You are here: Home » Lifestyle » Spy camera’s: wat mag er wel en wat mag er niet?

Spy camera’s: wat mag er wel en wat mag er niet?

door danny
Spy camera’s wat mag er wel en wat mag er niet

Hecht jij heel veel waarde aan veiligheid? Of je veiligheid in huis belangrijk vindt of je een eigen bedrijf hebt waar je een toename van de veiligheid zou willen hebben: het is mogelijk om hier iets aan te doen. Je zou ervoor kunnen kiezen om camera’s te plaatsen. Wat tegenwoordig tot je mogelijkheden behoort, zijn spy camera’s. Deze camera’s kunnen door zowel bedrijven als particulieren worden ingezet. Maar wat is een spy camera en wat mag er wel en wat mag er niet op dit gebied? Wij brengen je op de hoogte in dit artikel, dus lees snel verder!

Wat is een spy camera?

Spy camera’s zijn verborgen camera’s die niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Spy camera’s zijn kleine camera’s die je ergens in kunt verstoppen. Ook zijn er al versies van deze verborgen camera’s die al zijn ingebouwd in alledaagse objecten, zoals bijvoorbeeld in lampen, pennen, horloges of klokken. Spy camera’s kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet. Bijvoorbeeld om diefstal op kantoor of in huis te voorkomen of bijvoorbeeld om jonge kinderen, ouderen of huisdieren in de gaten te houden. Met een spy camera kun je bewijsmateriaal verzamelen. Op zoek naar een spy camera? Breng dan eens een bezoekje aan de spy shop.

Wat is toegestaan met een spy camera?

Wat is toegestaan met een spy camera

Als je van plan bent om een verborgen camera’s te gebruiken, is het belangrijk om te weten wanneer je dit mag gebruiken. Je hebt hierbij namelijk veel te maken met privacy van anderen, die je niet zomaar mag schenden. Een spy camera is alleen toegestaan als er hierbij sprake is van een gerechtvaardigd belang. Daarnaast is het volgens de wet niet toegestaan om verborgen camera’s te plaatsen op kantoor of in huis zonder dat dit bekend is bij anderen. In een kantoor kun je dit bijvoorbeeld bekend maken middels stickers of borden. Ook het personeel op de hoogte brengen hiervan en dat zij hiermee instemmen is van groot belang.

Het gebruiken van een spy camera is dus alleen toegestaan als anderen hiermee instemmen. Dit geldt niet alleen op kantoor, maar ook bijvoorbeeld in huis. Als je een verborgen camera in huis hebt en je jouw jonge kind in de gaten wilt houden mag dit, maar breng ook de andere huisgenoten en bezoekers hiervan op de hoogte.

Wat is niet toegestaan met een spy camera?

Er zijn ook dingen absoluut niet toegestaan met een spy camera. Een spy camera is alleen goed om in te zetten zodra je echt geen andere mogelijkheid meer ziet voor bijvoorbeeld de veiligheid op kantoor of in huis. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat het plaatsen van een verborgen camera op sommige locaties strafbaar is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan openbare ruimtes zoals toiletten of kleedkamers. Ook het ophangen van een verborgen camera in een pashokje van de winkel is strafbaar, want hiermee schend je de privacy van jouw bezoekers.

Als je van plan bent om buiten een spy camera op te hangen, is het goed om dit te doen zonder dat je zicht hebt op het terrein van anderen. Het is niet toegestaan om terrein van anderen ongevraagd te filmen, dus houd hier rekening mee. Ook ongevraagd bezoekers in huis filmen is niet toegestaan. Ook mag zo’n soort camera maar tijdelijk gebruikt worden. Een verborgen camera gebruiken is dus in meerdere gevallen strafbaar.

 

Hierboven heb je meer kunnen lezen over het gebruiken van spy camera’s. Belangrijk om te onthouden is dat het gebruik hiervan in sommige gevallen strafbaar is. Uiteraard kan een spy camera ook veel voordelen bieden, bijvoorbeeld voor je bedrijf. Als je de laatste tijd bijvoorbeeld al meerdere keren te maken hebt gehad met diefstal, is zo’n camera een goede manier om erachter te komen wie hierachter zit. Lees jezelf in ieder geval goed in over deze soort camera’s als je hier graag gebruik van zou willen maken, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan!

Related Articles