorm beperken in je doen en laten wanneer je kind snel wagenziek is. Een kind kan zich flink beroerd voelen wanneer het wagenziek is. Maar wat is reisziekte eigenlijk? En hoe komt het dat kinderen er zo beroerd van kunnen zijn? En misschien wel de belangrijkste vraag; hoe kun je de reis voor je kind zo aangenaam mogelijk maken? We vertellen je het in dit artikel.

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte en reisziekte zijn twee woorden die vaak door elkaar worden gebruik. Toch is er enige onderscheid in te maken. Reisziekte is veel breder dan wagenziekte. Er zijn meerdere soorten reisziekte te onderscheiden; wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Wagenziekte is dus een vorm van reisziekte waarbij je tijdens de reis in een auto, bus of trein ziek wordt.  

Maar eigenlijk gaat het nog veel verder, ook in een lift, een draaimolen, achtbaan of op de schommel kan een kind behoorlijk misselijk worden. Of wat dacht je van een film kijken met een 3D-bril op, of het spelen van een computerspelletje?

Sommige kinderen hebben alleen last van reisziekte wanneer ze op zee zijn. Anderen worden juist tijdens het autorijden misselijk. Weer andere kinderen hebben last van alle vormen van reisziekte. En weer een ander kind wordt al misselijk wanneer het nog maar aan de komende autorit denkt. Het ene kind heeft meer last van reisziekte dan het andere kind, en ook de symptomen kunnen erger of minder erg zijn.

Wagenziekte; waardoor komt het?

Wagenziekte heeft alles te maken met het evenwicht. Het evenwicht wordt geregeld in je hersenen. Hiervoor haalt je hersenen informatie uit je evenwichtsorgaan, je ogen en je spieren. Als deze informatie niet met elkaar in overeenstemming is met wat het verwacht binnen te krijgen, raken je hersenen in de war. En daardoor kun je flink misselijk worden.

Gelukkig is wagenziekte niet ernstig. Wel ontzettend vervelend, want een kind kan zich echt enorm beroerd voelen. En wanneer ze uit de auto stappen, kan dat beroerde gevoel zomaar ineens weer weg zijn en kunnen ze zich weer kip lekker voelen.

De symptomen van reisziekte

Misselijkheid is een van de meest voorkomende en bekende symptomen van reisziekte. Maar je kunt reisziekte aan nog een aantal symptomen herkennen:

 • Overgeven
 • Zweten
 • Bleek zien
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Gapen
 • Zuchten
 • Slaperig

Wagenziekte komt vooral voor bij kinderen. Ook zijn er volwassenen die nog steeds last hebben van wagenziekte, en al is het geen garantie, gelukkig groeien de meeste kinderen er naar verloop van tijd overheen. Met name kinderen tussen de 2 en 10 jaar hebben er vaker last van. Hoe ouder een kind is, hoe meer hij gewend is geraakt aan reizen en hoe minder hij er last van heeft. Ook het evenwichtsorgaan wordt steeds beter naarmate een kind ouder wordt.

Wat kun je doen om de reis zo aangenaam mogelijk te maken?

Gelukkig zijn er een aantal tips die helpen om de klachten voor te zijn en om de reis zo aangenaam mogelijk te houden. We zetten deze tips eens voor je op een rij.

 • Zowel een lege, als een volle maag kunnen klachten verergeren. Je kunt het beste een lichte maaltijd eten voordat je op reis gaat. Zoet, zuur en vet kun je beter vermijden.
 • Laat je kind voorin de auto zitten wanneer dat mogelijk is. Wanneer je kind goed zicht heeft op de weg, kan dat de klachten verminderen. Wanneer voorin zitten niet mogelijk is, laat je kind dan op de middelste plek op de achterbank zitten, zo kan je kind tussen de voorstoelen door naar buiten kijken.
 • Vermoeidheid kan klachten verergeren, maar in de auto slapen kan klachten weer verminderen. Dus zorg ervoor dat je kind of goed is uitgerust voordat je op pad gaat, of dat je kind zo moe is dat het heerlijk in de auto kan slapen.
 • Wees voorbereid; zorg altijd voor een zak om in te spugen, maar ook voor schoonmaakspullen wanneer je kind onverhoopt toch de auto heeft onder gespuugd. Denk aan poetsdoekjes, een petfles water, een setje schone kleren, een geurspray om de geur uit je auto te verdrijven, een fles water waar je kind uit kan drinken en een pepermuntje voor de vieze smaak in de mond.
 • Pas je rijstijl aan. Houd je snelheid zo constant mogelijk. Trek rustig op en probeer vloeiend door te schakelen. Haal liever niet te vaak in, en als je dat doet, doe het zo vloeiend mogelijk. Matig je snelheid al ruim van tevoren wanneer je moet stoppen.
 • Zorg voor ventilatie en voldoende frisse lucht. Stop regelmatig even op een parkeerplaats om even een luchtje te scheppen.

Medicatie reisziekte zonder voorschrift

 • Bij de apotheek of drogist kun je de zogenaamde Seaband aanschaffen. Dit is een armbandje tegen reisziekte. Het polsbandje heeft een knopje dat zachte druk op de drukpunten in de pols uitoefent, wat de misselijkheid zou moeten tegengaan.
 • Er zijn ook medicijnen verkrijgbaar die de klachten kunnen verminderen. Vraag om meer informatie over reisziekte medicatie bij je huisarts of apotheek.

Lees ook: Motorrijden met je kind in een zijspan: mag dat?
Lees ook: Eerste keer op skivakantie: dit zijn de beste tips!

Related Articles