You are here: Home » Baby & Kids » 7 tips voor een succesvol tienminutengesprek

7 tips voor een succesvol tienminutengesprek

door Marieke
Tienminutengesprek

Het einde van het schooljaar is weer in zicht en de kinderen zullen een dezer dagen wel weer hun rapport krijgen. Vaak krijg je ook een briefje mee met daarop een datum en tijd waarop je op gesprek kunt gaan bij de leerkracht van je kind; het zogenaamde tienminutengesprek. Al is het tegen het einde van het schooljaar op veel scholen de regel dat het niet verplicht, maar facultatief is. Toch is het aan te raden om daar wel gebruik van te maken, ook al is het rapport prachtig en gaat het zeer goed met je kind. Een contactmomentje met de leerkracht is altijd fijn.

Toch vinden veel ouders zo’n tienminutengesprek spannend. Wat zal de leerkracht gaan vertellen over je kind? In dit artikel geven wij je 7 tips waardoor het gesprek een zeer geslaagd gesprek zal zijn en jij met alle informatie thuiskomt die jij wilt hebben.

Bekijk het rapport van tevoren goed

Voordat je naar het gesprek gaat is het belangrijk dat je het rapport van je kind goed doorkijkt en alles gebruikt wat er staat. Is er iets niet duidelijk, of ben je verbaasd over een cijfer, schrijf dit dan op een briefje.

Schrijf al je vragen op een briefje

De vragen die je hebt over het rapport heb je al op een briefje geschreven. Vul dit lijstje aan met de andere vragen die je nog hebt. Het is belangrijk om al je vragen op te schrijven en het briefje mee te nemen. Anders overkomt het je dat je honderdduizend vragen voor de leerkracht hebt, maar zodra je voor zijn of haar neus zit je al die vragen vergeten bent en dat je bij thuiskomst nog steeds met dezelfde vragen zit.

Een tienminutengesprek is niet spannend

Veel ouders zitten in spanning en vragen zich af of het wel goed gaat met hun kind op school. Als het niet goed zou gaan, dan had je dat allang gehoord. Een tienminutensprek is daar ook niet voor bedoeld en tien minuten zijn daar ook te kort voor. Als je je dat realiseert is een tienminutengesprek daarom nooit spannend.

Andersom geldt ook. Heb jij iets dringends wat eigenlijk niet kan wachten? Ga direct naar de leerkracht en wacht niet af tot het tienminutengesprek. Ook daar zijn deze 10 minuten zeker niet voor bedoeld.

Kom op tijd

Tien minuten zijn echt heel kort. Kom daarom altijd op tijd, het liefst te vroeg zodat je nog even moet wachten. Op tijd komen is prettig voor andere ouders, zodat zij ook op tijd met het gesprek kunnen beginnen. Ook is het prettig voor de leerkracht, die vaak toch al een lange dag achter de rug heeft en ook graag op tijd naar huis wil. De volgende dag moet de leerkracht immers ook fris en fruitig voor de klas staan!

Je briefje

Weet je nog? Je had een briefje gemaakt met al je vragen. Begin gelijk met het afvuren van deze vragen en stel als eerste de vragen die jij het belangrijkst vindt. Want de tien minuten zijn echt zo om en voor je het weet heb je nog steeds geen antwoorden op de vragen die je had. Toch nog tijd te kort? Maak dan een vervolgafspraak. Dan is er vaak wel voldoende tijd om een goed gesprek aan te gaan.

Maak aantekeningen

In tien minuten krijg je zoveel informatie dat je dit vaak alweer vergeten bent, voordat je nog maar thuis bent. Maak aantekeningen tijdens het gesprek. Dat doet je leerkracht trouwens ook.

Last but not least

Het is niet verstandig om de leerkracht aan te vallen over iets wat bijvoorbeeld niet goed is gegaan. Ga ervan uit de zowel jij als de leerkracht het beste met je kind voor heeft. Jullie zijn beide professionals als het over je kind gaat en jij misschien nog wel meer dan de leerkracht als het om je kind kennen gaat. Maar vergeet niet dat de leerkracht weer de professional is als het gaat om onderwijs geven. Ga er samen voor, voor je kind. Dat werkt het beste.

 

Related Articles