You are here: Home » Zakelijk » Het nieuwe BTW nummer voor zzp’ers: wat verandert er?

Het nieuwe BTW nummer voor zzp’ers: wat verandert er?

door Jaro
BTW nummer voor zzp'ers

Ben jij werkzaam als zzp’er en sta je bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een eenmanszaak? Dan heb je waarschijnlijk van de belastingdienst een brief ontvangen met een nieuw btw-identificatienummer. Vanaf 1 januari is je oude btw-nummer namelijk niet meer geldig. Waarom dit nieuwe BTW nummer voor zzp’ers? En wat heeft dit voor gevolgen voor je bedrijfsvoering?

Het huidige BTW nummer voor zzp’ers

Nederland telt meer dan een miljoen eenmanszaken en iedere ondernemer die ingeschreven staat bij de KvK krijgt een BTW nummer. Het huidige zzp BTW nummer is het BSN nummer van de zzp’er gevolgd door de code ‘B01’. Het BTW nummer is dus eigenlijk vrijwel hetzelfde als het BSN nummer… Dit BSN nummer is bedoeld als een vertrouwelijk en uniek persoonsnummer. Op deze manier komt dit nummer dus als het ware op straat te liggen en dat is niet de bedoeling. Het maakt ondernemers kwetsbaar voor identiteitsfraude en het is gewoon geen fijn gevoel. Vandaar dat de overheid heeft besloten om vanaf januari 2020 een nieuw BTW nummer voor zzp’ers te introduceren.

Het nieuwe BTW nummer voor zzp’ers

Vanwege eerdergenoemde reden heeft staatssecretaris Snel van financiën ervoor gezorgd dat alle eenmanszaken van Nederland een nieuw BTW nummer hebben ontvangen. Dit nieuwe nummer is uniek en niet op basis van je BSN nummer. Identiteitsfraude is dus niet meer mogelijk.

Wat moet je als zzp’er doen vanaf 1 januari 2020?

Als je met DigiBTW werkt, dan hoef je bijna niets te doen. Het enige wat je moet doen is het nieuwe nummer online invoeren. Nu staan beide nummers in het systeem. Het huidige (oude) BTW nummer zal ook in 2020 nog worden gebruikt voor communicatie tussen jezelf en de belastingdienst. Het nieuwe BTW nummer wordt gebruikt voor alle communicatie naar de buitenwereld. Denk aan facturen, op je website, op briefpapier, etc. Na verloop van tijd zal het oude BTW nummer definitief komen te vervallen en maak je alleen nog gebruik van het nieuwe nummer.

Webshops en websites

Webshops en andere websites zijn verplicht om hun nummer op hun website te weergeven. Deze verplichting komt voor hun tijdelijk te vervallen. Het AP heeft namelijk besloten dat website- en webshopeigenaren t/m het eind van het jaar geen BTW nummer hoeven te vermelden op hun website. Vanaf 2020 dienen zij dan het nieuwe nummer te vermelden.

Hoe zit het met BV’s en VOF’s?

Maar hoe ziet het met andere soorten bedrijven? Denk bijvoorbeeld aan een BV of een VOF. Krijgen deze bedrijven ook een nieuw BTW nummer? Het antwoord is nee. Bij een BV of een VOF is het huidige nummer namelijk niet gebaseerd op een BSN nummer. Er is dus geen noodzaak om dit te veranderen. Heb je dus een BV, VOF of bijvoorbeeld een NV, dan kun jij ook volgend jaar gewoon je huidige BTW nummer gebruiken.

Kortom, het nieuwe BTW nummer heeft niet veel gevolgen voor je bedrijfsvoering. Het is juist positief, aangezien het lastiger wordt voor anderen om er met je identiteit vandoor te gaan. Dit nieuwe nummer is er dus juist om de zzp’ers te beschermen. Vergeet dus niet om vanaf januari 2020 het nieuwe nummer op je facturen te zetten. Het oude nummer gebruik je vanaf dan alleen nog maar voor communicatie met de belastingdienst.

Related Articles