You are here: Home » Baby & Kids » Laat je baby veilig slapen; 4 richtlijnen

Laat je baby veilig slapen; 4 richtlijnen

door Marieke
Laat je baby veilig slapen vier richtlijnen

Veilig slapen; Baby’s slapen het grootste deel van de dag en dan wil je natuurlijk dat dat zo veilig mogelijk gebeurt. Zeker met in je achterhoofd dat er jaarlijks een aantal kinderen overlijden aan wiegendood. Een goede en veilige slaapplek is daarom enorm belangrijk. Niet alleen als het gaat om de wieg of de ledikant, baby’s slapen ook weleens in de box, de kinderwagen of op de bank. In dit artikel noemen we een aantal basisrichtlijnen als het gaat om veilig slapen voor je baby.

Wiegendood

Veel ouders hebben angst voor wiegendood. Wiegendood is het plotseling en onverklaarbaar overlijden van een baby, waarbij de doodsoorzaak na onderzoek niet kan worden gevonden. Het is wel belangrijk om onderscheid te maken tussen wiegendood en door andere doodoorzaken, bijvoorbeeld door verstikking vanwege onveilige slaapomstandigheden. Dan is er geen sprake van wiegendood. Overlijden door onveilige slaapomstandigheden kan voorkomen worden. Wiegendood kan niet voorkomen worden, er zijn ouders die alle adviezen nauwgezet opvolgen, maar waarvan de baby toch als gevolg van wiegendood is overleden.

Tip 1: Laat je baby op de rug slapen

De veiligste manier om te slapen voor je baby is op de rug. Dan ligt het gezichtje vrij en kan het goed ademhalen. Als je je baby op de buik legt, dan kan het met het gezichtje in het matrasje komen waardoor de ademhaling belemmerd wordt. Al met een paar weken leert je baby om van zijligging naar de buik te rollen, laat daarom je baby ook niet op zijn zij slapen. Leg je baby in een slaapzak te slapen, het wordt dan voor je baby moeilijker om op de buik te draaien.

Tip 2: Een veilig wiegje of ledikant

Het eigen wiegje of ledikant is voor je baby de veiligste plek om te slapen. Een goed wiegje of ledikant heeft:

  • De spijlafstanden zijn tussen de 4,5 en 6,5 cm
  • In het ledikant ligt een goed passend en stevig matras
  • Leg geen plastic zeiltje onder het hoeslaken
  • Leg geen knuffels in bed of andere zachte dingen. Ook geen hoofdbeschermer.
  • Gebruik totdat je kindje 2 jaar is geen dekbedje en geen kussen. Gebruik een lakentje en een dekentje.

Het is niet verstandig om een baby in je eigen bed te laten slapen. Je baby kan onder het dekbed terechtkomen, met zijn hoofd tegen het kussen aan gaan liggen en het veel makkelijker te warm krijgen. Als je je baby bij je op kamer wilt laten slapen, laat het dan in een eigen wiegje slapen of gebruik een co-sleeper.

Tip 3: Je baby mag het niet te warm krijgen

Zorg voor een aangenaam kamertemperatuur. Dit houdt in dat de temperatuur de eerste weken rond de 20 graden ligt en als je baby zo’n 6 weken is, zo tussen de 15-18 graden. Let goed op het directe zonlicht dat in de kamer komt, sluit zo nodig de (rol)gordijnen zodat het niet te warm wordt.

Een dekbed is te warm voor je baby, daarbij kan je baby ook verstrikt raken in het losse dekbed. Gebruik een lakentje en een eenlaags dekentje met een slaapzak. Als je baby zweet, is het te warm. Als zijn voetjes een aangename temperatuur hebben, dan is het goed.

Zorg ook voor voldoende ventilatie in de slaapkamer. Zet regelmatig even het raam open om te luchten.

Tip 4: Let op de plek van het ledikantje

Gordijnkoorden, snoeren, een open raam, de verwarming, een muziekmobiel, stopcontacten; zet het ledikantje op een plek dat het niet bij al deze dingen kan. En zodra je baby zelf uit bed kan, zorg dan voor afdekplaatjes op de stopcontacten en traphekjes. Neem maatregelen zodat je huis geheel babyproof is.

LEESTIP: Alles over het doorslapen van je baby

Related Articles