You are here: Home » Zakelijk » Werken in een coworking space: is dat iets voor jou?

Werken in een coworking space: is dat iets voor jou?

door Jaro
co-space-blogo

Ben jij zzp’er? Dan heb je vast weleens gehoord van een Coworking space. Veel zzp’ers werken vanuit huis, maar missen toch iets. In een Coworking space wordt je omringd door like mindedondernemers. Je raakt sneller geïnspireerd en legt contacten binnen de branche. Klinkt goed, niet? Toch is het niet voor elke zzp’er weggelegd. Is het iets voor jou? Kom erachter!

Werken in een Coworkingspace

De meeste zzp’ers werken dus vanuit huis. Heerlijk je eigen tijden bepalen, je hoeft de deur niet uit en je kunt bij wijze van spreken gewoon in je badjas werken. Toch wordt dit na verloop van tijd minder aantrekkelijk. Je wordt minder productief en bent thuis sneller afgeleid. Al helemaal wanneer je een gezin met kinderen hebt, dan kan het lastig zijn om je te concentreren. In deze gevallen is een coworkingspace ideaal. Wat is een coworkingspace precies?

Wat is een coworkingspace?

Een coworkingspace is als het ware een kantoor waar verschillende zzp’ers kunnen werken. Een kantoor met meerdere flexplekken. Wat is een flexplek? Een flexplek is een bureau dat je voor bepaalde tijd kunt ‘huren’. Zo werk jij bijvoorbeeld elke maandag en dinsdag aan dat bureau, terwijl iemand anders de overige dagen van de week aan het bureau werkt. Maar wat zijn de voordelen van een coworkingspace, ook wel co space genoemd?

1 Je houdt werk en privé gescheiden

Eén van de nadelen van thuis werken is dat privézaken en werkzaken door elkaar heenlopen. Je bent rustig aan het werk, maar vervolgens moet je de kinderen naar school brengen. Daarnaast moet je een was draaien en de afwasmachine leeghalen. Allemaal dingen die je afleiden. Wanneer je in een coworkingspace werkt, dan heb je geen last van deze afleiding en houd je werk en privé gescheiden.  In de avonds kom je lekker thuis en kun je de privézaken aanpakken. Overdag ben je op ‘kantoor’ en hoef je je geen zorgen te maken over het huishouden.

2 Contacten leggen

Wanneer je vanuit huis werkt, kan het soms lastig zijn om je netwerk te vergroten. Je moet er echt werk van maken als je mensen wilt ontmoeten. In een coworking space gaat dit allemaal vanzelf. Al helemaal wanneer je in een co space werkt, waar andere mensen in dezelfde branche werken. Contacten zijn zo gelegd en vaak komen daar leuke samenwerkingen uit voort!

coworking-space-blogo

3 Relatief goedkoop

Maar waarom huur je dan geen kantoorruimte? Het huren van een kantoorruimte is vaak vele malen duurder dan gebruik maken van een coworkingspace. Contracten bij een coworkingspace zijn vaak kort én betaalbaar. Daarnaast ben je veel flexibeler en kun je ook voor een paar dagen in de week huren.

4 Het ontvangen van klanten

Misschien vind je het niet zo fijn om potentiële klanten thuis te ontvangen. Een co space biedt uitkomst! Vaak hebben ze hier namelijk een vergaderruimte waar je gebruik van kunt maken. Hier kun je klanten ontvangen, vergaderen met partners en nog veel meer. Heel handig dus. Vaak staat er nog een lekker koffiezetapparaat ook!

5 Gezelligheid!

Als laatst voordeel: het is vaak hartstikke gezellig! Wanneer je thuis werkt en een pauze hebt, dan kan dit nogal saai en eenzaam zijn. In een co space heb je het gevoel alsof je op kantoor bent. Maar dan heeft iedereen een eigen agenda en heb je geen baas die over je schouder meekijkt. Wel de lusten van een kantoor, maar niet de lasten!

Conclusie

Kortom, een co space is ideaal voor zzp’ers! Mensen die op zichzelf zijn voelen zich misschien niet zo thuis in een gezamenlijke werkruimte, maar wanneer je behoefte hebt aan contact met andere zzp’ers én het lastig vindt om privé en werk te scheiden, dan biedt een co space uitkomst!

Heb jij weleens in een coworking space gewerkt? Zo ja, wat was jouw ervaring?

Related Articles