You are here: Home » Zakelijk » Netwerken voor dummies: 4 tips

Netwerken voor dummies: 4 tips

door Jaro
netwerken-blogo

Als zelfstandig ondernemer is het zaak om zelf klanten binnen te halen. Je hebt immers geen vast salaris. Daarnaast ontbreken ook collega’s. Om niet in een isolement te raken is het belangrijk om een netwerk op te bouwen. Wat is het belang van netwerken? En netwerken, hoe doe je dat eigenlijk? Wij hebben 4 tips om te netwerken op een rijtje gezet!

Tips om te netwerken

Maar wat is nu het belang van netwerken? Ten eerste is het goed voor je sociale vaardigheden. Als zzp’er heb je namelijk niet echt collega’s. Dan is het toch fijn als je contact hebt met andere zpp’ers. Zo kunnen jullie van elkaar leren. Ten tweede is mond op mondreclame nog steeds een van de beste manieren om je product of dienst te verkopen. Nu je het belang van netwerken weet, vraag je jezelf wellicht af: ‘Netwerken, hoe doe ik dat?’ Daarom hebben wij X tips om te netwerken op een rijtje gezet!

Netwerken hoe doe je dat?

Maar hoe pak je netwerken nu het beste aan? Netwerken met succes is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om het op de juiste manier aan te pakken. Elke zzp’er kan leren netwerken en al helemaal met onderstaande tips voor netwerken:

1 Laat je zien!

Zoals we eerder al schreven is mond op mond reclame nog steeds erg belangrijk. Offline netwerken helpt je hier een handje bij. Bij offline netwerken kun je denken aan het bijwonen van seminars, borrels, zakelijke recepties of congressen. Laat je gezicht zien en wees proactief. Stap op mensen af, stel je voor en leg uit wat je precies doet. Op die manier kom je vast mensen tegen die in dezelfde branche werken en waar je van kunt leren.

netwerken-tips-blogo

2 Jezelf bijscholen

Een andere manier om met collega zzp’ers in contact te komen is het volgen van cursussen. Je kunt online workshops bijwonen, maar ook een cursus bij een professional. Op deze manier leer je niet alleen dingen, maar specialiseer je je ook én kom je in contact met medeondernemers. Het handige is dat iedereen hier met hetzelfde doel zit, maar toch een andere achtergrond heeft. Je zult gegarandeerd interessante mensen ontmoeten.

3 Social Media

Ook online netwerken is uiteraard erg belangrijk. Een goede manier van online netwerken is het inzetten van Social Media. Bijna iedereen zit op Social Media. Facebook, Instagram, Twitter, maar vooral LinkedIn. Heb je nog geen LinkedInaccount? Maak deze dan als de wiedeweerga aan! LinkedIn is erg handig om te hebben als zzp’er. Hiermee kun je niet alleen eenvoudig ‘connecten’ met andere zzp’ers, maar hier staan ook vaak vacatures en opdrachten op. Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram kun je ook goed gebruiken om te netwerken.

4 Volg een workshop netwerken

Netwerken zelf is dus niet zo moeilijk, maar succesvol netwerken is een kunst. Daarom zijn er ook plekken waar je dit kan leren. Een cursus netwerken is interessant, leerzaam en gezellig. Op zo’n training netwerken ontmoet je ook veel andere zzp’ers die precies hetzelfde doel hebben als jij: het opbouwen van een netwerk. Een eenvoudige google search toont je waarschijnlijk resultaten voor een workshop netwerken bij jou in de buurt. We kunnen het je echt aanraden, dit is de beste manier om te leren netwerken!

Related Articles