You are here: Home » Zakelijk » Digital Nomad: wat is deze lifestyle precies?

Digital Nomad: wat is deze lifestyle precies?

door Jaro
digital-nomad-blogo

De Digital Nomad lifestyle: werken waar en wanneer je maar wilt. In de jungle, aan het strand, of in de bergen. Als Digital Nomad werk je vanaf je laptop en ben je dus locatieonafhankelijk. Wat houdt deze lifestyle precies is?

Wat is een Digital Nomad?

Letterlijk gezien is een Digital Nomad iemand die altijd onderweg is en zijn of haar geld verdient via het internet. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als schrijver, online marketeer, webdesigner, etc. Als Digital Nomad combineer je dus reizen met werken. Het maakt dus niet uit waar je werkt. Zo kun je Digital Nomad in Nederland zijn, maar ook Digital Nomad in Bali, wat overigens een super populaire bestemming is voor deze mensen. Klinkt als een droom, nietwaar? Toch zitten er ook nadelen verbonden aan deze lifestyle.

digital-nomad-blogo-2

Voordelen Digital Nomad lifestyle

We zullen beginnen met de voordelen, want er zitten nogal wat voordelen verbonden aan deze lifestyle:

1 Ultieme bewegingsvrijheid

Zoals gezegd ben je als Digital Nomad niet gebonden aan één locatie. Je kunt dus reizen en werken combineren. Voor velen is dit een droom, want met een vaste baan moet je het doen met korte vakanties en dit is voor sommige mensen niet genoeg. De mogelijkheid om te gaan en staan waar je maar wilt is dus een groot voordeel van deze lifestyle!

2 Productiever

Wanneer je van 9 tot 5 op kantoor zit, dan verspil je gedurende de dag aardig wat tijd. Niemand kan zich van 9 tot 5 optimaal concentreren. Als Digital Nomad bepaal je je eigen werktijden. Ben je even minder productief? Dan neem je een frisse duik in de oceaan en ga je later weer verder. Zo kun je ervoor kiezen alleen te werken wanneer je productief ben!

3 Inspiratie

Als Digital Nomad reis je dus de wereld rond. Je zult dus veel meer leren en veel meer inspiratie opdoen dan iemand met een kantoorbaan. Invloeden van verschillende culturen zullen een positief effect hebben op je workflow. Al helemaal wanneer je in de creatieve branche werkt is dit een groot pluspunt!

Nadelen Digital Nomad lifestyle

Zoals bij veel andere dingen zitten er ook nadelen verbonden aan de Digital Nomad lifestyle:

1 Sociaal leven

Dit is eigenlijk een voordeel én een nadeel. Als Digital Nomad zul je veel mensen ontmoeten. Langdurige vriendschappen of relaties zijn echter vaak niet mogelijk. Wanneer je eenmaal een band met iemand hebt gecreëerd, dan zul je alweer onderweg zijn naar je volgende bestemming. Ook een relatie kan als Digital Nomad lastig zijn. Een afstandsrelatie is niet voor iedereen!

2 Onzekerheid

Allemaal leuk en aardig dat reizen en werken tegelijk, maar je hebt weinig financiële zekerheid. Geen contract, geen pensioenregeling. Dit hoeft geen probleem te zijn, als je dit zelf goed regelt. Doe je dit niet? Dan kan dit in de toekomst problemen opleveren!

3 Geen thuis

Veel Digital Nomads besluiten hun huis te verkopen om op deze manier meer financiële middelen beschikbaar te stellen. Vanaf dit moment huren zij alleen voor de korte termijn. Een echt ‘thuis’ heb je dus als Digital Nomad niet meer. Dit is op het begin wellicht geen probleem, maar na verloop van tijd heb je hier misschien wel behoefte aan!

Digital Nomad worden

Wil jij ook Digital Nomad worden? Dan heeft dit artikel je hopelijk van wat handige informatie voorzien. Ons advies? Gooi niet alles in 1x overboord, maar doe het stapje voor stapje. Zo kun je voor jezelf kijken of de Digital Nomad lifestyle iets voor jou is.

Related Articles